Nieuws

Nothing onthult chipset Phone (2a) en hij is niet van Qualcomm

Nothing Phone (2a)
© Nothing
Nothing heeft vanmorgen de chipset van de Phone (2a) onthuld. Het toestel krijgt voor het eerst in de Nothing-geschiedenis een chipset van Qualcomm-concurrent MediaTek.

Nothing-topman Carl Pei liet maandagavond weten dat zijn vlaggenschip niet voorzien zou worden van MediaTeks Dimensity 7200. Deze chipset werd eerder constant genoemd als kandidaat voor de Phone (2a). In een bericht op X heeft de smartphonefabrikant dinsdag zijn definitieve keuze voor de chipset bekendgemaakt: de Dimensity 7200 Pro. Daarmee stapt de fabrikant voor het eerst af van chips van Qualcomm, die het merk voor zowel de Phone (1) als de Phone (2) gebruikte.

Nothing: TSMC versus Samsung

Een noodzakelijke stap, aldus de Britse smartphonefabrikant. Het kon het zich naar eigen zeggen “niet veroorloven” om met een tragere chipset te komen. Tijdens het ontwikkelen van de Phone (2a) twijfelde het merk tussen de MediaTek-chip enerzijds en twee Qualcomm Snapdragon 7-chipsets anderzijds; meer specifiek de Snapdragon 7s Gen 2 en de Snapdragon 782G. Beide chipsets zouden trager presteren dan MediaTeks Dimensity 7200 Pro, zo klinkt het in de aankondigingsvideo.

Op de vraag waarom ze er zo zeker van zijn dat de MediaTek beter presteert, volgt een uitleg over de fabricagetechniek. MediaTek laat de 7200 Pro fabriceren op TSMC’s tweede generatie 4nm-proces – ter vergelijking, de 782G blijft bijvoorbeeld steken op 6nm. Hierdoor biedt het chipoppervlak minder plek voor transistors en daalt de rekenkracht en efficiëntie. En, hoewel de 7s Gen 2 ook op een 4nm-procedé wordt gefabriceerd, gaat het om het 4nm-proces van Samsung. Dat is niet zo geavanceerd als TSMC’s eindproduct.

Snelheid is niet alles

In de video richt Nothing zich in eerste plaats op de prestaties van de MediaTek-chipset. Prestaties zijn vermoedelijk niet de enige reden geweest om voor het Taiwanese merk te kiezen. Een publiek geheim is dat de chips van MediaTek over het algemeen iets goedkoper zijn dan de chips van Qualcomm. Het merk richt zich ook veelal op het instapsegment, terwijl de Amerikaanse chipmaker eerder high-end smartphones bedient.

De Britse smartphonefabrikant laat andere specificaties van de Phone (2a) vooralsnog in het midden. Op 5 maart zullen alle details bekend worden gemaakt: dan brengt Nothing de smartphone op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business