Reviews

Sony SRS-NS7-nekbandspeaker review: heerlijk niche

Sony SRS-NS7 nekband speaker
Voordelen
Hoogwaardige audio
Zeer comfortabel
Heldere microfoon
Nadelen
Prijzig voor een gadget
Vooral voor niche situaties
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?

Sony SRS-NS7 - Altijd Bluetooth nekluidspreker (Dolby Atmos, Transmitter), zwart SRSNS7B.CE7

Totaalscore 9
Sony weet geregeld te verrassen met unieke nicheproducten, waaronder deze Sony SRS-NS7 nekband speaker. Iets voor jou? Dat hangt ervan af.

De Sony SRS-NS7-nekbandspeaker is zo’n product waarvan je nooit dacht dat je het nodig had, tot je het effectief probeert. Tenminste, wanneer je aan een bepaalde niche voldoet. Sony is nu eenmaal van vele markten thuis en dat laat hen toe om al eens iets te proberen. Denk maar aan de Sony LSPX-S3-kaarspeaker (of was het speakerkaars?), de SRS-LSR200 draadloze tv-luidspreker met ingebouwde afstandsbediening of de SRS-NB10, het jongere broertje van deze SRS-NS7.

Sony SRS-NS7 nekband speaker

Waarom een nekbandspeaker?

Zelf vroegen we ons bij het lezen van de aankondiging ook wat af waarom we in hemelsnaam een luidspreker rond onze nek zouden willen dragen. Een vraag met meerdere antwoorden, zo blijkt. Eerst en vooral is een nekbandspeaker zoveel comfortabeler dan een klassieke hoofdtelefoon of zelfs de beste oortjes. Zo konden we uren doorbrengen met de SRS-NS7 op onze schouders, simpelweg omdat je na enkele minuten vergeten bent dat je hem draagt. 

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dat kan, want het geluid komt natuurlijk uit een volledig andere richting en legt een langere weg af om bij je oren te komen. Dat klopt volledig, en werd vaak als een minpunt gezien van nekbandspeakers. Met de SRS-NS7 pakt Sony dat probleem aan en brengt het Dolby Atmos voor de allereerste keer naar je schouders. Je hebt hiervoor wel een Bravia XR-televisie nodig, zoals de Sony A90J bijvoorbeeld, waar je de meegeleverde bluetooth dongle op kan aansluiten. Hiervoor gebruik je een optische ingang en een usb-poort voor de stroomvoorziening. 

Sony SRS-NS7 nekband speaker

Daar blijft het echter niet bij, want als je de de nekbandspeaker graag met je smartphone verbindt, dan kan je gebruikmaken van 360 Reality Audio van Sony, dat je in combinatie met streamingdiensten zoals Deezer en Tidal (er zit een gratis proefperiode bij de speaker) laat genieten van een echte surroundervaring. Om de extra afstand te compenseren die het geluid moet afleggen, kan je via de app een scan maken van je oren voor een persoonlijke ervaring. Een foto van je oren maken is zeker niet het meest praktische, maar het resultaat was er nadien wel. 

Een ander voordeel van nekspeakers dat we tijdens onze testperiode ontdekten, is dat je steeds in het midden van de audio terechtkomt, waar je je ook in de ruimte bevindt. Dat is praktisch als je bijvoorbeeld naar een streepje muziek wil luisteren tijdens het koken (de speaker is bovendien IP4 spatwaterdicht) of het lawaai van je stofzuiger wil verdringen. 

Sony SRS-NS7 nekband speaker

Ergonomisch ontworpen

Door het ontwerp van de SRS-NS7 kan je dat ook gewoon doen zonder dat je je zorgen moet maken dat je de speaker onderweg verliest. Het gadget zit comfortabel zonder benauwd aan te voelen. Omdat het meeste gewicht vooraan zit en beide kanten evenveel wegen, gaat de speaker dus nergens naartoe. Het wordt een draagbare bioscoop, zoals Sony adverteert.

Links en rechts vind je twee 33mm-drivers die het geluid naar je oren sturen en rechts vind je ook een uitstekende microfoon. Dat werd bevestigd door collega’s op Teams die ons lieten weten dat we erg helder klonken. We raden je wel niet aan om de SRS-NS7 via bluetooth met je computer te verbinden, omdat het je dan ontbreekt aan de functionaliteit van de app, met als resultaat een vrij hol geluid. Verder vind je links de volumebediening en rechts de aan-uit-en mute-knop voor je microfoon, allemaal voldoende toegankelijk voor je vingers. Prima ontworpen dus door Sony. Het enige waar je op moet letten is dat je je hoofd niet te veel naar links of rechts kantelt, want dan ga je de ene kant al snel luider horen dan de andere.   

De batterijduur van 12 uur voor de SRS-NS7 is naar onze mening meer dan voldoende, ook al is het acht uur minder dan bij de SRS-NB10. Er is namelijk usb-c-snelladen aanwezig, waardoor je na 10 minuten al voldoende batterij hebt om een uur te kunnen luisteren. 

work from home met Sony

Kan een nekbandspeaker een audiosysteem vervangen?

Het geluid van de SRS-NS7 is dan wel uitstekend te noemen, maar een nekbandspeaker is geen vervanger voor een volwaardig entertainmentsysteem, gekoppeld aan je televisie. Het gaat eerder om een aanvulling voor momenten waarop het wat stiller mag. Wanneer je partner al in bed ligt bijvoorbeeld, of wanneer je om 1 uur ‘s nachts Netflix wil bingen zonder de buren te storen. 

Het ontbreekt de SRS-NS7 ook aan de nodige bas om muziek en zeker actiescènes tot hun volste recht te laten komen, al merk je wel de vibraties op door de passieve radiators achteraan. Voor sommigen kan dit wat storend worden bij langdurig gebruik, terwijl anderen het dan weer als een voordeel zullen beschouwen, maar een volwaardige subwoofer is hoe dan ook superieur.

home entertainment systeem Sony

Prijs Sony SRS-NS7

Met een prijs van 300 euro is de SRS-NS7 helaas wel aan de dure kant voor een gadget waar je niet constant gebruik van zal maken. Zeker met de meest recente Bravia XR-modellen in huis heb je vaak genoeg aan de ingebouwde speakers van je toestel of misschien heb je wel een volwaardig entertainmentsysteem staan waardoor de nekbandspeaker enkel in bovenstaande gevallen van pas komt. Het is ook nog zo dat je meerdere exemplaren van de SRS-NS7 moet aanschaffen wanneer je partner ook graag meekijkt en je bijgevolg een optische audio splitter nodig hebt voor de tweede dongle. Goed om weten is dat je ook een hoofdtelefoon zoals de Sony WH-1000XM4 aan de dongle kan koppelen, maar niet samen met de SRS-N7.

Sony SRS-NS7: Kopen of niet?

De Sony SRS-NS7 is een indrukwekkend stukje audio-apparatuur, zoveel is zeker. Om het prijskaartje te verantwoorden zal je de nekbandspeaker echter wel consistent voor bepaalde nichescenario’s moeten gaan gebruiken. Doe je dat niet, dan is het vooral een duur gadget dat uitstekende geluidsprestaties levert, maar niet ten volste tot zijn recht komt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business