LG Tone Free
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • degelijke ruisonderdrukking
 • UVnano technologie
 • knap design
CON
 • audiokwaliteit
 • niet altijd even comfortabel

LG Tone Free is de nieuwste reeks draadloze earbuds met ruisonderdukking. In samenwerking met Meridian gingen de Koreanen aan de slag. Dit is onze conclusie.

Advertentie

Begin dit jaar lanceerde LG nieuwe earbuds. Onder de naam Tone Free kwam het op de proppen met earbuds in samenwerking met audiogigant Meridian. Oké, een paar earbuds. Maar niet zomaar een paar, de LG Tone Free heeft een reinigende case waarmee je earbuds voor net geen 100% bacterievrij zijn. Een leuk verkoopsargument in deze bijzondere periode. Maar het belangrijkste blijft toch de audiokwaliteit, dus staken we de Tone Free in onze oren en gingen ermee aan de slag.

Design

Je zou kunnen zeggen dat het design van elk paar earbuds hetzelfde is. Toch willen we even wat kwijt over de LG Tone Free. Oké, ze lijken inderdaad op de AirPods van Apple, maar daar kan je bijna niet meer omheen. Toch vind ik de Tone Free een mooi en strak design hebben. In vergelijking met de deurknoppen van Sony (WF1000-XM3) scoren deze LG’s toch een pak hoger qua design.

Ze hebben een glossy finish en zitten ook niet te groot in de oren. Ze zijn voorzien van twee rubberen oorschelpjes wat het draagcomfort toch beter moeten maken. Al sloeg dat tegen, maar daarover later meer. De Tone Free krijgen een bijhorende oplaadcase waarmee je je buds dus ook bacterievrij kan maken. De case is klein en rond en past daarmee perfect in je broekzak. Ook een pluspunt!

LG Tone Free
De properste earbuds ooit.

Tone Free: Bacterievrij

Zoals je intussen al weet hebben deze Tone Free earbuds een bijhorende oplaadcase die op basis van UV-licht je oortjes ook bacterievrij maken. Volgens een studie die LG aangeeft op de website zitten er gemiddeld meer dan 100.000 bacterie-kolonies op je oortjes. Volgens de studie zijn dat 2700 keer meer bacteriën dan op een keukenmes. De meeste mensen kuisen hun earbuds zelf wat af, maar als je dat niet doet heb je een verhoogde kans op oorinfecties, zeker als je ze dan nog gaat uitwisselen met je vriend of vriendin.

Onder de noemer UVnano (uv en nanometer) zou de oplaadcase met UV-licht zo’n 99,9% van alle bacteriën kunnen uitroeien. Het gaat dan om alle bacteriën die op het rubberen oppervlak van de oordopjes zitten. Aan de hand van het blauwe UV-licht in de case weet je dat het bezig met propermaken. Een leuke extra waarmee LG zich kan onderscheiden en je weet dat je altijd propere earbuds in je oren hebt.

LG Tone Free
Qua specificaties moeten de Tone Free’s niet onderdoen.

App & specs

Voor extra functies kan je gebruikmaken van de bijhorende mobiele app. Tone Free is beschikbaar voor iOS & Android en maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de touch-knoppen op je earbuds een andere functie te geven. Over het algemeen is het een stabiele app die in 90 procent van de gevallen vlotjes connecteert met je earbuds.

In de Tone Free-app kan je de ambient modus in- of uitschakelen, je equalizer aanpassen, het volume beheren en de touchpad controls op de earbuds ook vastzetten zodat je niet per ongeluk bij het aanraken naar een ander nummer gaat. Een leuke extra is dat je de app kan vragen om inkomende berichten en notificaties voor te lezen. De Free Tone-app heeft ook een ‘find my earbuds’ functie aan boord. Als je Tone Free earbuds in de buurt zijn, kan je aan de hand van de tool in de app een geluid afspelen zodat je ze meteen weer terug hebt. Test deze functie wel niet als je ze in je oren hebt, het geluid doet best pijn aan je oren. Een waarschuwing die LG ook heel duidelijk aangeeft in de app.

Tone Free specificaties:

 • Opladen: snelladen in 5 minuten heb je 1 uur speeltijd
 • Waterdicht: IPX4 ratint tegen zweet en regendruppels
 • Driver: 6mm Meridian Sound
 • Luistertijd: 6 uur, 18 uur met oplaadcase
 • Spreektijd: 5 uur, 15 uur met oplaadcase
 • Extra: Google Assistant, Siri, fast pairing
LG Tone Free
Een kleine handige case die perfect in je broekzak past.

Conclusie

LG heeft in samenwerking met Meridian een mooi paar earbuds op de markt gebracht. Al ben ik niet helemaal overtuigd van de audiokwaliteit. Zelfs bij het aanpassen van de equalizer komen hoge tonen te scherp naar voren en laat de bas ietwat te wensen over. In de applicatie kan je kiezen voor 4 modi: immersive, natural, bass boost & treble boost. Maar geen van de 4 modi kon ons echt overtuigen. Voor iets meer geld heb je de Sony WF-1000XM3 of de Jabra Elite 75t die je een stuk betere audiokwaliteit leveren. Natuurlijk zijn ze minder mooi en krijg je er geen oplaadcase met UVnano bij. Afhankelijk van je wensen kan de LG Tone Free dus misschien wel een oplossing zijn voor jou.

Wel moeten we de earbuds pluspunten geven op de ambient modus. De ruisonderdrukking werkt ongelofelijk goed, al het achtergrondgeluid wordt met een druk op de knop weggehaald zodat je volledig kan opgaan in je favoriete muziek. Het viel ook op dat je de earbuds goed in je oren moest steken vooraleer je degelijke audiokwaliteit hebt. Logisch ook, maar het is vervelend dat je constant moet zitten draaien en keren met de earbuds vooraleer je ietwat goed geluid krijgt. Ook bij het proberen van kleinere rubbertjes kregen we weinig verschil. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here