Nieuws

Update je browser: veiligheidslekken in Safari en Chrome krijgen oplossing

Apple Safari bug macOS iOS iPadOS
© iStock / stockcam
Webbrowsers zijn de poort tot het internet, maar bevatten af en toe problemen. Die veiligheidslekken zijn snel opgelost met een update.

Bij Google’s Threat Analysis Group zijn ze druk bezig: de onderzoekers ontdekten meerdere veiligheidslekken tegelijkertijd. Het gaat om een aantal zeroday-lekken en andere problemen in WebKit en Google Chrome.

WebKit

Om te beginnen bij WebKit: dat is de engine waarop Apple’s Safari-browser gebouwd werd, of je nu op je iPhone, iPad of Mac surft. Ook apps als Apple Mail en de App Store werden op de WebKit-standaard gebaseerd. Daarin ontdekten onderzoekers van Google twee kritieke problemen: CVE 2023-42916 en -42917. Intussen is er een update beschikbaar die het probleem van de baan helpt. Voor je Apple-apparaat is dat ofwel iOS of iPadOS 17.1.2, of macOS Sonoma 14.1.1. Apple raadt je aan om die update te installeren, aangezien het gewraakte veiligheidslek in het verleden al actief misbruikt werd.

Je installeert die update dus best zo snel mogelijk. Langs het ene veiligheidslek kunnen criminelen gevoelige informatie te pakken krijgen, terwijl het tweede lek het mogelijk maakt om code te draaien op je iPhone. Vooral wie nog op iOS 16.7.1 draait, loopt risico om nadeel te ondervinden van de veiligheidslekken.

Je iPhone updaten kan vanuit de instellingen van je telefoon. Daar navigeer je naar ‘Algemeen’ en dan naar ‘Software-update’. Is er een update beschikbaar? Dan zal je telefoon dat vanzelf aangeven. Je hoeft WebKit of Safari niet afzonderlijk te updaten, aangezien de oplossing meteen in je OS-update vervat zit.

Google Chrome

Dezelfde onderzoekers ontdekten ook een aantal veiligheidsproblemen met Google Chrome. Eén van die problemen was ook een zeroday en kreeg nummer CVE-2023-6345. Het lek stond kwaadwillenden toe om stukken code in je browser te draaien. Om van dit probleem verlost te zijn, moet je de Google Chrome-browser updaten. Dat gebeurt automatisch: als de update gedownload is en je start Chrome op, dan zal die update zichzelf installeren.

Uitgelicht artikel Chrome Web Store Google lanceert nieuwe Chrome Web Store

Let wel: het Google Chrome-probleem speelt op alle platformen, dus ook op je mobiele apparaten. Het kan dus zeker geen kwaad om de browser op je smartphone eens volledig af te sluiten en opnieuw op te starten voor een update. Mac- en Linux-toestellen moeten Chrome 119.0.6045.199 geïnstalleerd hebben. Voor Windows is dat versie 119.0.6045.200. Android-gebruikers tellen best tot 119.0.6045.193 en iOS’ers werken best bij tot 120.0.6099.50.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business