Achtergrond

Vervang je harde schijf : 5 betaalbare SSD’s vergeleken

Je harde schijf vervangen door een SSD is de eenvoudigste en goedkoopste manier om je computer te versnellen. Aan welke SSD geef je best je geld?

Een solid state drive of kortweg SSD is vandaag de enige juiste optie als systeemschijf in je computer. Tot niet zo lang geleden regeerde de harde schijf als alleenheerser over de wereld van de interne opslag, maar vandaag is de oude HDD koning af. Voor ik enkele interessante SSD’s bekijk, overloop ik nog eens wat een SSD nu weer superieur maakt. Verder is het belangrijk om enkele technische zaken te overlopen die je zullen helpen het verschil tussen de verschillende modellen beter te beoordelen.

Snel en sterk

[related_article id=”212350″]

Snelheid is het grootste voordeel van de SSD. De dingen werken met flashgeheugen. Door verschillende stukken flash te combineren achter een zogenaamde controller, ontstaat een bliksemsnel opslagmedium. De technologie verschilt helemaal van die van de klassieke harde schijf, waarbij een fysieke plaat en een leeskop met de hulp van magnetisme gegevens bijhouden. Een typische harde schijf heeft een leessnelheid van zo’n 130 MBps, een SSD leest aan ongeveer 500 MBps. De hogere snelheid vertaalt zich in veel snellere laadtijden, niet alleen voor Windows maar eveneens voor alle programma’s of games die op de SSD geïnstalleerd zijn. Zelfs een eenvoudige taak als rechtsklikken op een bestand om een menu te openen, gaat sneller.

Verder heeft een SSD, in tegenstelling tot een harde schijf, geen bewegende onderdelen. Dat maakt de dingen veel robuuster dan harde schijven zodat de kans kleiner is dat je gegevens verloren gaan wanneer je bijvoorbeeld je laptop laat vallen.

Technisch

Een SSD zit meestal in een 2,5 inchbehuizing. Die is net even groot als de harde schijf in je laptop. Je sluit de SSD bovendien aan via een SATA-aansluiting. Ook die is dezelfde als de aansluiting die je harde schijf gebruikt. Daarom is het zo eenvoudig om je oude harde schijf te vervangen door een SSD. Zoals je verder zal zien, kunnen SSD’s in principe ook van andere aansluitingen gebruik maken.

Een SSD maakt gebruik van flashgeheugen maar er zijn grote verschillen in types flash. Flash bestaat uit cellen, en die cellen kunnen één, twee of drie bits aan gegevens bijhouden. Cellen die één bit kunnen bijhouden zijn sneller dan exemplaren die met drie bits overweg kunnen, maar de kost per megabyte opslag ligt ook hoger.

“Snelheid is het grootste voordeel van de SSD-kaart.”

Controller

Het flashgeheugen zit tot slot achter een controller. Dat is de slimme magazijnier die gegevens efficiënt op je SSD plaatst en ze uitwisselt met de computer. Je zal zien dat de theoretische lees- en schrijfsnelheden van de meeste SSD’s vrijwel identiek zijn. De combinatie van de gebruikte flashtechnologie en de controller zorgt er echter voor dat bepaalde SSD’s je computer toch sneller maken dan andere. Kijk daarom niet enkel naar de rauwe specificaties, maar lees zeker ook de korte beoordeling die erbij hoort. We hebben in het lijstje hieronder een opsomming gemaakt van betaalbare SSD’s tussen 120GB en 1TB.

5 betaalbare SSD’s vergeleken

WD Green – 120 GB

We beginnen ons lijstje met een goede oude WD-schijf. Prijs/kwaliteit nog steeds één van de betere oplossingen. De WD Green 120 GB is gemaakt voor laptops en ontworpen om zoveel mogelijk energie te besparen. Als je de SSD niet gebruikt schakelt hij zich vanzelf in een energiezuinige modus waardoor de batterij van je laptop een stuk langer meegaat. Voor 29 euro heb je een krachtige SSD die je bijstaat in je dagelijks PC-gebruik. Gewone taken als surfen op internet, streaming van video en muziek of office-documenten verwerken zijn dus echt geen probleem. Als je een gewone PC-gebruiker bent die niet veel opslag nodig heeft is deze WD Green de perfecte oplossing voor jouw. Samen met de SSD krijg je een software pakketje waarin een overzichtelijk dashboard zit. Zo kan je altijd controleren hoeveel plaats je nog over hebt en of je eventueel moet vrijmaken.

WD Green, 120 GB, 29.99 euro, 0.25 cent/GB, 2,5 inch of M.2


Geïnteresseerd in de WD Green 120GB? Koop hem via Coolblue.


