MX Mechanical MX Master 3S
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Nu ook mechanisch
  • Extra functietoetsen
  • Drie soorten switches
  • MX Master 3S is heel stil
  • Ligt goed in de hand
CON
  • Achtergrondverlichting reageert niet altijd even goed
  • Nog steeds luid voor een kantooromgeving
  • MX Master 3S is met 141 gram best zwaar

Met de introductie van het MX Mechanical draadloze toetsenbord en de nieuwe stille MX Master 3S muis breidt Logitech hun meest geavanceerde line-up verder uit.

De nieuwe MX Master 3S komt er nadat het al enkele jaren stil is rond de populaire muis. Het was in 2019 dat we de MX Keys en MX Master 3 zagen verschijnen, een productiviteitscombo die wij toen toejuichten dankzij de vele unieke mogelijkheden. Bijna vier jaar later maak ik er op kantoor nog steeds gebruik van, wat heel wat zegt in een omgeving waar er maandelijks nieuwe muizen en toetsenborden geleverd worden. 

MX Mechanical MX Master 3S
De MX Master 3S en MX Mechanical Mini

MX Master 3S is superstil

Terwijl we over de MX Keys geen slecht woord te zeggen hebben, heeft de MX Master 3 wel één groot nadeel: de kliks zijn enorm luid. Zo luid dat ik soms vreesde dat ik collega’s stoorde als ik wat te fanatiek zit rond te klikken (of Hearthstone speel). De recent gelanceerde Ergo Lift was op dat vlak een verademing en nu ook de nieuwe MX Master 3S, want die S, die staat voor Silent. Het verschil is dag en nacht en de 90 procent stiller die Logitech adverteert lijkt te kloppen. 

De MX Master 3S is ook in het grijs verkrijgbaar.

Aan de oppervlakte ziet de MX Master 3S er identiek uit aan zijn voorganger en dat is prima, want hoewel het om een grote – en met 141 gram een relatief zware – muis gaat ligt ze steeds heel aangenaam in de hand. Gebruikers met grote handen hebben zo voldoende ruimte om hun vingers te rusten en ook de duim wordt ondersteund. Deze heb je bij de Master 3S vaker nodig dan bij andere muizen, want er is namelijk een extra gesture-knop voorzien die extra mogelijkheden biedt via Logitech Options software. Je hoeft enkel de knop in te drukken en de muis een bepaalde richting uit te bewegen. 

MX Mechanical MX Master 3S

Dubbel zoveel scrollplezier

Een andere reden waarom MX Master-muizen zo populair zijn, is natuurlijk het tweede scrollwiel. Dit richt zich op professionele gebruikers zoals programmeurs en zij die vaak met spreadsheets aan de slag gaan. Je kan er immers horizontaal met scrollen en zo je workflow vereenvoudigen. Eenzelfde functionaliteit zullen creatievelingen zeker kunnen smaken in apps zoals Photoshop. Tijdens ons redactionele werk vonden we het dan weer super handig om tussen open tabbladen te scrollen, aangevuld met de programma-specifieke instellingen die je ook in Options kan vinden. 

Het MagSpeed scrollwiel is ook nog steeds aanwezig en laat je toe om razendsnel te scrollen zonder inspanning of juist heel nauwkeurig, met voelbare feedback in het magnetische scrollwiel. Dit gaat allemaal zeer vlot en zonder het extra lawaai dat we bij de Ergo Lift opmerkten. Wel nieuw is de 8K-sensor waarmee de MX Master 3S is uitgerust. Deze zorgt ervoor dat je nog nauwkeuriger met je muis kan navigeren. De impact daarvan zal je vooral merken op schermen met een hoge resolutie, in ons geval de Iiyama GB3461WQSU-B1.

Logitech Options
Logitech Options geeft de MX Master 3S meer mogelijkheden.

Net zoals alle MX-producten kunnen de MX Master 3S en MX Mechanical gekoppeld worden aan drie verschillende apparaten en kan er met een druk op de knop makkelijk gewisseld worden. Ideaal als je naast je computer ook al eens gebruikt maakt van een laptop of tablet, want er is ondersteuning voor Windows, macOS, Chrome OS, Linux, iOS, iPadOS en Android. Je kan kiezen voor verbinding via Logi Bolt, de nieuwe draadloze ontvanger van Logitech, of Bluetooth Low Energy. 

MX Mechanical kijkt naar Logitech G-series

Omdat een groter dan gemiddeld aantal programmeurs en creatives wel eens durven te gamen, merkte Logitech dat er vraag naar een mechanisch toetsenbord dat de ervaring van de G-series toetsenbord kan evenaren, maar tegelijk ook de professionele mogelijkheden biedt die MX-producten te bieden hebben. Dit resulteert in de MX Mechanical (en de MX Mechanical Mini), met drie verschillende soorten mechanische switches: Tactile Quiet (bruin), Clicky (blauw) en Linear (rood). 

