Samsung Galaxy S24+ versus Galaxy S24 Ultra: dit zijn de verschillen

Samsung Galaxy S24 Plus versus Galaxy S24 Ultra
© Samsung
Twijfel je tussen de Samsung Galaxy S24+ en Galaxy S24 Ultra? We hebben alle verschillen voor je op een rij gezet die mogelijk het prijsverschil van 300 euro verklaren.

Voor het Ultra-model vraagt Samsung ditmaal 50 euro meer dan voor de Galaxy S23 Ultra: 1.449 euro. Daarmee is de smartphone net zo duur als Apples iPhone 15 Pro Max. Tegelijkertijd is de prijs van de Galaxy S24+ juist iets verlaagd vergeleken met zijn voorganger, van 1.199 naar 1.149 euro. Nog altijd een fors bedrag, maar wel 300 euro goedkoper dan de Ultra. Door de prijsverhoging en -verlaging is het prijsverschil tussen de telefoons met 100 euro toegenomen.

Waar het prijsverschil van 200 euro vorig jaar nog relatief gemakkelijk te overbruggen was, is dit verschil mogelijk iets te groot. Het roept ook de vraag op: wat heeft de Galaxy S24 Ultra te bieden dat 300 euro meer waard is? De S Pen is onmiskenbaar een belangrijk verschil en ook de camera’s, specifiek de hoofd- en telefotocamera’s, zijn verschillend. Hieronder zetten we de specificaties en de verschillen voor je op een rij.

Samsung Galaxy S24-familie
V.l.n.r.: Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+, Galaxy S24 – © Samsung

Specificatielijsten

Voor jouw gemak vind je hieronder de specificatielijsten van de Galaxy S24+ en de Galaxy S24 Ultra. Uiteraard gaat het om de specificaties van de in België beschikbare Galaxy S24-modellen.

 Samsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24 Ultra
Scherm6,7 inch, Dynamic AMOLED 2X, LTPO (1-120Hz), 2.600 nits6,8 inch, Dynamic AMOLED 2X, LTPO (1-120Hz), 2.600 nits
FramemateriaalAluminiumTitanium
Gehard Glas (Gorilla Glass)Gorilla Glass Victus 2Gorilla Glass Armor
ProcessorSamsung Exynos 2400Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
Batterij/snelladen4.900 mAh/45 watt5.000 mAh/45 watt
Primaire camera’s50 MP (hoofd), 12 MP (groothoek) en 10 MP (zoom, 3x)200 MP (hoofd), 12 MP (groothoek), 50 MP (zoom, 5x) en 10 MP (zoom, 3x)
Selfiecamera12 MP12 MP
Werkgeheugen12 GB12 GB
Extra’s7 jaar OS-ondersteuning, Galaxy AI7 jaar OS-ondersteuning, Galaxy AI, S Pen
Opslag256 GB (basismodel)256 GB (basismodel)

Samsung Galaxy S24+ versus Galaxy S24 Ultra

Zoals eerder aangegeven zijn er wel degelijk enkele belangrijke verschillen. We lichten ze hieronder voor je uit. Op basis daarvan kan je dan zelf bepalen welk model beter bij jouw gebruiksdoel past.

1. Groter amoledscherm

Onderhuids zijn de schermen van beide Galaxy S24-modellen identiek. Beide amoledschermen zijn voorzien van variabele beeldverversing (LTPO) van 1-120Hz. Daarnaast bieden ze dezelfde maximale helderheid van 2.600 nits. Zelfs de resolutie van de oledpanelen is gelijk: QHD+. Het enige verschil is dan ook te vinden in het formaat, met 6,7 inch op de S24+ en 6,8 inch op de S24 Ultra.

Los van het oledpaneel gebruikt de Galaxy S24 Ultra ook een ander type Gorilla Glass. Waar je op de Plus nog het oudere Victus 2 tegenkomt, bevat de Ultra Gorilla Glass Armor. Dit geharde glas, zo belooft Samsung, moet minder snel krassen vertonen. Hoe groot de verschillen zijn, zal later moeten blijken als de toestellen bij consumenten terechtkomen.

2. Exynos of Qualcomm

Voorgaande jaren kregen alle Galaxy S-modellen steeds dezelfde chipset mee, hetzij van Qualcomm of Exynos. Ditmaal krijgen de instappers (S24 en S24+) een Exynos-chip, terwijl de S24 Ultra voorzien is van Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Dit zijn de exacte specificaties van de twee chips:

 Exynos 2400Snapdragon 8 Gen 3
Snelste rekenkernCortex-X4 (3,2 GHz)Cortex-X4 (3,3 GHz)
Snelle rekenkernenCortex-A720 (2x @ 2,9 GHz en 3x @ 2,6 GHz)Cortex-A720 (5x: 3,0 GHz of 3,2 GHz)
Efficiënte rekenkernenCortex-A520 (4x @ 2,0 GHz)Cortex-A520 (2x @ 2,3 GHz)
GPUXclipse 940Adreno 750
Productieproces4nm LPP+ (Samsung)4nm (TSMC)

Qualcomm houdt in zijn chipontwerp vast aan acht CPU-rekeneenheden, terwijl de Exynos 2400 (die Samsung zelf ontwikkelde) tien kernen meekrijgt. Dat maakt de Exynos 2400 in principe de winnaar; toch is dat niet zo gemakkelijk te bepalen. Hoewel de Exynos meer kernen bevat, is de Qualcomm door TSMC gefabriceerd. Van TSMC is bekend dat ze zeer efficiënte en vooral ook zuinige chips maken; er zijn vooralsnog geen exacte details bekend, maar het wordt verwacht dat de Qualcomm iets efficiënter te werk gaat. Tegelijkertijd zullen de chips identiek presteren: high-endsmartphones zijn de laatste jaren gewoon snel, ongeacht wie de chip heeft gefabriceerd.

