Audiopoort

[Opinie] Smartphones hebben al jaren een 3.5mm audiopoort in de behuizing zitten. Fabrikanten lijken dit echter niet enorm interessant te vinden, en blijven met een enorme vaart audiopoorten van smartphones verwijderen.

De audiopoort op smartphones, wie kent hem tegenwoordig eigenlijk niet? De audiopoort geeft een gemakkelijke oplossing om je koptelefoon aan te sluiten, je kent het wel. Tegenwoordig kennen wij enkel nog de 3.5mm audiopoort op smartphones, dat is echter niet waar het mee begon. Misschien dat je hem nog herkent uit je ‘oude’ Nokia telefoon, de dunnere 2.5mm audiopoort. Om de kwaliteit van het geluid te kunnen verbeteren en meer stroom over te kunnen dragen kwam er de 3.5mm audiopoort, veel bekend uit smartphones. Veel fabrikanten vinden echter dat hij zijn beste tijd heeft gehad en faseren hem nu compleet uit.

Er is moet voldoende ruimte aanwezig zijn - Strange Parts

Misschien dat het al eens eerder ter oren gekomen, maar misschien ook nog niet. Het begon in elk geval in het groot met de introductie van de iPhone 7 en 7 Plus. Apple gaf aan dat de iPhone 7 geen ruimte meer had voor de 3.5mm audiopoort, en ze hadden dan ook deels gelijk, de nieuwe vibratiemotor zat in de weg. Een YouTuber, genaamd Strange Parts (Scotty Allen), heeft echter onderzocht of het mogelijk was om een audiopoort in te bouwen. Hij heeft het idee zelfs uitgevoerd met behulp van een van de wereldwijd grootste markten van smartphoneonderdelen. Het bleek een behoorlijke klus, maar het is gelukt.

Vooruitgang

Fabrikanten zoals HTC en Google staan nooit publiekelijk te springen rondom de verwijdering van de 3.5mm jack. Het is, zo gezegd, nogal een niet-populaire maatregel in de smartphonemarkt. Toch blijven veel fabrikanten elkaar achtervolgen, overtuigd van de voortuitgang. Veel bedrijven leggen zich neer bij de waterbestendigheid, waar andere ruimte als reden noemen om de poort te verwijderen.

Om de eerste alvast te verwerpen, toestellen van zowel Samsung en LG behouden de 3.5mm audiopoort terwijl de smartphones wel waterbestendig zijn. Natuurlijk kan ik begrijpen dat het voor bedrijven moeilijker is om de toestellen waterbestendig te maken met een extra poort, maar of dat het waard maakt om de poort te verwijderen is nog maar de vraag. Oer het vraagstuk van de ruimte kan ik uren mijn gang gaan, maar het ligt wel wat moeilijker. Veel smartphones hebben inmiddels niet enorm veel ruimte meer, al heeft dat ook een reden. Smartphones moeten steeds kleiner en dunner, waardoor er geen ruimte meer is voor de audiopoort.

Smartphones worden dunner ten koste van functionaliteiten

Alhoewel bedrijven het kunnen zien als een voortuitgang, is het duidelijk een achteruitgang. Misschien valt het in eerste instantie mee, geen van je 3.5mm koptelefoons zullen werken na de verwijdering. Daarbij komt dat de vervanger van de 3.5mm poort neerkomt op de USB Type-C poort. Fabrikanten leveren bijna altijd een extra adapter mee van USB Type-C naar 3.5mm audiopoort, maar als je die thuis vergeet is hij nutteloos. Het heeft daarbij enkel op dat terrein al een grote achteruitgang in gebruiksvriendelijkheid voor de gebruiker.

Achteruitgang

De achteruitgang wordt verder nog kracht bijgezet door een achteruitgang in geluidskwaliteit. Je moet nu immers ofwel draadloze koptelefoons gebruiken, of gebruik maken van de USB Type-C adapter. Deze adapter levert echter niet dezelfde geluidskwaliteit als vanouds via de 3.5mm poort. De DAC (Digital to Analog Converter) die wordt gebruikt zit nu namelijk in de adapter, en is bijna altijd van mindere kwaliteit. Dit verschil wordt al helemaal duidelijk als je deze gebruikt naast de audiopoort op bijvoorbeeld de LG G7. De LG G7 heeft een hoge-kwaliteit DAC meegekregen welke 32-bit muziek ondersteund. Dat merkbare verschil duidt op een technologische achteruitgang, het maakt daarbij niet uit hoe je er naar kijkt.

Gebruikerservaring staat hedendaags niet meer op nummer één binnen de smartphonebranche

De toekomst lijkt er echter somber uit te zien, veel fabrikanten lijken zich immers ingegraven te hebben. Hij gaat eruit, wat klanten ook zeggen. En dat is jammer, enorm jammer zelfs. Het feit dat bedrijven klanten achter zich laten en door blijven zetten laat zien hoeveel ze geïnteresseerd zijn in de algehele productbeleving. De verwachting is dan ook dat er over een paar jaar nauwelijks telefoons op de markt zijn met de audiopoort, helaas.