Reviews

Review Dyson Lightcycle Morph: Vier lampen in één

Lightcycle Morph
Voordelen
Knap design
Eenvoudig in gebruik
Doet wat er wordt beloofd
Nadelen
Prijskaartje
Geen connectiviteit via WiFi
Aanbevolen prijs: €749,00
Waar te koop?
Totaalscore 8
Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. 4 lampen verwerkt tot één moderne Lightcycle Morph die zich volledig aan jou en je omgeving aanpast. Wij gingen ermee aan de slag.

In januari 2020 lanceerde Dyson officieel de Lightcycle Morph. Een supermoderne lamp die er op het eerste zicht heel eenvoudig uitziet, maar barst van de mogelijkheden. Slimme verlichting reviewen is sowieso iets waar ik me redelijk recent aan waag. Maar ik licht alvast een tipje van de sluier; de Lichtcycle Morph is het écht waard om uit je bed te komen. Althans als je de slimme staanlamp in je kamer zet natuurlijk.

Vergeet je saaie Ikealampen.

Morph: Design

We beginnen bij het begin. Dyson heeft altijd een fijn gevoel voor design gehad. Vanuit dat perspectief moeten we dus ook starten bij de Lightcycle Morph. De lamp is gemaakt om perfect te integreren in nagenoeg elk huis, ongeacht het type interieur. Hij is natuurlijk modern, maar ook in klassieke interieurs kan de Morph zijn mannetje wel staan. En zoals zijn naam zegt kan je hem helemaal naar wens aanpassen.

De Morph is eigenlijk niet meer dan een lange buis met kleine openingen in. Als je de lamp dichtklapt en de verlichting aandoet, schijnt de lamp los door de buis via de kleine openingen. Op die manier krijg je een heel speciaal lichteffect dat best aangenaam is. Klap je de Morph weer open? Dan krijg je een fijne & kleine leeslamp die je volledig kan instellen naar eigen wens. De lamp valt niet op, maar eigenlijk ook wel. Je bezoekers zullen er zeker wat over zeggen aangezien de Morph niet dat standaarduiterlijk heeft dat je terugziet bij pakweg Ikea.

Hij staat overal goed.

Slimme huiskamerlamp

Maar genoeg over interieur en design. De Dyson Lightcycle Morph is naast zijn premium design ook een zeer verstandige lamp. Aan de hand van de bijhorende app die via bluetooth met de lamp verbonden is, kan je de Morph op afstand bedienen. De stalamp heeft 4 verschillende modi:

Accentverlichting: Als eerste het leukste. Met de accentverlichting in de Morph kan je zelf spelen met kleuren en andere effecten.

Taakverlichting: Voor ontspanning komt werk. En ook daar heeft de Dyson Lightcycle Morph wat te bieden. Door de lamp in te stellen op een lichte modus waarbij een feller lichtblauw licht wordt uitgestraald, zou je volgens Dyson een stuk productiever gaan werken. Ik was zelf geen fan van het blauwe licht en heb er dus nooit echt gebruik van gemaakt.

Sfeerverlichting: Als je het ‘kopje’ van de lamp boven de buis richt, krijg je een zacht en rustgevend sfeertje. Niet té fel maar ook niet té zacht. Perfect gewoon.

Indirecte verlichting: door het ‘kopje’ van de lamp 360 graden te draaien kan je volledig zelf kiezen in welke richting het licht schijnt. Zo zit je nooit met vervelende of felle lampen die verkeerd gedraaid staan.

Maar hoe slim is de lamp nu eigenlijk? Als eerste moet ik meegeven dat de Morph niet verbonden is via wifi. Dat betekent dus dat je hem niet kan koppelen in je smart home van Apple of Google. De lamp is enkel te bedienen via bluetooth waardoor je dus ook in de buurt moet blijven.

Zoals vermeld heeft de lamp 4 verschillende modi. Die kan je eenvoudig beheren in de Dyson-app. Bovendien kan je in de app ook gebruikmaken van verschillende standen als studie, ontspanning of precisie en kan je ook zelf een aangepaste modus creëren.

Morph in dagelijks gebruik

Na een week in de living heb ik de Morph verhuisd naar de slaapkamer. Ik stelde hem zo in dat hij alleen aan ging als er beweging was, behalve tijdens de daguren. Het leuke aan de Dyson-app is dat je zo uitgebreid kan spelen met de schema’s. Zo zorgde ik ervoor dat de Morph iedere ochtend op hetzelfde uur aan- en uitging. Met een aangename sfeerverlichting word je dan gewekt waardoor de pijn om op te staan al een heel pak zachter werd.

In de lamp zit ook een USB-C-poort verwerkt waardoor je gemakkelijk toestellen kan opladen. Omdat de Lightcycle Morph ook in bureauformaat bestaat met dezelfde functies kan dat handig zijn als je hem als nachtlamp zou gaan gebruiken. In dat geval heb je dus geen extra oplader meer nodig naast je bed.

Om de lamp dagelijks te gebruiken is de werking zeer eenvoudig. Bovenaan het kopje kan je met een snelle tik de lamp aan- of uitzetten. Wat ook uniek is aan deze huiskamerlamp, is de functie Age Adjust. Voer je geboortejaar in en de lamp zal automatisch de juiste helderheid instellen. Hoe ouder je bent, hoe helderder de Morph schijnt.

“Met de Dyson Lightcycle Morph-lamp was het ons doel om het fundamentele gebruik van huidige kunstmatige verlichting tegen te gaan en om een oplossing te vinden tegen problemen zoals flikkering. Dus ontwikkelden we een lamp die natuurlijk daglicht volgt en op intelligente wijze transformeert voor diverse doeleinden – waardoor je het juiste licht op het juiste moment hebt, precies waar nodig”, liet hoofdontwerper Jake Dyson weten bij de lancering van zijn hypermoderne lamp. En hij is er nog in geslaagd ook.

Hoofdontwerper Jake Dyson bij zijn lamp.

Conclusie

Is deze lamp nu iets voor jou? Qua design, specificaties en slimme opties zeg ik ‘ja’. Maar we moeten je er wel bijvertellen dat het prijskaartje niet min is. De bureau-versie van de Dyson Lightcycle Morph kost 549 euro, de Floor-versie die wij hadden kost al gauw 749 euro. Best veel geld voor een huiskamerlamp. Je krijgt er heel wat voor terug, maar dat hangt er vanaf of je dat het geld waard vindt.

Zoals beloofd levert de Morph echt veel sfeer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business