Nieuws

Einde ondersteuning Windows 10 21H2 is in zicht

Windows 10 21H2
© iStock
Windows 21H2 verliest op 11 juni alle ondersteuning. Tot 14 oktober 2025 wordt dan enkel nog Windows 10 22H2 van (veiligheids)updates voorzien.

Microsoft laat weten dat de zogenaamde end-of-life-datum (EOL) voor Windows 10 21H2 in zicht is: op 11 juni stopt de softwarereus met updates voor het oude OS. De ondersteuning voor Windows 10 22H2 werd eerder al met een jaar verlengd en zal dus nog even doorlopen, tot 14 oktober volgend jaar.

Waarom Microsoft zijn gebruikers graag herinnert aan de wegvallende ondersteuning? Zonder security-updates ontstaat er logischerwijs een veiligheidsrisico. Wanneer lekken niet meer gedicht worden, zet dat de deur op een kier voor cybercriminelen. Nochtans weerhoudt het heel wat Windows-gebruikers er niet van om toch gewoon te blijven doorwerken op een verouderd systeem. Volgens Statcounter zou 2,81 procent van de pc-gebruikers nog steeds Windows 7 hebben draaien. Het gaat daarbij om met het internet verbonden pc’s, dus in werkelijkheid gaat het over nog meer computers.

Windows 10 blijft populair

Dat Microsoft de EOL-datum voor Windows 10 opgeschoven heeft, mag niet verbazen. Net geen 70 procent van de pc-gebruikers werkt nog met de vorige versie van Windows, weet StatCounter. Dat is gigantisch. De reden waarom niet meer mensen upgraden naar Windows 11 zit ‘m in de hardware. De chipsets van oudere pc’s ondersteunen vaak de strengere veiligheidsvereisten niet, zoals Secure Boot en TPM 2.0.

Onder druk van belangenorganisaties heeft Microsoft de EOL-datum voor Windows 10 22H2 opgeschoven. Het zou namelijk kunnen betekenen dat honderden miljoenen oude, maar nog functionerende pc’s, op de elektronische afvalberg belanden. Het blijft maar de vraag wat Microsoft gaat doen om de doorsnee gebruiker te laten upgraden (lees: een nieuwe pc te doen aanschaffen). Want voor Jan met de pet is Windows 11 nu vooral een cosmetische upgrade met weinig wereldschokkende, nieuwe features, al wil het bedrijf daar verandering in brengen met allerlei AI-functies.

Uitgelicht artikel Windows 10 21H2 Windows 10 duwt gebruikers naar Microsoft-accounts

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business