Nieuws

Kenia zet ‘biometrisch ID’ stop uit vrees voor discriminatie

In Kenia liep een grootschalig project waarbij burgers een ID krijgen op basis van biometrische gegevens. Het hooggerechtshof dwingt de regering het project stop te zetten omdat het onvoldoende duidelijk is hoe de gegevens zullen gebruikt worden.

De regering van het Afrikaanse land Kenia voerde vorig jaar een nieuw identificatiesysteem in op basis van biometrische gegevens. Voor dit ‘biometrisch ID’ zouden onder meer de vingerafdrukken en afbeeldingen verzameld worden. Het is dus redelijk vergelijkbaar met de nieuwe identiteitskaarten in België die ook een vingerafdruk bevatten.

Het programma kreeg de naam ‘National Integrated Management System’ en zou verplicht worden gemaakt voor alle Keniaanse staatsburgers en inwoners van het land. Het zou gebruikt worden voor onder andere gezondheidszorg, behuizing, onderwijs en verkiezingen. Het project was zelfs al volop aan de gang: van zo’n 40 miljoen inwoners werden de nodige gegevens al verzameld. Kenia telt in totaal 50 miljoen inwoners.

Protest

Maar net als in België kon het project niet op veel bijval rekenen. Enkele belangengroepen die zich inzetten voor de mensenrechten vochten het programma aan bij het Hooggerechtshof van het land. Er heerst volgens hen te veel onduidelijkheid over hoe de regering de gegevens zal gebruiken. Er heerst vooral de vrees dat het programma wel eens zou kunnen misbruikt om de discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen te camoufleren.

Rechters van het Hooggerechtshof stemden in met die bezorgdheden. Ze vroegen de regering op om het project stop te zetten. De regering zal nu via een publiek proces juridische goedkeuring moeten bekomen om het verder te zetten. De tegenstanders zullen dus ook de kans krijgen om zich er publiek tegen uit te spreken. In Kenia werd in november nog een nieuwe privacywetgeving goedgekeurd, maar die is tot op heden nog niet van kracht. Het is ook onduidelijk welke invloed die wet kan hebben op het biometrische ID. Andere grote landen waar gelijkaardige projecten lopen zijn China en India.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business