WhatsApp laat je eindelijk standaard foto’s in HD versturen

WhatsApp
© Unsplash / WhatsApp
WhatsApp laat je voortaan instellen dat foto's en video's standaard in HD-kwaliteit verstuurd moeten worden. De update rolt nu uit naar Android- en iOS-toestellen.

Sinds vorig jaar biedt WhatsApp de mogelijkheid om foto’s en video’s in HD-kwaliteit te delen. Gebruikers moesten dit sindsdien handmatig selecteren, anders werden ze alsnog in de standaardresolutie verstuurd. Dit voorjaar bleek al dat Meta een instelling testte om de standaardkwaliteit te verhogen. Die bètafunctie lijkt nu voor iedereen beschikbaar te komen.

Android Police meldt dat de uitrol van de nieuwe instelling recent is gestart. Op onze iOS-toestellen is de functie ook meteen verschenen. Via het instellingenmenu, onder “Opslag en data”, vind je nu de knop “Media-uploadkwaliteit”. Kies je voor HD-kwaliteit, dan verstuurt WhatsApp al je foto’s en video’s voortaan in hoge resolutie.

Wat is HD-kwaliteit?

HD staat voor foto’s en video’s met een resolutie van 1.280 x 720 pixels. Dat is een stuk scherper dan de standaardresolutie van 640 x 480 pixels. Voor het versturen van Full HD- en 4K-video’s biedt WhatsApp nog geen ondersteuning. Als je ze als regulier mediabestand verstuurt, kan je ze wel zonder kwaliteitsverlies versturen via de Documenten-sectie. Het nadeel is dan wel dat ze niet als mediapreview in WhatsApp verschijnen.

WhatsApp standaard HD-kwaliteit
© TechPulse

Let wel, video’s in een hogere resolutie verbruiken meer mobiele data. Zeker als je ze als ‘document’ verstuurt, kan het dataverbruik flink oplopen. Ook bij verzending als regulier mediabestand neemt het formaat toe met HD-kwaliteit, maar de impact daarvan is beperkt. WhatsApp comprimeert de bestanden namelijk voor het versturen, waardoor de kwaliteit én het formaat afneemt. Dit geldt niet alleen voor de resolutie, maar ook voor de details in de foto’s en video’s zelf.

Uitrol voor Android en iOS

De uitrol van de HD-standaardinstelling is recent gestart voor Android en iOS. Op onze iOS-toestellen was de knop meteen zichtbaar. Zie je de instelling nog niet in WhatsApp? Ga dan naar de Play Store (Android) of App Store (iOS) en check of er een update beschikbaar is voor de chatdienst. Als de instelling ook daarna niet verschijnt, moet je mogelijk nog even geduld hebben.

Hoe je kan controleren of je een foto of video in HD-kwaliteit hebt ontvangen? WhatsApp toont hiervoor een ‘HD’-embleem bij foto’s en video’s in HD-kwaliteit. Dit icoontje zie je ook wanneer je zelf een foto of video in hogere kwaliteit verstuurt.

Androidfotografieiosmetamobielwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals