De hardware doet niet onder voor zijn concurrentie, maar verrast ook niet. Google hoopt het verschil te maken met slimme software zoals Google Lens.

Advertentie

Vorige maand stelde Apple de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X voor, waarop we de nieuwe toestellen vergeleken met andere vlaggenschepen. Sinds gisteravond kunnen we twee nieuwe telgen aan de vergelijking toevoegen: de Pixel 2 en Pixel 2 XL. Welke smartphone gaat met de eer lopen als beste smartphone van 2017?

Gisteren tijdens de Google-conferentie waren de Pixel 2 en Pixel 2 XL de grote sterren van de avond. Voor we de brug naar andere fabrikanten maken, vergelijken we eerst deze nieuwe toestellen. Beiden hebben een Snapdragon 835 met 4 GB aan ramgeheugen onder de motorkap en zijn beschikbaar met 64 of 128 GB aan opslagcapaciteit. Ze hebben dezelfde 12,2 megapixelcamera met laserautofocus en dual-pixel phase detection, en optische en elektronische beeldstabilisatie. Vooraan zit een achtmegapixelcamera. Beide telefoons ondersteunen Active Edge, een knijpfunctie vergelijkbaar met de HTC U11.

Waarin verschillen ze dan wel? De Pixel 2 heeft een 5 inch 1920 x 1080 OLED-scherm. De Pixel 2 XL heeft een grotere batterij en 6 inch 2880 x 1440 OLED-scherm. De Pixel 2 XL is bijgevolg iets groter en zwaarder dan de Pixel 2.

Slimme software

Op papier lijkt het dat de nieuwe Google-telefoons hun mannetje kunnen staan tegenover de flagships van Apple en Samsung. Met de Snapdragon 835 beloven ze even krachtig te zijn als andere premiummodellen, en de camera is nog beter dan het topmodel die we op de Google Pixel terugvonden. Helaas volgt Google het voorbeeld van Apple en doet ze afstand van de audiojack. Ook draadloos laden is afwezig: alles gebeurt via de USB-C aansluiting of Bluetooth 5.0.

De hardware ziet er puik uit, maar verrast ons niet. Google wil vooral zijn concurrenten de loef afsteken met zijn eigen onlinediensten en slimme software die ze voorziet op de luxetelefoons. Zo kan de camera met Google Lens-technologie objecten, gebouwen en locaties herkennen. Ook kan in een foto of video een virtueel object worden geïntroduceerd. In de toekomst moeten meer Android-apps gebruik maken van deze toepassingen met ARCore. Of Google het verschil kan maken met Google Lens en Google Assistant, hangt af wat ieder op zijn telefoon wil aanvangen.

Het is momenteel nog afwachten geblazen op de eerste benchmarkresultaten, maar hieronder kan je alvast het specificatielijstje vergelijken met andere luxetelefoons.