Nieuws

Microsoft: WordPad verdwijnt later dit jaar uit Windows

Windows 11 logo
© Microsoft
Na bijna 30 jaar trouwe dienst verdwijnt WordPad later dit jaar uit Windows. Vanaf Windows 11-versie 24H2 wordt de software definitief uitgeschakeld.

Microsoft kondigde in 2023 aan te stoppen met de ondersteuning van WordPad. Begin dit jaar volgde het definitieve besluit om de Word-tegenhanger uit Windows te verwijderen. Dit gebeurde reeds in Insider Preview-versies van Windows 11. Gebruikers die zo’n bètaversie installeerden, kunnen het programma dus al niet meer gebruiken. Sterker nog: vanaf Insider-versie 26020, die eerder dit jaar werd uitgerold, is het niet meer mogelijk de app te installeren. Microsoft meldt op een supportpagina dat WordPad later dit jaar definitief uit Windows 11 verdwijnt.

Vanaf Windows 11-versie 24H2 en Windows Server 2025 neemt Microsoft definitief afscheid van WordPad. De app wordt dan automatisch verwijderd. Daarmee verliest Windows de ingebouwde RTF-lezer. Gebruikers die .doc- en .rtf-bestanden willen openen, zullen daarvoor na de update op apps als Word moeten overstappen. NotePad blijft beschikbaar voor eenvoudige .txt-bestanden.

Updates voor NotePad

Terwijl WordPad uit Windows wordt verwijderd, lijkt Microsoft NotePad in gereedheid te brengen om zijn rol ‘over te nemen’. In januari kwam naar buiten dat zelfs de .txt-bewerker in Windows straks AI-functies krijgt. Eerder deze maand werd ook bekendgemaakt dat de tekstbewerker je kan helpen om foutloos te schrijven met een ingebouwde spellingscontrole. NotePad zou straks ook automatisch fouten in de tekst kunnen verhelpen.

Hoewel WordPad dus verdwijnt, blijft er dus een tool bestaan om eenvoudige tekstbestandjes aan te maken. Wie iets meer functies wenst, kan eventueel de gratis Word-versie in OneDrive gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business