 

Samsung 850 EVO – 240 GB

Ook Samsung kan uiteraard niet in ons lijstje ontbreken. Het bedrijf heeft met de 860 EVO-reeks een line-up van steengoede SSD’s in handen. De fabrikant maakt alle onderdelen van de SSD zelf en heeft in zijn eigen fabrieken toegang tot een geavanceerde manier om flash te produceren. Dat zogenaamde 3D NAND-TLC-geheugen is efficiënt om te maken, wat de kostprijs drukt, maar het is iets trager dan het duurdere SLC-flashgeheugen. De meeste budgetvriendelijke SSD’s aanvaarden dat als een gegeven, maar Samsung rust zijn 860 EVO uit met een buffer van het snellere geheugen. Zo haal je in de praktijk hogere schrijfsnelheden dan bij de concurrentie, zonder dat je significant meer betaalt. De SSD heeft hetzelfde 2,5 inchformaat als andere modellen en past dus zowel in een desktop als in een laptop. De 850 EVO is ideaal om de systeemschijf van een laptop of desktop te vervangen. De capaciteit volstaat voor Windows, een assortiment aan programma’s (maar niet noodzakelijk games) en een doorsnee verzameling van bestanden, en het slimme gebruik van twee soorten flash maakt deze SSD een betaalbare snelheidsduivel. Er zijn goedkopere alternatieven, maar de 860 EVO is het beste product in deze klasse.

Samsung 860 EVO, 250 GB, 69.99 euro, 0,41 cent/GB, 2,5 inch SATA


Geïnteresseerd in de Samsung 860 EVO? Koop hem via Coolblue.


SanDisk Ultra 3D – 250 GB

Als derde optie halen we SanDisk er nog eens bij. De oude rot in het opslag- en geheugenvak mag niet ontbreken. De SanDisk Ultra 3D 250GB is een 2,5 inch interne SSD speciaal ontwikkeld voor veeleisende laptopgebruikers. Deze kaart geeft je laptop wel degelijk een serieuze boost. Je PC zou opgestart moeten zijn in minder dan een halve minuut, en heeft een schrijfsnelheid van zo’n 550MB/s waarbij je 4K-beelden in een handomdraai kan overzetten. Verder heeft SanDisk deze kaart van de De 3D NAND technologie voorzien. Die zorgt ervoor dat je gamecollecties, fotobibliotheken en persoonlijke documenten efficiënt zijn opgeslagen. Je schijf verbruikt ook een pak minder energie en je laptop gaat dus langer mee. Ook hier krijg je bij wijze van software ene Dashboard-programma meegeleverd waarbij je de conditie en prestaties van je SSD nauwlettend in het oog kan houden.

SanDisk Ultra 3D, 250 GB, 56.99 euro, 23 cent/GB, 2.5 inch & 3D Nand


Geïnteresseerd in de SanDisk Ultra 3D? Koop hem via Coolblue.


WD Blue – 500GB

Western Digital, een monument in de wereld van de harde schijven, brengt voor het eerst SSD’s onder eigen naam uit. De WD Blue-SSD’s zijn de eerste varianten die in de rekken liggen. Het exemplaar van 250 GB gaat over de toonbank aan een aantrekkelijke 99 euro en heeft lees- en schrijfsnelheden die in de lijn van de concurrentie liggen. De 2,5 inch-SSD verschilt onder de motorkap nauwelijks van gelijkaardige exemplaren van Sandisk, aangezien WD dat bedrijf recent overnam.

Western Digital Blue, 250 GB, 69.00 euro, 0,28 cent/GB , 2,5 inch SATA of M.2


Geïnteresseerd in de WD Blue? Koop hem via Coolblue.


Crucial MX500 – 1TB

Tegenwoordig kan je voor redelijk weinig geld al interne SSD-kaarten hebben van 1TB voor een redelijke prijs. Daarom voegen we ook de Crucial MX500 met 1TB capaciteit in het lijstje. Crucial heeft met de MX500-reeks van SSD’s extreem aantrekkelijke producten in handen. De SSD gebruikt flashtechnologie die gelijkaardig is aan die van Samsung en heeft ook de 3D NAND-technologie aan boord. Je kan de MX500 ook in een 250GB, 500GB of 2TB variant krijgen. Voor die laatste betaal je dan wel de volle 272 euro. De MX500 is ideaal voor de meer geavanceerde gebruikers en gamers. Je kan hem inzetten voor zowat alle taken en scenario’s. De schijf maakt ook een stuk minder gebruik van de batterij dan zijn voorganger. Ook met deze Crucial doe je dus een stuk langer met één batterijlading.

Crucial MX500, 1 TB, 119,00 euro, 0,12 cent/GB, 2,5 inch SATAD 


Geïnteresseerd in de Crucial MX500? Koop hem via Coolblue.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business