Wire

ICT-bedrijven zijn ongelooflijk gewild bij overnemers

Brookz
De IT-sector is booming business. IT-bedrijven groeien vaak snel en worden voor veel geld van de hand gedaan.

Niet voor niets is de techsector prominent aanwezig in de lijstjes met de duurste bedrijfsovernames ooit. Uit cijfers van Brookz, een bekend Nederlands overnameplatform, blijkt dat de sector IT-dienstverlening & Softwareontwikkeling een groot aandeel heeft in de totale jaarlijkse overnametransacties. Al jaren schommelt dit rond 14 à 15% van alle transacties, met 2017 als uitschieter (17%). Maar waarom zijn ICT-bedrijven zo gewild en waarom wordt er zoveel geld voor betaald?

Waarom ICT-bedrijven zo gewild zijn

Een van de belangrijkste redenen waarom ICT-bedrijven zo gewild zijn, is de groei die deze bedrijven vaak doormaken. De markt groeit constant en snel, waardoor het potentieel op het gebied van winstgevendheid groot is. Investeerders kijken verder dan eventuele verliescijfers en torenhoge investeringen. Daarnaast zijn ICT-bedrijven meestal behoorlijk innovatief en hebben ze een grote focus op R&D. Hierdoor ontwikkelen ze vaak nieuwe producten en diensten die de markt verstoren, waardoor zelfs kleine starters een groot potentieel hebben om marktleider te worden. Bovendien zijn ICT-bedrijven vaak heel goed schaalbaar en geliefd bij kredietverschaffers. Met externe middelen kunnen ze een grote groei realiseren.

Voordelen van een ICT-bedrijf overnemen

Een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van zelf een ICT-onderneming oprichten, is dat een over te nemen bedrijf al een bestaande klantenbasis heeft. Dit betekent dat de nieuwe eigenaar geen tijd hoeft te verspillen aan het opbouwen van relaties met nieuwe klanten. Bovendien beschikt een IT-bedrijf al over bestaande software, expertise en andere resources die de nieuwe eigenaar kan aanwenden en integreren in zijn eigen bedrijfsactiviteiten. In de praktijk is het echter vooral de kennis en expertise, in combinatie met intellectuele eigendomsrechten en data, die het écht interessant maken.

Een ander voordeel van het overnemen van een ICT-bedrijf is dat deze bedrijven vaak internationaal actief zijn of eenvoudig internationaal schaalbaar zijn. Het is nu bijvoorbeeld eigen aan online diensten dat ze vaak heel eenvoudig op internationaal niveau uit te rollen zijn. Hierdoor is zowel de groep van potentiële klanten als de groep van potentiële overnemers erg groot.

Voorbeelden van dure overnames

De afgelopen jaren zijn er in de IT-sector behoorlijk wat lucratieve deals geweest. Een voorbeeld hiervan is de overname van LinkedIn door Microsoft in 2016. Dit voor een bedrag van maar liefst 26,2 miljard dollar! Ook de overname van Red Hat door IBM voor een bedrag van 34 miljard dollar behoort tot een van de duurste overnames ooit. Daarnaast zijn er vele andere voorbeelden van peperdure overnames van ICT-bedrijven, zoals de overname van Twitter door Elon Musk. Deze overname ter waarde van 44 miljard dollar deed reeds veel stof opwaaien.

Internationale overnames en overnameplatforms

Veel ICT-bedrijven hebben de ambitie om wereldwijd te opereren. Daarom worden ze ook zo vaak internationaal aangeboden. Brookz is een voorbeeld van een buitenlands overnameplatform waarop steeds meer Belgische ICT-bedrijven worden aangeboden. De sterke aanwezigheid van Belgische ICT-bedrijven op dergelijke platforms voor bedrijfsovernames geeft aan dat deze sector blijft groeien en een belangrijke rol speelt in de nationale en internationale economie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business