Bye Bye Camera

Lopen er mensen in de weg van je perfecte plaatje? Bye Bye Camera zorgt ervoor dat ze verdwijnen.

Advertentie

Zou het niet geweldig zijn als je mooie foto’s kon maken zonder dat er steeds mensen in beeld lopen die alle aandacht naar zich toetrekken? Met Bye Bye Camera is dat nu, min of meer, mogelijk.

De app, die enkel beschikbaar is in de iOS App Store, is eigenlijk bedoeld als een kunstproject van kunstenaar Damjanski, die als deel van de Do Something Good-groep al met gelijkaardige digitale realisaties kwam, zoals het opzetten van een gesprek tussen twee digitale assistenten. 

Bye Bye Camera maakt gebruik van AI om mensen zo effectief mogelijk uit foto’s te verwijderen. Dat doet de app onder andere door YOLO (You Only Look Once) te gebruiken om objecten en personen te classificeren. Een tweede tool vult de leegte vervolgens zo goed mogelijk op aan de hand van ‘context aware fill”, zoals we dat ook in Photoshop tegenkomen. 

Er zit een hele filosofische gedachtegang achter het project en men stelt zich vragen zoals “Zijn mensen nodig?” en “Hoe zou de wereld eruit zien zonder ons?”, maar als dat je ding niet is kan je ook gewoon de app proberen, die voor slechts 3 dollar beschikbaar is in de App Store. 

Of dat een goed idee is, is nog maar de vraag. De ene gebruiker geeft de app 5 sterren en vind ze geweldig, terwijl een andere gebruiker slechts één ster geeft en vindt dat ze gemaakt is voor kinderen van vier jaar oud. 

Advertentie