Tijdens de keynote aan de start van WWDC deed Apple een hoop nieuwe functies van iOS 11 uit de doeken. Enkele nieuwe opties kregen evenwel geen aandacht van de firma en zijn toch het vermelden waard.

[related_article id=”215845″]

Apple heeft eerder deze week zijn nieuwste besturingssysteem voor iPhones en iPads onthuld. Hierbij lichtte het bedrijf een hoop nieuwe functies toe die met name je iPad een stuk gebruikersvriendelijker en krachtiger maken. Een overzicht van deze functies vind je hier. Enkele nieuwe opties hebben echter in stilte hun intrede tot iOS gemaakt. We overlopen de interessantste nieuwe functies van iOS 11 die Apple niet heeft vermeld tijdens zijn keynote.

1. Offload Unused Apps

Apple voegt verschillende functies toe aan zijn besturingssysteem waarmee je opslagruimte kan besparen. De interessantste optie hiervoor is ‘Offload Unused Apps’, die automatisch apps verwijdert die je zelden gebruikt. De functie bekijkt welke apps je weinig gebruikt wanneer de opslagruimte van je toestel bijna vol is en verwijdert deze. De bijhorende documenten en data blijven op je toestel staan en de verwijderde app wordt uitgegrijsd. Hierdoor kan je met één tik van je vinger de software weer installeren.

2. Drag and drop

Dat een drag-and-drop-functie zijn weg heeft gevonden naar je iPad, weet je waarschijnlijk al. Apple toonde de functie immers tijdens zijn conferentie. Ook op je iPhone kan je echter van drag and drop genieten, al is de functie hier beperkter. Zo is het enkel mogelijk om bestanden binnenin een app te verslepen. Dave Schukin toont op Twitter dat de functie eveneens werkt tussen verschillende apps, wat een bug lijkt te zijn. Voorlopig is iOS 11 nog steeds in bèta, waardoor de kans bestaat dat Apple deze bug wegwerkt of de volledige functie verwijdert. Het bedrijf doet er immers alles aan om zijn besturingssysteem zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden en verkiest het beperken van de functionaliteit boven het ingewikkelder maken van iOS.

3. Privélocatie

Sinds vorig jaar kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen dat hun app enkel je locatie bepaalt wanneer hun software wordt gebruikt. Veel apps maken dankbaar gebruik van deze functie, maar enkele programma’s staan erom bekend je locatie nog steeds te volgen wanneer je de app al lang hebt afgesloten, zoals Uber. In iOS 11 legt Apple deze keuze gelukkig in jouw handen. Ook Uber zal je niet langer ongevraagd kunnen volgen wanneer je zijn app sluit.

4. Wifi delen

Een handige functie die zijn weg heeft gevonden naar iOS heet ‘Share Your Wi-Fi’. Wanneer iemand met een iOS 11-toestel met je netwerk probeert te verbinden, zullen alle nabijgelegen toestellen een pop-up tonen. In dat venster wordt gevraagd of je het wachtwoord van je netwerk wilt delen. Indien je hiervoor kiest, kan je vriend van je wifi genieten, zonder dat hij het wachtwoord manueel moet ingeven.

Bron: 9to5Mac

5. FLAC-ondersteuning

Je iPhone en iPad ondersteunen eindelijk FLAC. Dit compressiealgoritme is een snelle en kwaliteitsverliesvrije standaard en wordt daarom door veel muziekliefhebbers geprezen. Waarschijnlijk zal je FLAC-bestanden enkel in de nieuwe Files-app kunnen gebruiken en niet in Apple Music. Hiervoor zou er immers een erg grote update naar iTunes moeten komen.

Toemaatje: volumeslider

Als toemaatje doen we niet zozeer een nieuwe functie uit de doeken, als wel een oplossing voor een irritant probleem. Wanneer je het volume aanpast terwijl je een filmpje bekijkt, verscheen de volumeslider vooralsnog in het midden van je scherm. Apple kiest voor een elegantere oplossing in iOS 11 en verplaatst de slider naar de rechterbovenhoek. Hierdoor kan je van je video blijven genieten, ook wanneer je het volume wijzigt.


Dorien heeft een achtergrond als programmeur en is bijzonder geïnteresseerd in robotica en biomedische technologie. Al draait ze haar hand ook niet om voor bredere thema’s als security en internet of things.