Getest: zo maak je een stereo-installatie van je Sonos-luidsprekers

Heb je twee Sonos One-luidsprekers, dan kan je die als stereopaar installeren voor een voller geluid. We leggen uit hoe je dat doet.

Dat de Sonos One een uitstekende luidspreker is, wisten we je al te vertellen in onze review eind vorig jaar. Nu Apple met zijn HomePod eveneens een slimme luidspreker op de markt brengt waarbij een goede audiokwaliteit centraal staat, wil Sonos iedereen eraan herinneren dat hun speaker toch nog een streepje voor heeft: heb je twee Sonos Ones, dan kan je die in een stereo-installatie draadloos met elkaar koppelen voor een kamervullend geluid.

[related_article id=”219691″]

Voor we verder gaan, eerst nog even dit: hoewel het geen probleem is om de Sonos One in een multiroom-netwerk met andere modellen op te nemen, heb je voor een stereopaar twee identieke luidsprekers nodig. Je kan een Sonos One dus niet in stereo koppelen met bijvoorbeeld een Play:1, maar alleen met een andere Sonos One.

Installatie

Die beperking terzijde, is het proces bijzonder rechtlijnig. Sonos blinkt uit in gebruiksgemak en maakt het installatieproces zo eenvoudig mogelijk. Via een gebruiksvriendelijke interface voeg je de extra speaker makkelijk toe aan je bestaande netwerk, zij het als stereo-luidspreker of in een multiroom-setup:

.

Na installatie van je Sonos-luidsprekers, of dat nu als stereopaar is of niet, doe je er goed aan om ze te kalibreren met de Trueplay-functie in de app. Die zorgt ervoor dat het geluid wordt afgestemd op de locatie van de luidspreker in de ruimte. Een luidspreker die onder in een boekenkast is weggestopt, klinkt immers automatisch veel doffer dan een speaker die open en bloot op een dressoir staat. Trueplay past het geluid aar op aan. Elke keer je de luidsprekers van positie verplaatst, moet je ze opnieuw kalibreren.

[related_article id=”219210″]

Hoe klinkt het?

Een losse Sonos One klinkt al bijzonder goed, maar een stereopaar klinkt nog beter. Het geluid is kamervullend en helder, met een rijke bas. Wie zichzelf geen audiofiel beschouwt, maar wel een betere kwaliteit verwacht van zijn slimme luidspreker bij het afspelen van muziek, is bij Sonos aan het goede adres. We hebben helaas nog niet de vergelijking kunnen maken met de HomePod van Apple, maar het zachtere prijskaartje en de optie om twee luidsprekers in stereo te koppelen, spreken op papier in het voordeel van de One.

Bovendien zijn Amazon Alexa en (later dit jaar) de Google Assistant allebei interessantere assistenten dan Siri, met een groter ecosysteem aan slimme functies. De spraakassistenten zijn weliswaar in ons land nog niet beschikbaar op de Sonos One wegens geen ondersteuning van het Nederlands, maar daar zou op (korte) termijn verandering in moeten komen. De Google Assistant moet nog dit jaar Nederlands leren en Alexa kan momenteel al via een – nogal omslachtige – omweg worden geactiveerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business