Sophos Home biedt bedrijfsbescherming op maat van de consument, en dat alles via een gebruiksvriendelijk cloudportaal.

Pro: Complete bescherming van zakelijk niveau, handige bediening via cloudportaal, uitstekende 0-daybescherming
Con: Bescherming tegen klassieke malware kan nog juist iets beter


Sophos Home is een uniek antivirusprogramma. AV-Test nam de bescherming van het antivirusprogramma niet op de korrel in de test voor consumentensuites. Dat is een bewuste keuze van Sophos zelf. De focus van het bedrijf ligt immers op beveiliging voor bedrijven. In die categorie werd de securitysuite wel getest. Omdat de Home-versie dezelfde bescherming gebruikt, kunnen we zo toch conclusies trekken.

De beveiliging die Sophos biedt is uitstekend. De bescherming tegen 0-day-aanvallen is feilloos en tegen klassieke aanvallen is het antivirusprogramma ook opgewassen met een detectiesucces van 99,7 procent. De impact op je systeem is ook verwaarloosbaar. Enkel bij het installeren van apps laat Sophos Home zich voelen, en kan het proces met 28 tot 31 procent vertragen. Op andere vlakken is het programma echter vederlicht, met zelfs helemaal geen belasting wanneer je bestanden downloadt op een high-endtoestel. AV-Test kent een perfecte prestatiescore toe aan het programma.

Stille beschermengel

Sophos blinkt uit in gebruiksvriendelijkheid. Geen enkel gratis antivirusprogramma komt je minder lastig vallen. Niet alleen krijg je van Sophos geen valse positieven, de hele manier waarop de suite werkt bespaart je moeite. Sophos heeft immers geen dashboard op je computer. Daar vind je alleen de clientsoftware die de bescherming voor zijn rekening neemt. De bediening zit in de cloud. Om Sophos Home te gebruiken heb je een gratis account nodig. Daarmee krijg je toegang tot een online dashboard waaraan je vijf verschillende toestellen kan toevoegen.

Het portaal is overzichtelijk en geeft toegang tot alle nodige functies. Je kan er zelfs vanop afstand een systeemscan plannen. Wie graag de nodige ouderlijke controle uitvoert, kan met Sophos bovendien de toegang tot bepaalde categorieën van websites beperken.

Nauwelijks reclame

Sophos Home is het uithangbord van het Sophos naar consumenten toe. Daarmee wint het bedrijf naambekendheid die het hoopt om te zetten in verkoop in de zakelijke sector. Als eindgebruiker is dat goed nieuws: je wordt niet overspoeld met reclame voor een betaalde premiumversie van de antivirus-oplossing. Er is maar één consumentenversie van de antivirussoftware, en die is helemaal gratis.

 

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.