Achtergrond

TechPulse blikt terug: 6 tops en flops uit 2020

Tops & flops 2020
Wat waren de meest opvallende gebeurtenissen in de technologiewereld van 2020? De redactie blikt terug op een opmerkelijk jaar.

2020 was lang niet voor iedereen rampjaar. Veel bedrijven in de technologiesector beleefden juist een jaar vol successen. Dat kwam omdat technologische vooruitgang uit noodzaak sneller dan ooit ging door de pandemie. Maar uiteraard waren er ook weer de pijnlijke blunders. Genoeg stof voor onze redactie om nog eens één keer te kijken naar 2020 vooraleer we die donkere pagina definitief omslaan. Wie of wat waren de tops en de flops van een uitzonderlijk jaar?

Top: Een boerenjaar voor Zoom & co

Als 2020 tot één waardevolle les moet leiden, dan is het wel dat telewerken werkt. Er was alleen maar een globale pandemie nodig om eindelijk tot dat inzicht te komen. Dat het noodgedwongen afstandswerken niet tot het imploderen van onze economie leidde, hebben we te danken aan de technologieën die ons elke dag ondersteunden. Als er één bedrijf is dat ‘het nieuwe normaal’ lijkt te symboliseren, dan is het wel Zoom. De videochatapplicatie was tot voor kort nog een vrij kleine speler in de technologiesector, maar zag in minder dan een jaar tijd hun gebruikersbase meer dan verdertigvoudigen. Dat leidde ook tot heel wat leuke en praktische nieuwigheden die de applicatie veel beter maakte. Toch was lang niet alles top aan het jaar van Zoom.

In het voorjaar zouden we Zoom nog bij de flops gezet hebben door de vele ‘Zoombombing’-incidenten. Het succes van Zoom staat ook symbool voor het geweldige jaar dat de hele videoconferentiesoftwaremarkt doormaakte. Ook Microsoft Teams zagen we dit jaar stukken beter en innovatiever worden. De videocall heeft zich definitief in ons dagelijkse leven verankerd, en zelfs al snakken we naar meer face-to-face communicatie, ze zullen daar nog lange tijd deel van blijven uitmaken.

We kunnen ons bijna geen leven zonder Zoom of Microsoft Teams meer voorstellen.”

Flop in 2020: (Geen) 5G in België

De soap van 5G heeft nog maar eens pijnlijk duidelijk gemaakt hoe inefficiënt de Belgische politiek kan zijn. De verschillende regeringen hebben een heel jaar verspeeld met te discussiëren over het wettelijke kader rond 5G-netwerken, met als gevolg dat er met het ingaan van het nieuwe jaar nog geen netwerken zijn. Emissienormen, de verdeling van de inkomsten, … de twistpunten zijn talrijker dan de overeenkomsten. Omdat op zo veel gebieden de regeringen in hun eigen belang handelen, vergeten ze wel eens aan het bredere plaatje te denken.

De telecombedrijven kijken al knarsetandend toe vanaf de zijlijn, want zij zijn wel gewoon klaar om te beginnen. 5G heeft zoveel te bieden voor de maatschappij. Voor de consument betekent het overal sneller en stabieler internet, maar voor de maatschappij betekent het vooral technologische vooruitgang. Zelfrijdende wagens en smart cities zijn enkele van de domeinen waarvoor 5G heel veel kan betekenen. Maar die vooruitgang wordt geblokkeerd door ouderwetse denkpatronen. We hopen dat de nieuwe federale regering tussen de coronamaatregelen door ook eens wat tijd kan vrijmaken om de introductie van 5G op gang te trekken, maar het zou ons niet meer verwonderen moesten we ook volgend jaar 5G in België bij de flops rekenen.

Tops & flops 2020
“5G: overal verkrijgbaar, behalve in België.”

Top: Het jaar van de EV

Elektrische wagens zijn hip sinds dit jaar. Dit jaar kozen particulieren meer dan ooit voor hybride of volwaardig elektrische wagens. En dat is goed nieuws. Elektrische wagens zijn een deel van de oplossing, naast bijvoorbeeld waterstof. Het is belangrijk dat een samenleving het nut van alternatieve technologieën inziet en dat onze huidige manier van leven wel degelijk kan aangepast worden. Je moet niet per se naar de andere kant van het land rijden om te gaan shoppen, dat kan ook lokaal. Bovendien hebben elektrische wagens een steeds grotere autonomie.

De angst om stil te vallen is dus helemaal niet meer nodig. Het aantal laadpunten is gestegen en de aankoopprijs voor een EV wordt stilaan ook interessanter. Bedrijven moeten binnen een aantal jaar sowieso overschakelen en ga zo maar door. Langs alle kanten worden de auto’s op batterij aangemoedigd. En we moeten eerlijk zijn, het zal onmogelijk zijn om iedereen op elektriciteit te doen rijden. Maar een deel van de oplossing is al veel. Voor ons betekende 2020 officieel een doorbraak van de EV, kijk maar eens rond in je buurt.

Tops & flops 2020
Wij gaan alvast door met testen.

