Achtergrond

Technologie voor de toekomst

Connected cars, het internet der dingen, 5G,… De toekomst heeft ons heel wat te bieden. Maar ken je deze vijf technologieën voor de toekomst al?

Wie kijkt naar de toekomst, ziet vaak zelfrijdende wagens, virtuele realiteit en artificiële intelligentie. Staar je echter niet blind op onderwerpen die reeds populair zijn nog voor ze zelfs maar in hun kinderschoenen staan. Om jouw blik te verruimen, bespreken we hier vijf technologieën die je in de (nabije) toekomst zeker in de gaten moet houden.

1. D2D: device-to-device communicatie

Wie recent of minder recent nog jong was, heeft vast en zeker nog met walkie talkies gespeeld. Een druk op de knop en je kon met iemand praten die zich binnen een bepaalde perimeter bevond. De iets krachtigere toestellen haalden daarbij vaak de kaap van een kilometer in diameter. Het is zonde dat onze smartphones dat niet kunnen; in een zeker opzicht dus een achteruitgang.

D2D zal dat gevoel van instant communicatie echter terugbrengen. Zogenaamde ‘proximity services’ moeten de druk van telecommasten halen en voorzien in lokale communicatie. E-mails, foto’s en video’s versturen naar vrienden zal binnenkort niet meer gebeuren over het mobiele netwerk, maar via technologie als Bluetooth Low Energy of Wifi Direct.

2. Bluetooth 4.2, a.k.a. Bluetooth Low Energy

Iedereen gebruikt bluetooth al jaren. Foto’s en video’s delen, verbinding maken met je wagen, multiroom speakers of een kleine bluetooth speaker,… de mogelijkheden zijn talrijk. Bluetooth 4.2 zal die mogelijkheden nog danig aanscherpen en versnellen. De datacapaciteit zal omhoog gaan met factor 10, terwijl de overdrachtsnelheid stijgt met 250 procent.

Daarnaast zal de nieuwe bluetoothstandaard het internet of things een serieuze boost geven. Bluetooth 4.2 werkt namelijk met minimale hoeveelheden energie en hebben in principe geen smartphone of tablet nodig als tussenpersoon. Terwijl vele telecomoperatoren kijken in de richting van nieuwe wifi-oplossingen voor het IoT, zou bluetooth wel eens het echte antwoord kunnen voorzien.

3. LTE Advanced

Zij die LTE niet kennen, moeten niet ongerust zijn. Bij ons staat het bekend als 4G. LTE Advanced kunnen we dan weer simpelweg vertalen als 4G+. Vele wetenschappers zijn het erover eens dat 5G niet in één klap op het podium zal verschijnen zoals dat met 3G en 4G wel het geval was, maar dat de overgang naar 5G eerder een trage evolutie zal zijn. 4G+ is de eerste stap, waarbij alles draait om verhoogde snelheden.

De limiet wordt theoretisch gezien verhoogd naar 300 Mbps, oftewel 37,5 MB per seconde. Alle grote smartphonefabrikanten zijn al bezig met hun toestellen voor te bereiden op deze snelheden, waaronder Apple, Samsung en Motorola. De toekomst ziet er scherp uit in 4K-kwaliteit.

4. WiGig

De Wifi Alliance bracht ons in het verleden al vele geüniformeerde standaarden. 802.11ac is de jongste uit hun stal. Ook in de toekomst zal deze alliantie zich toeleggen op de ontwikkeling van de nieuwste wifitechnologie. Gigabit wifi zal volgens hen de volgende Heilige Graal worden. Theoretische snelheden zullen tien keer hoger liggen dan de huidige topsnelheden. Dit betekent: 7 Gbps, oftewel 875 MB per seconde.

De nieuwe standaard werd oorspronkelijk voorgesteld door Intel, met het oog op mobiele toestellen. Steeds meer smartphones en tablets kunnen immers beelden maken in Full HD of zelfs 4K, en onze draadloze internetverbindingen moeten snel evolueren om mee te kunnen. Deze technologie zou in theorie perfect in tandem kunnen werken met 5G. Dat is meteen ook het grootste probleem: zolang er geen 5G bestaat, zal deze technologie zich niet volledig kunnen ontwikkelen.

5. Grafeen

De Heilige Graal voor internetgolven is WiGig, voor al de rest is dat grafeen. De stof is dunner dan eender welke andere stof, geleidt beter elektriciteit, is extreem sterk en onvoorstelbaar flexibel en buigbaar. Naar verwachting zal deze stof ons leven veranderen, als een echte mirakelstof. Alles zou hiervan moeten kunnen profiteren: internetsnelheden, verbeterde sensoren, flexibele smartphones die nooit stuk gaan,… Nu enkel nog afwachten of we er genoeg van kunnen produceren om aan de vraag te voldoen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business