Nieuws

TikTok migreert Europese gebruikersdata naar eerste lokaal datacenter

TikTok
© ByteDance
TikTok is begonnen met het migreren van zijn Europese gebruikersgegevens naar zijn eerste datacenter in Ierland. Dat is nu eindelijk operationeel.

Het socialvideoplatform laat weten dat het een belangrijke eerste stap is als onderdeel van Project Clover. Dat is een initiatief voor het verbeteren van de privacy en security van gebruikersdata. TikTok had het in maart aangekondigd, nadat de Europese Commissie (en ook de Belgische federale regering) zijn stafleden verboden had om de app nog te gebruiken op werktelefoons.

TechCrunch merkte op dat TikTok al in 2020 plannen had gemaakt voor een datacenter in Ierland. De verwachting was toen dat het begin 2022 operationeel zou zijn. Intussen heeft TikTok bepaalde issues kunnen verhelpen die de ingebruikname van het datacenter vertraagden. De migratie van Europese gebruikersgegevens is dus kunnen starten, maar zal nog minstens tot eind 2024 duren. Er staat ook al een tweede Iers datacenter in de steigers en ook in Noorwegen zijn er bouwplannen.

TikTok wil af van negatieve perceptie

Met de lokale datacenters wil TikTok zijn reputatie wat oppoetsen. Het videoplatform ligt al enkele jaren onder vuur, omdat De VS en de Europese Commissie zich zorgen maakte over het risico op spionage door China. TikTok-uitgever ByteDance heeft altijd ontkend dat het gebruikersgegevens deelt met Peking. In 2022 was er dan toch een incident waarbij het bedrijf bevestigde dat het een aantal werknemers ontsloeg. De werknemers hadden zich toegang hadden tot de persoonlijke gegevens van Amerikaanse gebruikers, waaronder journalisten. Die onthulling was slecht getimed voor het Chinese platform en viel in volle controverse rond de mogelijke spionage bij regeringsmedewerkers.

Naast de start van de migratie naar lokale datacenters heeft TikTok ook laten weten dat het een beroep zal doen op de diensten van NCC Group. Dat is een Britse securityfirma die onafhankelijke audits zal uitvoeren bij TikTok en toezicht zal houden op het gebruik van data en de gehanteerde bescherming. Het moet Europese gebruikers een bijkomende garantie bieden. Of TikTok de negatieve perceptie hiermee kan ombuigen, is koffiedik kijken.

Uitgelicht artikel auteursrecht TikTok verplicht label voor filmpjes waar AI aan meewerkte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business