Flop: Apple en de USB-C-mannen

Toen Apple in oktober zijn nieuwe generatie iPhones voorstelde, zat ik vol hoop te wachten op nieuws rond USB-C. Maar het bleef de hele keynote akelig stil rond de oplaadpoort in de smartphone. Als sinds een jaar of twee roepen veel Apple-gebruikers dat het bedrijf ook bij iPhone moet overschakelen naar de uniforme USB-C oplaadstandaard. Dat zal het voor iedereen gemakkelijker maken. Mensen hebben tegenwoordig sowieso al gemakkelijker USB-C in huis. Maar neen, Tim Cook & Co kozen voor de – volgens hen – gulden middenweg.

Lightning blijft ook dit jaar nog bestaan. Wel met een dikke vette maar. In de doos krijg je nu wel een Lightning naar USB-C kabel, handig toch? Neen dus. We kunnen begrijpen waar het idee van komt, om de ecologische voetafdruk stap per stap te verkleinen werd al geen oplaadadaper meegeleverd. Als Apple nu plotseling de sprong weg van Lightning maakt, wat doen we dan met al die kabeltjes van de voorbije jaren? Een eerlijke vraag, maar die argumentatie kan de overstap naar USB-C volgens ons niet tegenhouden. De iPhonebouwer zal volgend jaar heel waarschijnlijk wel kiezen voor de oplaadstandaard, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Top in 2020: Streaming verandert de film- en televisiewereld

De coronaperiode heeft volgens mij niet zozeer ons leven drastisch omgegooid, maar wel bepaalde ontwikkelingen in een stroomversnelling gebracht. Het gaat dan om ontwikkelingen die ook zonder corona uiteindelijk zouden zijn gebeurd, maar dan aan een trager tempo. Dan gaat het bijvoorbeeld om telewerken, maar ook om de manier waarop we televisie en films kijken. Door Netflix zijn we al langer niet meer afhankelijk van de programmatie van televisiezenders, en ook dit jaar heeft dat weer zijn succes bewezen. Telenet lanceerde Streamz, Disney+ kwam eindelijk naar België en er komen zodanig veel topreeksen uit dat je (zelfs tijdens deze lockdowns) niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te kijken. Een opmerkelijke “evolutie” vindt echter plaats in de filmwereld sinds 2020.

In een tijd waarin alles te streamen is, is een lokale plaats bezoeken om media te consumeren niet meer vanzelfsprekend. In bibliotheken wordt het steeds stiller, want boeken zijn makkelijk online te kopen of naar je e-reader te downloaden. Videotheken zijn al helemaal verleden tijd, en het was duidelijk dat bioscopen moesten innoveren om bezoekers te kunnen blijven lukken. Vooral die bioscopen beseffen dat nu goed, want steeds meer spelers gooien hun splinternieuwe films meteen op hun eigen streamingdienst.

Disney deed dat bijvoorbeeld met Mulan, waar de film (tegen een extra betaling) meteen te zien was via Disney Plus. Voor Soul slaan ze de bioscoopzaal zelfs volledig over. Deze bioscoopfilm verscheen op 25 december exclusief op Disney Plus (zonder extra vergoeding) en verschijnt slechts in een handvol bioscoopzalen (waar Disney Plus niet beschikbaar is). Warner Bros heeft aangekondigd dat al hun films uit 2021 simultaan in bioscopen en op streamingsdienst HBO Max zullen verschijnen. Het is een flop voor de bioscopen, maar het feit dat consumenten meer dan ooit toegang krijgen tot alle soorten media (nieuw en oud) is een heel goede zaak. Ook de markt van cloud gaming brak in 2020 volledig open. Een positieve trend, want zo kan iedereen aan de slag met high-end gaming, zonder hiervoor gespecialiseerde hardware te moeten aankopen.

In 2020 en 2021 worden bioscopen overgeslagen ten faveure van streamingsdiensten.

Flop: Desinformatie neemt dramatische proporties aan

Het bewust verspreiden van verkeerde informatie is al langer een heet hangijzer en absoluut een van de grootste uitdagingen waar de technologiewereld (en mediawereld) momenteel mee te kampen heeft. Het coronavirus werd door kwaadwillenden ingezet om bewust chaos te ontketenen. De gekste complottheorieën kwamen naar voren, zoals bijvoorbeeld het feit dat Bill Gates achter het coronavirus zit. Volgens de theorie wil hij via de vaccins iedereen injecteren met een 5G-chip om zo de gehele bevolking te kunnen volgen. Het is zo extreem dat het grappig is, maar minder grappig is de werkelijke impact die dergelijke misinformatie heeft op de maatschappij. Kijk maar naar de vele gsm-masten die in brand werden gestoken.

Niet alleen door “gekke Amerikanen”, maar ook in België en Nederland. Donald Trump nam ook een koppositie in wanneer het ging over het verspreiden van fake news. Wanneer duidelijk werd dat Joe Biden hem had verslagen in de presidentsverkiezingen, kon Trump het niet laten om gedecideerd te tweeten dat de verkiezingen vervalst waren en dat hij wél gewonnen heeft. Ondanks enige vorm van bewijs, bleef hij op Twitter claimen dat bewijzen van fraude “binnenstromen”. Twitter greep toen snel in, en voorzag een extra vermelding bij dergelijke tweets. High profile mensen die bewust foutieve informatie verspreiden op sociale media werden in het verleden al geblokkeerd op sociale media, dus Trump komt er goed vanaf. Het is duidelijk dat sociale media meer een prominente rol moet gaan innemen in het weren van dergelijke misinformatie, want dat gebeurt op dit moment absoluut nog te weinig.

Twitter moest bij de tweets van Trump een uitzonderlijke melding plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business