Poll

TechPoll: hoeveel jaar gebruik jij je smartphone?

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
Smartphonefabrikanten Samsung en Google geven hun telefoons tegenwoordig zeven jaar aan OS-ondersteuning. Zou jij je smartphone ooit zo lang gebruiken?

Apple wordt vaak gezien als trendsetter op dat vlak: iPhones ontvangen tegenwoordig standaard vijf tot zeven jaar OS-upgrades en -ondersteuning. In tegenstelling tot Google en Samsung doet het daar overigens geen specifieke uitspraken over. De exacte termijn hangt bij Apple ook deels af van hoelang de telefoon in de winkelschappen heeft gelegen. Dat Android-telefoons Apples beleid gaan volgen, maakt ook dat besturingssysteem zich op voor een toekomst waarin men hun telefoons langer gebruikt.

Dat zien we de laatste jaren al stilaan gebeuren. Waar Counterpoint Research in 2017 nog vaststelde dat consumenten hun smartphones na gemiddeld 21 maanden vervingen, is dat nu opgelopen tot meer dan 36 maanden. Gemiddeld wordt een smartphone in 2024 pas na vier jaar vervangen. Nederlands onderzoek van marktonderzoeker Gfk wijst op vergelijkbare resultaten. Inmiddels bezit 41,1 procent van alle Nederlandse consumenten een smartphone van drie jaar of ouder. Voor 2022 noteerde Gfk nog een percentage van 36,9 procent.

Verschillen tussen smartphonemodellen

Gfk en Telecompaper zeggen geen onderscheid te zien tussen verschillende telefoonmodellen. Het staat dus niet per se vast dat iPhones langer meegaan dan Android-telefoons. Dat een smartphone langer updates ontvangt, staat ook niet per se gelijk aan een langere gebruiksperiode. Onderdelen zoals de accu zijn vaak al voor dat moment aan vervanging toe.

Nauwelijks betere telefoons

Consumenten kijken bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon eerder naar wat er nieuw is ten opzichte van hun oude smartphone, melden de onderzoekers. De laatste jaren hebben merken als Apple, Google en Samsung het ontwikkeltempo flink teruggeschroefd. Nieuwe smartphones zien er veelal hetzelfde uit. Buiten iets snellere chipsets en betere camera’s is er hierdoor ook geen reden om te upgraden.

Wanneer fabrikanten wél iets te melden hebben, gaat dat vaak gepaard met aanzienlijk hogere prijzen. Dat zagen we vorig jaar met Googles Pixel 8-serie met geïntegreerde AI. Ook Samsungs vlaggenschip, het Ultra-model om specifiek te zijn, is weer in prijs gestegen. Apple schuwt het eveneens niet om meer te vragen bij elke nieuwe iPhone-generatie. Alsmaar stijgende prijzen maken het voor consumenten niet bepaald aantrekkelijk om te upgraden.

iPhone 16
© Unsplash/Amanz

OnePlus: langer updaten is onnodig

OnePlus meent wel dat het aanbieden van zeven jaar aan OS-ondersteuning ‘onnodig’ is, en dat het “zijn doel voorbijschiet”. Daarmee doelt het op de hardware die na zeven jaar niet bepaald fris meer is. Een smartphone die ongebruikt in de schuif ligt of reeds gerecycleerd is, hoeft toch geen updates te ontvangen, is het idee.

Wat ons betreft is dat net wat te kort door de bocht. Hoewel telefoons nu meestal drie tot vier jaar meegaan, kan die termijn in de toekomst zomaar toenemen. Mede gedreven door EU-wetgeving die het makkelijker maakt om smartphones zelf te repareren. Laat je het toestel repareren, dan moet er in de EU straks zelfs een jaar ‘reparatiegarantie’ geboden worden. Bovendien: hoe vaak gebeurt het wel niet dat ouders hun smartphone doorgeven aan hun kinderen?

Hoelang gebruik jij je smartphone?

Vier jaar begint stilaan de gouden standaard te worden voor de levensduur van smartphones. Laat ons in de TechPoll hieronder weten hoelang jij je smartphone gebruikt.

Na hoeveel jaar vervang jij je smartphone?

  • Na 5 jaar of langer (47%, 320 Votes)
  • Na 3 jaar (23%, 153 Votes)
  • Na 4 jaar (20%, 135 Votes)
  • Na 2 jaar (9%, 59 Votes)
  • Na 1 jaar (1%, 10 Votes)

Aantal stemmen: 677

Laden ... Laden …
AndroidApplegoogleiosmobieloneplussamsungtechpoll

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken