Nieuws

Intel verklapt lanceringsdatum Windows 12

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Intel zou in september de lanceringsdatum van Windows 12 onthuld hebben. Financieel topman David Zinsner sprak over een ‘Windows refresh’.

Zinsner gaf tijdens een panelgesprek te kennen dat de opgefriste versie van Windows in 2024 staat te verschijnen. Verdere details over de invulling van het OS bleven buiten beschouwing. Wel is duidelijk dat het om een ‘belangrijke refresh’ gaat. De komst van de nieuwe Windows-telg moet namelijk zorgen voor fors meer chipverkopen bij Intels Client-divisie. Die bedrijfstak ontwikkelt Core-processoren, die eenieder kent uit laptops en desktopcomputers.

De Intel-CFO laat eveneens de naam van de aanstaande Windows-versie buiten beschouwing. Het is echter zo goed als zeker dat het om Windows 12 gaat. Al langer wijzen geruchten op de komst van Windows 12 in 2024. Intel lijkt dat nu dus te bevestigen, weliswaar via een omweg.

Sterke focus op AI

Voor Intel is de nieuwe Windows-versie op meerdere vlakken een belangrijk OS. Zo levert het OS de chipontwikkelaar behoorlijk wat extra inkomsten op. Veel consumenten besluiten immers hun pc te upgraden nadat Microsoft een nieuwe OS-versie uitbrengt. Enerzijds omdat hun oude computer niet aan de hardwarevereisten voldoet, anderzijds omdat gebruikers een ‘frisse start’ willen.

Daarnaast is Intel vermoedelijk nauw betrokken bij de ontwikkeling van Windows 12. Meteor Lake – Intels aanstaande processorgeneratie – werd mogelijk ontwikkeld met de nieuwe Windows-versie in het achterhoofd. AI staat daarbij centraal; de processoren moeten krachtig genoeg zijn om zware AI-modellen te draaien.

Uitgelicht artikel Windows 11 logo Populariteit Windows 11 blijft achterlopen

AI wordt naar verluidt het toverwoord van Windows 12. Welke extra mogelijkheden Microsoft exact wil bieden met AI, is nochtans onbekend. Mogelijk komt de softwaregigant met uitgebreide mogelijkheden voor Copilot. Tegelijk zouden ook andere AI-functies aan het OS toegevoegd kunnen worden. Dat zien we nu bijvoorbeeld al met Knipprogramma, dat tekst uit schermafbeeldingen kan halen met OCR.

Geen abonnement

Voorlopig gaat het nog om geruchten. Je neemt de informatie daarom best met een korrel zout. Dat geldt ook voor het recente lek over abonnementen voor Windows 12. Gespeculeerd werd dat je voor de upgrade naar het nieuwe OS moest gaan betalen. Er zou zelfs een maandelijks abonnement in de pijplijn zitten daarvoor.

Dat gerucht blijkt nu grotendeels onjuist. De gevonden informatie zou betrekking hebben op een IoT-versie van Windows 11. Mocht Microsoft toch een abonnement uitrollen: dan heeft dit mogelijk enkel betrekking op de AI-functies van Windows 12.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business