Wij mochten aan de slag met de Tactile Quiet switches voor onze review. De bruine switches zorgen voor de stilste ervaring van de drie met een doffer geluid en een fijne feedback tijdens het typen. Vooral in kantooromgevingen of tijdens online vergadering zullen deze geapprecieerd worden. Echt stil zijn ze wel nog steeds niet en je collega’s zullen tolerant moeten zijn voor het typische geluid van een mechanisch toetsenbord. Omdat we lang gebruik hebben gemaakt van de Clicky G915 waren we ook zeer benieuwd naar deze combinatie. De kliks klinken daarbij scherper voor een auditief leuke ervaring. De lineaire switches moeten dan weer zorgen voor de snelst mogelijke type-ervaring. 

MX Mechanical
MX Mechanical heeft een betere hoek dan de MX Keys.

De matte afwerking van de keycaps vroeg wel wat gewenning van onze kant omdat je vingers net iets minder vlot over de toetsen glijden. Na enkele dagen went dit echter wel. Verder voelt het toetsenbord heel stevig en kwalitatief aan. Achteraan vinden we een aan/uit-knop en een usb-c-oplaadpoort. In tegenstelling tot de MX Keys heeft dit toetsenbord wel voetjes voor een hogere positie. 

Nieuwe functietoetsen

Ook handig zijn de functietoetsen, die veel weg hebben van wat we zagen bij het POP toetsenbord van Logitech. Zo gaat het onder andere over een handige Emoji-toets, een knop om je microfoon te muten en ook een dictafoonfunctie, al werkt deze laatste helaas niet wanneer je computer ingesteld staat op Nederlands-België. Verder heb je de gebruikelijke mediatoetsen en een sneltoets naar het Windows-rekenmachine. Je kan ook je computer vergrendelen met een druk op de knop. Handig, behalve dat de knop net boven de min op het numpad zit. Als je zoals ons gewoon bent dat deze laatste in de rechterbovenhoek staat, zal je dus geregeld je computer per ongeluk vergrendelen. Een beetje spatie tussen de twee bovenste rijen toetsen had hier niet slecht geweest, zeker met programmeurs in het achterhoofd die ook al eens de slash of het sterretje gebruiken. 

MX Mechanical Options

Automatische achtergrondverlichting

Met de achtergrondverlichting aan kan je gemiddeld 15 dagen verder, zonder is dat zelfs 10 maand. De verlichting gaat automatisch aan op basis van de aanwezigheid van je handen, al merkten we hier duidelijk meer vertraging op dan bij de MX Keys en ging ze soms niet aan op basis van onze handpositie. Nieuw bij de MX Mechanical is dat je het soort achtergrondverlichting kan kiezen: vast, ademend, golvend, reactief,… via Logitech Options+, wat gebruikers toch weer wat meer terugbrengt naar zaken die ze gewoon zijn van gaming toetsenborden. 

Verlichting

Logitech MX Mechanical & MX Master 3S: Kopen of niet? 

Wat de MX Master 3S betreft kunnen we kort zijn: het feit dat de kliks nu zacht zijn maakt ze eindeloos beter dan zijn voorganger en wie op zoek is naar een zwaardere, multifunctionele muis doet hier een prima koop. De MX Mechanical zal dan weer niet voor iedereen zijn, maar zij die voor hun werk liever mechanisch gaan krijgen hier het beste uit de professionele en gaming wereld. Voor de rest is er de MX Keys, die samen met de Master 3S een heel aangename, stille combo is voor omgevingen met meerdere mensen. 

De MX Master 3S heeft een adviesprijs van 129 euro, terwijl dat 179 euro is voor de MX Mechanical. Beide zijn vanaf deze maand verkrijgbaar.


Gerelateerde artikelen

Logitech MX Master 3 & MX Keys review: De ideale productiviteitscombo

Zorgen je huidige muis en toetsenbord ook voor een hoop frustratie, maar weet je niet meteen hoe het beter kan? Dit zijn de MX Master 3 en MX Keys

Logitech MX Keys Mini review: Compact multitasken

Met zijn compacte vorm is de Logitech MX Keys Mini ideaal voor zij die tijdens de werkdag echt flexibel willen zijn. Connectiviteit staat nog steeds centraal en je wisselt naadloos tussen maximaal drie apparaten.

Logitech MX Anywhere 3 review: Productiviteit voor iedereen en overal

De nieuwe Logitech MX Anywhere 3 stelt je in staat om waar dan ook productief te zijn. Met deze muis voor professionals bedien je tot drie apparaten en scroll je vlot door bestanden.