Nieuws

Canalys: Huawei terug in Chinese top 5 van smartphoneverkopen

Huawei logo
© Unsplash / Omid Armin
Marktonderzoeker Canalys becijferde dat telecomgigant Huawei is teruggekeerd in de Chinese top 5 van smartphoneverkopen.

Vlak voor de jaarwisseling bleek al dat Huawei zijn omzet in 2023 zag stijgen. Ondanks de sancties is de telecomgigant in staat om zijn klanten te bedienen. Het merk blijft immers ook telefoons verkopen – en ook zijn telecomactiviteiten blijven doorgaan, zij het met een boog om Westerse landen. Canalys meldt dat Huawei inmiddels terug in de top 5 van Chinese smartphoneverkopen staat.

In het vierde kwartaal leverde Huawei volgens de marktonderzoeker 10,4 miljoen telefoons, goed voor een vierde plaats in de ranglijst. Enkel Apple (17,5 miljoen), Honor (11,7 miljoen) en Vivo (11,3 miljoen) wisten meer smartphones te verkopen. Huaweis smartphoneverkopen liggen bovendien 47% hoger dan een jaar eerder.

Sancties tegen westerse merken

Die stijging is volgens de onderzoekers grotendeels toe te schrijven aan de Mate 60 Pro. “Het toestel maakt gebruik van zelfontwikkelde HiSilicon Kirin-chips en biedt innovatieve functies zoals bellen via satelliet”, klinkt het. Dat lijkt Chinese consumenten wel te smaken. Mogelijk spelen sancties tegen niet-Chinese smartphonefabrikanten ook een rol. Sinds december mogen Chinezen geen buitenlandse smartphones meer gebruiken op hun werkplekken.

Het blijft wel toegestaan dat ze in hun privéleven een iPhone of Samsung-telefoon gebruiken. Toch is de kans groot dat Chinezen ook voor hun persoonlijke toestellen steeds vaker op Chinese toestellen zullen overstappen. Dat toont zich ook wel in de top vijf: Honor, Huawei, Vivo en Xiaomi zijn elk Chinees. Apple is het enige buitenlandse smartphonemerk dat nog in de top vijf staat.

Dalende smartphoneverkopen

Net als in Europa houden Chinese consumenten de boot af voor het kopen van een nieuwe telefoon. Over heel 2023 daalde de smartphoneverkoop in China met 5 procent, tot 273 miljoen telefoons. Dat blijft overigens een relatief bescheiden daling: in Europa ging de daling ver boven de 10%. Het vierde kwartaal maakte veel goed. Daarin daalde de verkoop met slechts 1%.

applecanalyschinahonorhuaweimobielvivoxiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals