Nieuws

Samsung One UI 6 beschermt niet tegen inbranden

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
One UI 6 biedt mogelijk geen bescherming tegen het inbranden van statusbalkicoontjes. Normaliter zou de statusbalk van Samsungs Android-schil automatisch verschuiven: dat lijkt in One UI 6 niet het geval.

Samsung is recent gestart met de uitrol van One UI 6, gebaseerd op Android. Onder meer de Galaxy S23 en Galaxy S22 ontvingen reeds de platformupdate. Volgens diverse Reddit-gebruikers zou de update een belangrijke softwarefunctie ontberen die het inbranden van oledschermen moet tegengaan. Het is niet officieel bevestigd dat de functie werd verwijderd. Wel lijken screenshots waarop het verschuiven van de statusbalk te zien moet zijn, dit te bevestigen. In One UI 5 konden gebruikers de ‘verschuiving’ immers vastleggen in screenshots. In One UI 6 is die verschuiving niet waarneembaar.

Verschoven statusbalk

Voor het testen van de beschermingsfunctie hoef je slechts twee screenshots te nemen. Eerst pak je een screenshot in portretmodus. Kantel vervolgens het scherm naar landschapsmodus en weer terug naar portretmodus. Maak vervolgens een schermafbeelding. Als je die beelden over elkaar legt, zouden de statusbalkicoontjes eerdere One UI-versies licht zijn verschoven.

In One UI 6 lijkt dat echter niet te gebeuren en blijven de icoontjes op dezelfde plek staan. Frappant is dat de navigatieknoppen wel verschuiven – zoals dat in eerdere One UI-versies ook gebeurde. Dat lijkt te bevestigen dat Samsung de functie in zijn nieuwe softwareschil uit heeft geschakeld. Mogelijk werd de inbrandbescherming van de statusbalk per ongeluk uitgeschakeld. Het is immers niet bijster logisch dat de functie enkel verdween voor de statusbalk, en dus niet de navigatiebalk.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S23 FE Samsung lanceert Galaxy S23 FE voor 2024

Nieuwe techniek

Voorlopig kunnen we enkel speculeren over de meldingen. 9to5Google houdt alvast een slag om de arm in zijn berichtgeving. Samsung zou immers een nieuwe manier kunnen testen om oledslijtage tegen te gaan. Bovendien werden de screenshots gemaakt op twee verschillende telefoons: de Note 20 Ultra en Galaxy S23 Ultra, die op respectievelijk One UI 5 en One UI 6 draaien.

Verder is mogelijk dat het oledscherm van de Note 20 Ultra simpelweg gevoeliger is voor icoontjes in de statusbalk. Als gebruiker kan je alvast weinig aan veranderen aan de situatie. Bedenk je ook dat de beschermingsfunctie de slijtage enkel uitstelt; het is onvermijdelijk dat oledpixels na verloop van tijd beschadigd raken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business