Nieuws

Nieuwe Xbox-consoles en -controller gespot in gelekte documenten

Xbox Series X
© Microsoft
Gelekte documenten tonen dat Microsoft niet alleen nieuwe Xbox-consoles in petto heeft, maar ook een nieuwe controller.

In de Verenigde Staten is Microsoft verwikkeld in een antitrustzaak. De zaak kwam tot stand in het kader van de Activision-overname waar Microsoft al geruime tijd mee schermt. Tijdens de zaak moest de Xbox-fabrikant de Amerikaanse beurswaakhond FTC van een reeks documenten voorzien.

Enige probleem: in de documenten die Microsoft overmaakte, zit meer dan alleen publieke informatie. Achter een cloudlink, waarlangs de documenten werden geupload, zat heel wat meer informatie dan bedoeld was: plannen voor nieuwe Xbox-consoles, een nieuwe controller. De documenten laten zelfs zien dat Phil Spencer, topman bij Xbox, er op een bepaald moment aan dacht om Nintendo in te lijven.

Gegevens die Microsoft natuurlijk liever niet openbaar ziet. Het kwaad is echter geschied: de documenten stonden online en meeste informatie die daarin stond is inmiddels bekend. Het gerecht haalde de documenten ondertussen offline. Microsoft moet tegen 22 september nieuwe documenten kunnen voorleggen. Deze keer zal Microsoft schriftelijk moeten laten weten dat ze de data bekeken hebben en dat alle informatie die erin staat publiek gemaakt mag worden.

Nieuwe consoles

In de gelekte documenten staat informatie over een nieuwe Microsoft-console. Eerst en vooral komt er een nieuwe Xbox Series X, die momenteel bekendstaat met een codenaam: ‘Brooklin’. In tegenstelling tot de huidige Xbox Series X zal de spelconsole geen fysieke games meer kunnen draaien: de optische drive zou verdwijnen. In plaats daarvan zou het apparaat met 2 TB aan opslag komen.

De console zou 15% minder energie verbruiken dan het huidige model en ondersteuning bieden voor Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2. De nieuwe Xbox Series X zou in november 2024 gelanceerd worden voor 499 dollar (zo’n 466 euro). Die dollarprijs betaal je vandaag ook voor een Series X-spelconsole.

Ook de Xbox Series S wordt opgefrist – al lijkt de console vanop een afstandje dezelfde te zijn. De belangrijkste verandering lijkt ook hier een wifichip te zijn, aangezien er ondersteuning voor Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2 in de console zit. Verder krijg je ook een terrabyte opslagruimte om je spellen op te slaan.   

Nieuwe controller

Daar stopt het niet bij: bij Microsoft werken ze ook aan een nieuwe controller. Zoals steeds zou de controller uitneembare en herlaadbare batterijen krijgen. De materialen die Microsoft gebruikt zijn bovendien milieuvriendelijker.

De controller zou een aantal unieke functies krijgen. Zo krijgt hij een ‘lift to wake’-functie: neem je de controller op, dan zal hij meteen aanspringen – zonder dat je daarvoor op een knop hoef te duwen. De controller krijgt ondersteuning voor Xbox Wireless 2, Direct-to-Cloud en Bluetooth 5.2. Tot slot zal de nieuwe gamepad ook haptische feedback bieden en zitten er speakers in de nieuwe controller. De controller zal 69,99 dollar kosten en kan je verwachten in juni 2024. Vermoedelijk ligt de prijs hier even hoog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business