Nieuws

Vingerafdrukken op Belgische ID-kaart? #ikweiger

Vorige maand ging het nog om een voorstel voor vingerafdrukken op onze ID-kaart. Intussen is het de harde realiteit en niet iedereen is daar blij mee.

Een goede maand geleden werd bekend dat we vanaf april 2019 hoogstwaarschijnlijk onze vingerafdrukken moeten laten opnemen in onze ID-kaart. Op dat punt leek het er al sterk op dat het wetsvoorstel goedgekeurd zou worden en dat is bij dezen ook gebeurd. Dit liet Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken, weten in onderstaande tweet, die redelijk wat kritiek tot gevolg had.

Bij de initiële aankondiging van het wetsvoorstel vorige maand liet de Privacycommissie reeds weten dat het niet akkoord ging met deze beslissing. Deze maatregel zou namelijk niet in lijn zijn met de privacywetgeving en bovendien overbodig. Ook op Twitter lieten mensen weten dat ze het niet eens waren. Sommige haalden aan dat het bekende boek 1984 van George Orwell een waarschuwing was en absoluut geen voorbeeld.

De uiteindelijke goedkeuring van het wetsvoorstel lokte, logischerwijs, gelijkaardige reacties uit. Ditmaal gingen deze gepaard met de hashtag #ikweiger. Zo stuurde de bekende cartoonist Lectrr het volgende: “De enige vingerafdruk die ze kunnen krijgen, is die van mijn middelvinger.” Bovendien deelde Willem Debeuckelaere, voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit, nog mee dat deze beslissing regelrecht ingaat tegen de GDPR-wetgeving, waardoor het gewoon onwettig is.

Tot slot moet het wetsvoorstel nog een laatste goedkeuring doorstaan, namelijk die van de Kamer. Dit zal echter weinig aan de zaak kunnen veranderen, aangezien dit eerder een formaliteit is die volgt op de goedkeuring door de commissie. Vanaf april 2019 zullen alle nieuwe ID-kaarten dus ook informatie over onze vingerafdrukken. Als je de maatregel zo lang mogelijk zou willen vermijden, kan je er nog altijd voor kiezen om je huidige ID-kaart kwijt te raken of kapot te maken zo ongeveer rond maart. Dan kan je namelijk nog een ID-kaart zonder vingerafdrukken verkrijgen die tien jaar geldig zal blijven, waardoor je pas in 2029 je vingerafdrukken zal moeten afstaan. Dit klinkt misschien wat extreem, maar enkele twitteraars leken nochtans voorstander te zijn van dit idee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business