Hoe een kleine bios-update als doping werkt voor AMD Ryzen 5

Het belang van een actuele Bios voor AMD’s nieuwste cpu’s mag je niet onderschatten. Een update leverde ons maar liefst 21 procent extra cpu-prestaties op.

De bios van je moederbord is de lijm die je hele computer bij elkaar houdt. Toch staat het updaten van de bios niet al te hoog op de to do-lijst van de gemiddelde computergebruiker. We ontdekten aan den lijven dat eigenaars van AMD’s nieuwste cpu’s best wel de moeite doen om de software op hun moederbord up to date te houden.

Verdachte resultaten

Voor onze review van de Ryzen 5 1500X gingen we aan de slag met een MSI Titanium X370 AM4-moederbord. Dat is hetzelfde bord dat we ook al inzetten om Ryzen 7 te testen. In een vlaag van misplaatst enthousiasme duwden we de 1500X in het bord en gingen we aan het testen. De resultaten waren over het algemeen uitstekend al zagen we enkele vreemde scores. Zo scoorde Ryzen 5 1500X lager dan de Intel Core i5-7600 op de Cinebench R15-benchmarktest. De Core i5 heeft een hogere kloksnelheid maar Ryzen 5 heeft multithreading aan boord. Cinebench is een render-benchmark en tijdens het renderen moeten extra threads in principe een betere score opleveren dan een iets hogere klokfrequentie.

Pas het uitvoeren van de standaard-tests ging er bij onderstaande redacteur een lampje branden: MSI’s moederbord dateert van voor de lancering van Ryzen 5 en was dus niet noodzakelijk up to date. Inderdaad: online vonden we een kersversie bios-update met een focus op Ryzen 5-ondersteuning.

Flinke verbetering

Het is niet abnormaal dat een update van de bios een positieve invloed heeft op de prestaties van een chip, maar in de regel gaat het om kleine verbeteringen in specifieke scenario’s. Niet zo bij deze update: De Cinebenchscore van de Ryzen 1500X schoot de hoogte in met maar liefst 21 procent. Daarmee knalde AMD’s cpu de concurrent van Intel moeiteloos voorbij, wat opnieuw in de lijn van onze verwachtingen lag.

Vreemd genoeg verbeterde Ryzen 5 1500X niet over de ganse lijn. In enkele specifieke scenario’s zien we een daling van de prestaties, al lijkt die niet noodzakelijk het gevolg te zijn van de Ryzen 5-prestaties zelf. Het lijkt er op dat de communicatie tussen de chip en het geheugen onder zware last achteruitvalt met de update.

Die vreemde resultaten terzijde, is het voor Ryzen 5-enthousiastelingen vooral belangrijk om na te kijken of hun moederbord wel up to date is. Wie de 1500X of zelfs de 1600X wil gebruiken in combinatie met een high end X370-moederbord, komt al snel bij een bordje terecht dat al in de winkel lag voor de lancering van Ryzen 5. In dat geval ligt een prestatieboost zoals de onze misschien ook voor jou voor het grijpen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business