Krachtige Exynos-chip belooft flinke prestatieboost voor Galaxy Watch 7

Samsung Exynos W1000
© Samsung

Samsung introduceert jaarlijks een nieuwe Exynos-chipset voor wearables. Vorig jaar bracht de Zuid-Koreaanse techgigant de Exynos W930 op de markt, die “significant sneller” was dan zijn voorganger, de W920. Met de Exynos W1000 belooft Samsung opnieuw een grote prestatieboost. Dat heeft de W1000 te danken aan de stap naar het 3nm-productieproces van Samsung Foundry. Dankzij dit nieuwe proces is de chip niet alleen zuiniger, maar vooral ook een stuk sneller.

Kleinere transistors, meer cores

De overstap naar het 3nm-procedé zorgt ervoor dat alle componenten op de chip iets kleiner zijn geworden. Dit bood Samsung de mogelijkheid om het aantal CPU-kernen te verhogen van twee naar vijf. De gekozen CPU-kern is bovendien vele malen rapper: het gaat om één Cortex-A78 van ARM én nog vier Cortex-A55-kernen. De Exynos W930 had slechts twee Cortex-A55’s. De kloksnelheid van de A55-kernen is ook wat verhoogd, van 1,4 naar 1,5 GHz, terwijl de A78 op maximaal 1,6 GHz draait.

Volgens Samsung is de chip in de praktijk 3,4x (single core) tot 3,7x (multi-core) sneller dan de Exynos W930. Apps moeten tot 2,7x zo snel openen. Dat heeft de chip overigens niet te danken aan het opslaggeheugen, dat nog altijd het relatief trage eMMC-geheugen is. De chip bevat ditmaal 32 GB geïntegreerd opslaggeheugen en een onbekende hoeveelheid LPDDR5-RAM.

De Exynos W1000 biedt verder ondersteuning voor Wi-Fi N, LTE Cat.4, GPS, Glonass, Beidou en Galileo. Hoewel de chipset LTE ondersteunt, is hiervoor wel een extra betaling vereist op de Watch 7. Dat blijkt uit recent verschenen Europese prijzen van de nieuwe Galaxy Watch-modellen.

Presentatie op 10 juli

Samsung Foundry heeft tijdens de presentatie van de Exynos W1000 niet bevestigd dat de chip in de Galaxy Watch-horloges terechtkomt. Toch is de kans groot: de Exynos W-chips van Samsung worden vrijwel exclusief door de Zuid-Koreaanse fabrikant zelf gebruikt. Google stapte vorig jaar nog over van Samsungs Exynos-chips voor wearables naar de Snapdragon W5 Gen 1.

Op 10 juli zal Samsung diverse producten onthullen, waaronder de Galaxy Z Fold 6 en Galaxy Z Flip 6, evenals de nieuwe Galaxy Watch-horloges, een nieuwe slimme ring en de Galaxy Buds 3-serie.

samsungSamsung Exynossamsung galaxy watch 7samsung galaxy watch ultra

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN