Reviews

Logitech G502 Lightspeed review: Een draadloos icoon

Logitech G502 Lightspeed
Voordelen
Veel knoppen
Gewicht zelf aan te passen
Sterke batterijduur
Design blijft behouden
Nadelen
Prijzig
Scrollwiel best luid
Aanbevolen prijs: €149,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
De iconische Logitech G502 verliest zijn draad, maar hoeft daarom niet aan populariteit in te boeten, maar is Lightspeed de meerprijs waard?

Het voorbije jaar hebben we verschillende Logitech gaming muizen de revue zien passeren en de laatste nieuwe toevoeging aan die line-up is de Logitech G502 Lightspeed. Kenners weten dat het hier om een iconische muis gaat die door veel gamers als hun favoriet genoemd zal worden. Zij zullen dan ook graag horen dat voor dit nieuwe model de bekabeling achterwege is gelaten en er werd gekozen voor Lightspeed, dat dezelfde prestaties in draadloze vorm levert. 

Logitech G502 Lightspeed

HERO 16 sensor en Lightspeed

Als je onze reviews van het Logitech G915 gaming toetsenbord, de G703, G903 én G604 gaming muizen al hebt doorgelezen, dan weet je ondertussen wel dat Lightspeed dé manier is waarop Logitech het grootste nadeel van draadloze muizen aanpakt: vertragingen. Gamers hebben immers nood aan een zo laag mogelijke latency en hun hardware moet consistent betrouwbare prestaties kunnen leveren. Lightspeed is het resultaat van veel R&D en de nauwe samenwerking tussen Logitech en professionele gamers. De technologie is bijgevolg minstens even snel als die van een muis (of toetsenbord) met draad. Het is een claim die we opnieuw voor waar mochten verklaren tijdens onze testperiode met de Logitech G502, want op geen enkel moment merkten we ook maar enige vorm van vertraging, of we nu Overwatch speelden of Call of Duty: Warzone.

Ook op het vlak van precisie konden we niets aanmerken. De G502 is immers voorzien van de HERO 16K sensor. De HERO 16K-sensor is een indrukwekkend stukje technologie en maakt gebruik van een variabele framerate en spanning in de verschillende componenten. Dat klinkt enorm technisch, maar in praktijk zorgt dit ervoor dat muisbewegingen accuraat gevolgd worden (aan een snelheid van 400 inches per seconde) en je cursor niet over het scherm springt als je de muis even opheft (de lift-off distance). De HERO-sensor heeft een bereik van 100-16.000 DPI waarmee je in letterlijk elke situatie de perfecte instelling kan vinden. De sensor is bovendien 10 keer zo efficiënt als in vorige generaties. In combinatie met Lightspeed voorziet Logitech je met andere woorden van twee indrukwekkende technologieën in één muis. 

Logitech G502 Lightspeed

Design en unieke aspecten van de Logitech G502

Maar goed, zowel Lightspeed als de HERO 16K sensor vinden we ook in andere gaming muizen van Logitech terug, dus wat maakt de G502 nu echt uniek? Het eerste dat je opvalt aan de G502 is ongetwijfeld het design. Er werd in dit geval gekozen voor scherpere hoeken, zoals te zien bij de knoppen aan de zijkant en beide muisknoppen. Dat vertaalt zich in een licht futuristisch design dat ongetwijfeld geapprecieerd zal worden door zij die eerdere G502’s in hun bezit hebben gehad. Persoonlijk zijn we eerder fan van het meer afgeronde design van de G703 of G Pro, maar die beslissing laten we aan jou over. 

De Logitech G502 biedt binnen zijn design wel een pak meer knoppen dan de eerder genoemde muizen en dat is een belangrijk voordeel. In totaal heb je zo maar liefst 11 knoppen die je naar wens kan instellen. Daar horen de traditionele knoppen bij zoals verder en terug, maar ook aanwezig zijn twee knoppen die je toelaten om je DPI te verhogen of verlagen. Eveneens uniek is de G6-knop die je ter hoogte van je duim zal terugvinden. Deze verlaagt de DPI naar een, via Logitech G Hub, zelf in te stellen getal zolang je ze indrukt. Standaard is dit 400 DPI, wat er voor zorgt dat je tijdelijk zeer precies kan richten tijdens het gamen. Een meerwaarde die bij ons ook van pas kwam in Photoshop. Net onder het scrollwiel vinden we een knop terug die je toelaat om te wisselen tussen precisie scroll en hyper-fast scrollen. Deze hebben beiden ook hun eigen voor- en nadelen. Hyper-fast scrollen is handig om lange webpagina’s of in-game chats door te scrollen, maar we merkten op dat het scrollwiel hierdoor wat losser kwam te zitten en geluid maakt bij het snel van links naar rechts bewegen van je muis. Bij precisie scroll is dit niet het geval, maar is het scrollwiel wel weer luider. Op dit vlak verkiezen we zeker het stille scrollwiel van de G703. Eveneens onder het scrollwiel vinden we een knop terug die je de resterende hoeveelheid batterij toont, iets dat we bij de G703 dan weer misten. De batterij-indicator doet bovendien ook dienst als visuele indicator van de 5 programmeerbare DPI-instellingen. 

Logitech G502 Lightspeed

Met zijn gewicht van 114 gram is deze versie van de Logitech G502 dan wel de lichtste ooit, maar de muis blijft daarmee wel zwaarder dan de meeste andere muizen van Logitech G. Dat gewicht stoorde ons persoonlijk niet en we gingen zelfs aan de slag met de meegeleverde gewichtjes. Dat zijn er twee van 4 gram die achteraan de muis kunnen toegevoegd worden, waar ook de dongle kan gestockeerd worden en nog eens vier van 2 gram die je in het midden kan plaatsen. De optimale combinatie zal voor iedereen anders zijn.

De Logitech G502 zorgt dus voor heel wat mogelijkheden en het is duidelijk dat de muis zich vooral richt op FPS-spelers, zoals de G604 dat deed voor fans van MMO’s. In Logitech G Hub kan je de vele knoppen wel naar smaak aanpassen en door meerdere profielen in te stellen kan je de muis zonder problemen ook voor iets helemaal anders gebruiken. Een productiviteitsprofiel kan zo best handig zijn, voor als er ook nog gewerkt moet worden. Verder laat G Hub je ook nog de kleur van het Logitech G-logo op de muis bepalen aan de hand van verschillende keuze-instellingen en uiteraard kan je deze synchroniseren met andere Logitech G-producten.

Logitech G502 Lightspeed

Batterijduur Logitech G502

Over de batterijduur van de G502 zijn we heel tevreden. Met een volledige batterij doe je al snel een week, afhankelijk van je activiteiten en vooral de LED. Zet je deze uit, dan zal je gevoelig langer met de muis aan de slag kunnen. Opladen kan via de gevlochten USB-A-kabel die je in de doos vindt. Een licht frustrerend element is wel dat de USB-aansluiting van de G502 vrij diep in het body van de muis zit, waardoor niet elke andere kabel zal passen.

Minder draad, maar wel duurder

Tot slot moeten we nog even de prijs aanhalen. Deze komt met zijn 149 euro op het niveau te liggen van de Logitech G Pro en G903 en dat komt vooral door de vele mogelijkheden die de muis biedt. Persoonlijk vinden wij de G Pro op dit prijspunt aantrekkelijker en hadden we liever een prijspunt gezien rond de 129 euro, wat nog steeds 50 euro meer zou zijn dan de G502 met draad. De verschillen tussen die twee beperken zich namelijk tot Lightspeed, 7 gram gewicht en de plaatsing van de extra gewichtjes. 

Logitech G502 Lightspeed

Conclusie

De Logitech G502 is op alle vlakken een geweldige muis, al zij ze vrij prijzig. Gamers met een voorliefde voor FPS titels zullen de snelle toegang tot verschillende DPI-instellingen zeker kunnen appreciëren en de optionele gewichtjes zorgen ervoor dat de muis niet alleen perfect beweegt, maar ook ideaal in de hand ligt. Fans van de originele G502 hebben dan ook weinig reden om niet te upgraden naar de G502 Lightspeed. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business