De chipset moet dan ook niet zozeer de basis zijn om een willekeurige smartphone te kiezen. Ook met de Exynos aan boord krijg je een vlotte smartphone, zowel op het vlak van CPU als GPU.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S24 en S24+ Samsung Galaxy S24 en S24+ officieel: dit zijn de vernieuwingen

3. Batterij

Ook voor de batterijen geldt dat je je er niet zozeer door moet laten leiden in je aankoopbeslissing. De accu’s zijn identiek qua formaat (100 mAh meer in de S24 Ultra). Het scherm van de Ultra is tegelijkertijd net iets groter, waardoor dat verschil teniet wordt gedaan.

Opladen gaat bovendien net zo snel, steeds met 45 watt. Enkel het basismodel, de Galaxy S24, laadt nog op met 25 watt. Let wel, daarvoor moet je een ondersteunde oplader aanschaffen. Dat zijn zogeheten USB PD 3.0 PPS-opladers. Laders zonder PPS kunnen de Plus en Ultra niet met 45 watt opladen.

Onder de streep is er dus nauwelijks een verschil tussen de Galaxy S24+ en Ultra als het neerkomt op batterijcapaciteit of oplaadsnelheid. Mogelijk speelt de efficiëntie van de Exynos-chipset van de Plus nog wel een rol in hoelang de accu meegaat. Voorgaande jaren was de Exynos steeds minder efficiënt dan de vergelijkbare Qualcomm.

4. Meer megapixels

Eens je de camera’s onder de loep neemt, kom je wel grotere verschillen tegen. Hieronder noemen we nog eens de cameraspecificaties:

 Galaxy S24+Galaxy S24 Ultra
Primaire camera’s50 MP (hoofd), 12 MP (groothoek) en 10 MP (zoom, 3x)200 MP (hoofd), 12 MP (groothoek), 50 MP (zoom, 5x), 10 MP (zoom, 3x)
Selfiecamera12 MP12 MP

Met de hoofdcamera van de Galaxy S24 Ultra kun je net iets meer detail vastleggen. Dit biedt met name voordelen onder slechte lichtomstandigheden. Bij goede lichtomstandigheden, zo merkten onze collega’s van TechRadar op, zijn de verschillen tussen de hoofdcamera’s van de Plus en Ultra klein te noemen.

Op het gebied van zoom is er sprake van een onmiskenbaar verschil. Met een 50MP-sensor kun je nu eenmaal veel meer detail vastleggen dan de 10MP-zoomcamera van de Plus. Scherpte en detail waren dan ook veelgehoorde klachten over de 10MP-zoomcamera’s van oudere toestellen. Met de Ultra kun je nu, volgens Samsung, scherpere zoomfoto’s maken. Op de Plus zijn ze iets minder scherp, en kom je ook minder ver (5x op de Ultra ten opzichte van 3x op de Plus). Uniek aan de Galaxy S24 Ultra is bovendien zijn 100X Space Zoom-functie… om bij je overburen binnen te gluren? We hebben werkelijk geen idee wanneer je dat zou kunnen gebruiken, maar het zit er op.

5. Tekenen met de S Pen

Maak je graag notities, dan is er ook dit jaar slechts één model dat je wensen echt vervult: de Ultra. Het scherm is niet alleen iets groter (en vierkant), maar er steekt ook een S Pen in de behuizing van de smartphone. Met de S Pen kan je notities en zelfs (nauwkeurige) tekeningen maken.

S Pen Galaxy S24 Ultra
© Samsung

Daarnaast is de S Pen inzetbaar als afstandsbediening om bijvoorbeeld foto’s te maken zonder de smartphone te raken. Daarvoor zit er een mini-batterij in de stylus, die automatisch wordt opgeladen als je hem in de telefoon steekt.

6. Meer opslaggeheugen

Meer opslag? Ze zijn toch allebei voorzien van 256 GB opslag en 12 GB RAM. Dat klopt, maar dat is het basismodel van de Plus en Ultra. Ze zijn ook allebei beschikbaar met meer opslag. Voor de Plus heeft Samsung nog een versie met 512 GB opslag, terwijl je de Ultra kan upgraden naar 512 GB en 1 TB. Losstaand van de gekozen versie gaat het steeds om het vlotte UFS 4.0-opslaggeheugen.

Welke telefoon kies jij?

Het kiezen van het juiste Samsung Galaxy S24-model blijft een lastige keuze. Welke variant je ook in je winkelwagentje legt: ze bieden steeds 7 jaar OS-ondersteuning, allerlei handige Galaxy AI-functies en de bekende One UI-software.

Beschikbaarheid Galaxy S24+

De Samsung Galaxy S24+ is vanaf 31 januari beschikbaar in België. Tot die tijd kunnen consumenten de S24+ al wel pre-orderen bij diverse retailers. Prijzen beginnen bij 1.149 euro voor het model met 256 GB opslag. Je kan nog kiezen uit vier kleuren: Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet en Amber Yellow.

Beschikbaarheid Galaxy S24 Ultra

Ook de Galaxy S24 Ultra is vanaf 31 januari te koop in België en kost dan 1.449 euro voor het model met 256 GB opslag. Samsung biedt vier kleuropties aan van de S24 Ultra: Titanium Grey, Titanium Black, Titanium Violet en Titanium Yellow.

mobielsamsung galaxy s24Samsung Galaxy S24 Ultra

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals