Nieuws

Vlaams actieplan AI geïntroduceerd

De Vlaamse regering steekt een tandje bij op het gebied van AI.

Op vrijdag 22 maart werd het Vlaams actieplan voor AI uit de doeken gedaan. Binnen het kader van dat plan zal de Vlaamse regering jaarlijks 32 miljoen euro besteden aan AI. Het actieplan richt zich voornamelijk op onderzoek, opleiding en ethiek.

Van die 32 miljoen euro, zal 12 miljoen besteed worden aan onderzoek. Vlaamse onderzoekscentra en universiteiten kunnen zich dus verwachten aan een financiële injectie. Hoewel Vlaanderen niet evenveel schaalvoordeel heeft als de VS of China, kan de regio wel gewag maken van toponderzoekers binnen relevante AI-domeinen.

De bedrijvensector wordt hoegenaamd niet achterwege gelaten. Een 15 miljoen euro, bijna de helft van het totaalbudget, gaat naar de optimalisatie van digitalisering in bedrijven.

Als kers op de taart zal er ook 5 miljoen euro gaan naar ethiek. Zo zou er een kenniscentrum Ethiek komen dat zich buigt over ethische vraagstukken binnen AI. Maar ook de gewone burger wordt niet ontzien. "De ambitie is om op drie jaar tijd 100.000 Vlamingen ten minste een basiskennis AI mee te geven", aldus Minister Muyters.

"De ambitie is om op drie jaar tijd 100.000 Vlamingen minstens een basiskennis AI mee te geven. We kijken daarom naar het huidige aanbod aan AI-opleidingen in Vlaanderen en gaan na wat er nodig is om in te spelen op wat onze bedrijven en onze werknemers en werkzoekenden nodig hebben", besluit minister van innovatie Philippe Muyters.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business