Tour de France 2023: zo volg je het wielerfestijn

Tour de France 2023 volgen
© Unplash/Howard B.
Aanstaande zaterdag is het zover: de start van de Tour de France 2023 in het Spaanse Bilbao. Wil jij het wielerfestijn op de voet volgen, dan vind je hieronder alle opties.

Traditiegetrouw begint de Franse wielerkoers op 1 juli. Ook volgens traditie is de start van de koers in een Europese stad: ditmaal staat de start en finish van de eerste etappe gepland in Bilbao. Op 23 juli staat de laatste etappe op de planning, met van oudsher de finish op de Champs-Élysées. Voor die laatste rit staan er uiteraard nog een drietal weken koersgenot op je te wachten.

Volgens de tourorganisator bestaat de volledige wedstrijd uit 3.405,6 kilometer, inclusief tijdrit van 22,4 kilometer (etappe 16, tussen Passy en Combloux). Renners moeten tijdens de tour flink wat hoogtemeters overwinnen – alleen de 17e etappe beslaat al meer dan 5.000 hoogtemeters. Het hoogtepunt van de Tour de France 2023 wordt bereikt in diezelfde etappe, op 2.304 meter op de Col de la Loze.

Welke Belgische renners doen mee?

Nu de Tour nadert is ook het gehele van het koersbestand bekend. Van Belgische zijde staan op 1 juli de volgende wielrenners aan de start:

DeelnemerPloeg
Wout van Aert Team Jumbo-Visma 
Nathan Van Hooydonck Team Jumbo-Visma 
Tiesj Benoot Team Jumbo-Visma 
Jasper Philipsen Alpecin-Deceuninck 
Quinten Hermans Alpecin-Deceuninck 
Jonas Rickaert Alpecin-Deceuninck 
Yves Lampaert Soudal-Quickstep 
Mauri Vansevenant Soudal-Quickstep 
Oliver Naesen AG2R 
Greg Van Avermaet AG2R 
Jasper Stuyven Trek-Segafredo 
Piet Allegaert Cofidis 
Jordi Meeus Bora-Hansgrohe 
Maxim Van Gils Lotto-Dstny 
Frederik Frison Lotto-Dstny 
Florian Vermeersch Lotto-Dstny 
Victor Campenaerts Lotto-Dstny 
Jasper De Buyst Lotto-Dstny 
Dylan Teuns Israel-Premier Tech 

Kenners kijken vooral uit naar de prestaties van Van Aert, Philipsen en Benoot. De koersleiding van de Tour de France riep Van Aert verleden jaar uit tot de meest strijdlustige renner. De Belg wist drie etappes te winnen. Ook Philipsen wist verleden jaar te verrassen met twee koerszeges. Is Van Aert ook dit jaar strijdlustig genoeg om een aantal etappes (of wellicht zelfs de koers) te winnen? De tijd zal het aan ons voorleggen.

Volg de Tour de France 2023

Uiteraard is de Tour de France gewoon weer op televisie te zien van 1 juli tot en met 23 juli. Enkel op 7 en 17 juli staan er geen etappes gepland: renners hebben dan steeds een rustdag.

Waar kijk ik Tour de France op tv?

Sporza zendt dagelijks de etappes van de Tour de France uit op televisie. Die uitzendingen zijn voor iedereen toegankelijk. Let wel, dit geldt enkel op Belgisch grondgebied. Ga je op vakantie in juli dan zul je de de beelden en het live commentaar niet kunnen volgen. Eventueel kun je dit wel omzeilen via een VPN. Stel dan je land in op België en stream zoals gewoonlijk.

Ook kun je bij lokale televisiezenders in het buitenland terecht. Hieronder hebben we de zenders in de populairste vakantielanden op een rij gezet. Bij die zenders kun je steeds gratis de Tour de France volgen.

  • Duitsland: ARD
  • Frankrijk: France TV
  • Italië: RAI
  • België: VRT 1 of Canvas (Sporza)
  • Nederland: NOS (NPO 1)
  • Spanje: RTVE
  • Verenigd Koninkrijk: ITV

Volg de Tour op je smartphone

Sporza’s app voor Android en iOS staat tussen 1 en 23 juli volledig in het teken van de wielerkoers. Je vindt er steeds de laatste uitslagen en volgt er realtime het klassement. Ideaal als je tijdens werk eigenlijk geen tijd hebt voor de koers maar toch snel de etappes wilt volgen.

Via Sporza’s app kun je eveneens livebeelden volgen van de koers. Net als op de tv geldt hier dat de beelden enkel beschikbaar zijn in België. Op vakantie in het buitenland moet je dus weeral een VPN raadplegen om live de Tour de France te volgen.

Hieronder lijsten we nog enkele andere apps op die je niet mag missen tijdens de Tour. Deze apps zijn steeds gratis te gebruiken.

1. Officiële Tour de France-app

Heb je geen VPN of gebruik je liever geen VPN voor het live volgen van de Tour? Via de officiële Tour de France-app krijg je alsnog toegang tot de livestream van de touretappes. Ook vind je in de app hoogtepunten van de etappe als losse video’s, mocht je de rit niet live hebben gevolgd. Verder is de app voorzien van een (live)klassement.

Tour de France by SKODA
© TechPulse

2. Tour Tracker Grand Tours

Geen livebeelden nodig, maar liever uitgebreide statistieken van de Tour? Dat vind je in Tour Tracker Grand Tours. In de app vind je steeds nieuws over de voorbije etappes, het live klassement, renners die deelnemen en voorspel je zelf ook steeds het verloop van een etappe. Des te beter je de koers weet te voorspellen, hoe hoger je eindigt in de zogeheten Fantasy-ranglijst.

Tour Tracker Grand Tours
© TechPulse

3. Cyclingoo

Cyclingoo is als app niet exclusief aan de Tour de France, en wordt ook gebruikt bij andere koersen. Wel is de app voor Android en iOS behoorlijk compleet met uitgebreide informatie over de teams en renners, het klassement en steeds het profiel van een etappe. Daaraan lees je ook steeds af hoeveel berg- of sprintpunten renners kunnen verdienen.

Cyclingoo
© TechPulse

Volg de Tour de France via podcasts

Luister je liever naar de verhalen rond de wielerkoers? Ook dat kan via onder meer Sporza. Dagelijks vind je via onder meer Spotify een nieuwe etappe van de Sporza Koers-podcast. Via die podcast blijf je op de hoogte over hoogtepunten in de koers. Daarnaast krijg je meteen hoogte van de resultaten die Belgische renners geboekt hebben. In tegenstelling tot de livestream van de tour is deze podcast wel wereldwijd beschikbaar.

  • Zelf ook vaker de fiets op? Lees dan zeker hoe de fietsvergoeding voor woon-werkverkeer precies in elkaar steekt.

Ook in Nederland keert de jaarlijkse Tour-podcast ‘De Kopgroep’ terug om je dagelijks op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. Wij staan alvast te popelen: laat het wielerfestijn maar beginnen, met vlak na de Tour de France nog de Tour de France Femmes en de Spaanse Vuelta.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business