Achtergrond

De tv-kabel doorknippen wordt steeds duurder

cord cutting
Er zijn steeds meer "cord-cutters", mensen die hun tv-kabel doorknippen en vervangen voor streamingdiensten. Een van dé argumenten is dat het een stuk goedkoper is dan kabeltelevisie, maar klopt dat argument wel nog?

Netflix, Telenet Play (More), Amazon Prime Video, HBO Now, Hulu en nu ook Apple TV+ en Disney+. Iedereen springt op de kar van streamingdiensten. Dat heeft het grote voordeel dat je als gebruiker zo steeds meer controle krijgt over wat je kijkt en wanneer je het kijkt, maar het gebrek aan centralisatie van diensten betekent ook dat het prijskaartje behoorlijk kan oplopen.

Neem je Telenet Play More en Netflix, dan betaal je respectievelijk 24,99 euro en 13,99 euro per maand. Wellicht wil je binnenkort ook graag Disney+, waar je ook nog eens 6,99 euro per maand voor betaalt. Samengeteld kom je zo uit op ongeveer 46 euro per maand. Ter vergelijking, het goedkoopste abonnement bij Telenet met internet én digitale televisie kost 55 euro per maand.

Gratis lokale content

Kijk je vooral lokale content, dan kan de kabel doorknippen wel degelijk erg voordelig voor je zijn. Medialaan lanceerde zo bijvoorbeeld VTM GO. Daar kan je niet alleen de programma’s van Medialaan (Q2, VTM, Vitaya, CAZ) mee (her)bekijken, maar je kan er ook live naar de zenders kijken. Ondertussen is er ook VRT NU, waarmee je programma’s van Eén, Canvas en Telenet kan bekijken en eveneens live naar de zenders kijken. Die content stream je vervolgens naar je televisie via Chromecast of Apple TV. In het geval van VTM GO krijg je wel te maken met gepersonaliseerde advertentieblokken, maar gezien het feit dat het platform volledig gratis is, neem je dat er wellicht graag bij.

vtm go
VTM GO is “the new kid on the block”, maar het platfom lijkt een goede start te maken.

Zeker wanneer je slechts sporadisch tv kijkt en dan enkel bepaalde programma’s, dan is betalen voor kabeltelevisie alvast niet meer interessant. Nu en dan even een voetbalmatch meepikken of een programma live volgen kan ook prima via deze platformen. Het gebruiksgemak is vaak wat minder dan simpelweg de televisie aanzetten, maar de integratie met smart tv’s, Chromecast en AirPlay wordt steeds beter.

Ben je op zoek naar meerdere zenders om live te kijken? Dan is er nog altijd Stievie Premium. Telenet heeft ook YUGO, een pakket waarmee je tv kan kijken via de YUGO-applicatie. Hiermee richt Telenet zich rechtstreeks op de cord-cutters.

Verwarring en dynamische agenda’s

Meer spelers, meer concurrentie, minder monopolie. Op het eerste gezicht lijkt het een goede zet, want we vervloeken Telenet en Proximus al jaren in ons Belgenlandje omdat ze een monopolie in handen hebben. Buiten het prijskaartje dat kan oplopen, zijn er echter nog meer zaken die de diversificatie van streamingdiensten niet dé perfecte oplossing maken. Zo is het aanbod bij veel van deze diensten steeds in rotatie. Wil je een serie kijken, dan dien je eerst na te gaan op welke dienst de serie staat en of die überhaupt nog steeds te zien is op die dienst.

netflix ipad
“Altijd en overal”, maar als gebruiker blijf je wel steeds onderhevig aan complexe rechtenkwesties.

Wat de ene dag nog op Netflix stond, kan de volgende dag gewoon niet meer te vinden zijn. Als gebruiker zijn we meer dan ooit onderhevig aan het schouwspel van complexe rechtenkwesties die bepalen wat we kunnen kijken en wanneer we dat kunnen kijken. Helaas is dit niet iets waar je als gebruiker zelf wat aan kan doen. Het enige alternatief zou zijn om de films of tv-series effectief aan te kopen, maar dan ben je met een weekendje binge-watchen al helemaal duurder uit. Toch zal er een beter alternatief moeten komen als de tv-makers piraterij willen tegengaan.

Zijn bundels de oplossing?

Er gaan doen wel eens geruchten over allerhande streaming bundels de ronde, maar tot de tijd dat er interessante bundels komen, zijn we op onszelf aangewezen om verstandig om te gaan met ons geld. Zo kan je bijvoorbeeld een abonnement nemen op een dienst, daar kijken wat je wil en die dienst vervolgens terug stopzetten. Zo kan je van de ene dienst naar de andere springen, afhankelijk van wat je wil kijken. Niet de meest praktische oplossing, maar wel de meest voordelige.

chromecastcord-cuttingtelenetyelo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals