Nieuws

Elon Musk wil ‘scheidsrechter’ voor AI

raamcontracten
© iStock / metamorworks
Elon Musk wil dat er een 'scheidsrechter' komt voor AI. Dat zei hij tegenover andere technologiegoeroes op een bijeenkomst in de Amerikaanse Senaat.

Chuck Schumer, Senaatsleider van de Democraten, had een aantal beleidsmakers uitgenodigd om te praten over artificiële intelligentie. Waren op het appel, samen met 60 senatoren: Mark Zuckerberg (Meta), Sam Altman (OpenAI), Satya Nadella (Microsoft), Sundar Pichai (Google) en Elon Musk (X, Tesla, SpaceX, …). Achter gesloten deuren debateerden ze over waar het beleidsmatig naartoe moet met artificiële intelligentie. Al snel kwamen ze samen tot de conclusie dat er duidelijke regels moeten komen.

“Het is belangrijk dat er een scheidsrechter komt”, zei Musk na afloop. Een algemene toezichthouder moet erover waken dat bedrijven veilige keuzes maken als het over artificiële intelligentie gaat. Dat moet ook steeds in het belang van de samenleving zijn, stelde hij.

Risico’s en voordelen

Zuckerberg is zelfs vragende partij voor controle van de overheid en ondersteuning voor innovatie en veiligheid. “Politici, wetenschappers, zakenmensen en burgers moeten samenwerken om de risico’s van de technologie te beperken”, meent hij. “Ook de voordelen moeten daarbij maximaal benut worden. Als je gelooft in de opportuniteiten die AI biedt, dan zijn die voordelen niet te onderschatten”, voegde de Meta-baas er nog aan toe.

Europese AI-wet komt eraan

Ook op Europees niveau wordt er naarstig gewerkt naar duidelijke regelgeving voor het gebruik van artificiële intelligentie. Zo stemde het Europees Parlement deze zomer een wet die ervoor moet zorgen dat AI op een verantwoorde manier toegepast wordt. Wat dat betreft is Europa wereldwijd zelfs koploper in de AI-wetgeving. Begin 2024 moet de definitieve regelgeving in voege gaan.

Uitgelicht artikel AI Voorzitster Europese Commissie wil adviesraad rond AI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business