Reviews

Samsung Galaxy Z Flip4 review: speelse foldable met kleine upgrades

Galazy Z Fold4
Voordelen
Uniek toestel met speels karakter
Premium materialen
Grotere batterij
Nadelen
Geen camera-upgrades (hoewel de prestaties top zijn)
Prijskaartje kan een obstakel zijn
Aanbevolen prijs: €1.099
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een smartphone die je zomaar in tweeën kan plooien? Dat valt op in het straatbeeld. De Samsung Galaxy Z Flip4 lijkt in de eerste plaats een verbeterde versie van de Z Fold3. Wat heeft Samsung toegevoegd en zijn de nieuwe features voldoende om een aankoop te rechtvaardigen?

De Galaxy Z Flip4 heeft onmiskenbaar veel vrouwelijke trekjes, niet in het minst door ons Bora Purple testexemplaar. Ook het pastelkleurige Blue en Pink Gold hinten naar een vrouwelijk doelpubliek. Wie nog meer wil opvallen met een uniek design, kan voor een Bespoke Edition gaan. Voor een meerprijs van 100 euro kan je helemaal zelf een ontwerp samenstellen. Wie in de markt is voor een unieke foldable, zal daar graag gebruik van maken. De buitenkanten van de dicht geplooide boterham zijn mooie egaal, met een zwarte strook aan de bovenste helft. Daarin zitten twee cameralenzen verwerkt en een nieuw, wat groter en functioneler display.

De achterkant wordt beschermd door een laagje Gorilla Glass Victus Plus en Samsungs Ultra-Thin-Glass (UTG) 2.0. Tijdens onze testperiode was de Flip4 ook zonder hoesje bestand tegen dagelijks gebruik, zodat we hem krasvrij weer konden inleveren. De rug is eerder mat dan blinkend en dat komt het gekende vette-vingers-probleem ten goede. De glimmende, aluminium randen voelen hoogwaardig aan, en dat mag je in deze prijsklasse ook wel verwachten. Het frame voelt hoogwaardiger dan bij de Flip3, waar het een lichte textuur had. Toch maakte dat ons niet ongerust: de Flip4 zal niet snel uit je handen glippen.

Ondanks dat het scherm even groot is als bij zijn voorganger, is de Galaxy Z Flip4 iets kleiner. Daarbij maken vooral de dunnere schermranden het verschil. Bovendien steken de delen van het robuuste scharnier 1,5 mm minder ver uit wanneer de smartphone is dicht geplooid. Toegeklapt meet hij op zijn dikste punt 17,1 mm. Hij steekt in elk geval wat dieper in de broekzak en de dikte stoorde ons alvast niet in de voorste zakken van onze jeans. Mechanisch blijft een scharnier natuurlijk gevoelig voor zand en vandaar ook de beperktere IPX8-bescherming tegen spatwater. Dat is op zich al mooi, want de concurrentie biedt die evenwel nog niet.

Galaxy Z Flip4

Display

Opengevouwen krijg je een wel erg rijkelijke schermdiagonaal van 6,7 inch. Het amoleddisplay heeft een knappe resolutie van 2640 x 1080 pixels en een variabele verversingsgraad, die kan schommelen tussen de 1 en 120 Hz. Zo bespaart Samsung op batterij en schakelt de smartphone naar een lagere refresh rate als er voor de lopende toepassingen geen nood is aan 120 Hz. De vouw in het scherm is vooral zichtbaar wanneer het scherm uit staat of wanneer er een donkere achtergrond actief is. In zowat elke andere situatie wordt de plooi nagenoeg onzichtbaar en werkte die op geenenkel moment storend. Je voelt de vouw wel wanneer je erover gaat met je vinger, maar dat staat de functionaliteit niet in de weg.

En dan is er natuurlijk nog het kleine display aan de buitenkant, wellicht een van de opvallendste features van de Z Flip4. Het 1,9 inch grote amoledschermpje is even groot als bij de Flip3. Ook de resolutie van 260 x 512 en refresh rate van 60 Hz bleven behouden. Je kan het (terecht) een gimmick noemen. Maar zo hoef je de telefoon ook niet open te klappen om het uur te zien, een timer in te stellen of notificaties te lezen. Het kleine schermpje komt nog het meest van pas wanneer je beelden schiet. Nieuw (en handig) is de mogelijkheid om tussen beeldverhoudingen te schakelen, snelle portretfoto’s te maken of te beginnen filmen, zelfs wanneer de telefoon toegeklapt is. Je beeldopnamen lopen trouwens gewoon door wanneer je de Flip4 opendoet en naar het hoofdscherm overschakelt.

Galaxy Z Flip4

Beproefde camera’s

De cameraset-up is identiek aan die van de Galaxy Z Flip3. We krijgen hier dezelfde hoofdlens van 12 MP (f/1.8, met optische beeldstabilisatie) en een f/2.2-ultra-wide-lens met een gelijke resolutie. De selfiecamera zit mooi in het scherm verwerkt en die is 10 MP sterk (f/2.4). Voor zijn camera-app heeft Samsung enkele gespecialiseerde modi toegevoegd, waaronder eentje voor panorama-beelden, eten, slow motion en timelapse-video’s. Single Take is een modus die met één druk op de knop een collage maakt van foto’s en video’s. Misschien wel het interessantst voor content creators is Director’s View. Die laat je toe om met meerdere lenzen tegelijk video op te nemen en te schakelen tussen standpunten, zoals het jou uitkomt. Omdat je de Flip4 ook in een hoek van 90 graden kan plooien, kan je bij het filmen de onderste helft als voet gebruiken, zodat je geen ministatiefje nodig hebt. Handig!

Heel wat fabrikanten van Android-smartphones maken de fout om hun foto’s te oversatureren. Dat lijkt misschien indrukwekkend, maar het ziet er vaak erg onnatuurlijk uit. De foto’s die de Galaxy Z Flip4 maakt kunnen we het best omschrijven als ‘levendig vrolijk’. Kleuren zijn best fel, maar niet té, en het uitstekende contrast zorgt voor realistische en gedetailleerde beelden. Kortom: dit toestel levert de puike beelden die we van Samsung gewoon zijn en trekt ook bij weinig licht zijn streng.

Prestaties & batterij

Hoewel Samsung met het grotere broertje, de Fold4, meer de nadruk legt op productiviteit, wil dat niet zeggen dat de Flip4 een minder snelle chipset gekregen heeft. Want die heeft eveneens de Snapdragon 8 Plus Gen 1-CPU aan boord. Die chip zal je ook terugvinden in de absolute topmodellen van andere Android-merken, zoals de Zenfone 9 van Asus, of de ROG Phone 6. Die snelle chipset koppelt Samsung aan 8 GB RAM, waardoor je bij de Flip4 onmogelijk te klagen zal hebben over de snelheid. Qua opslag krijg je de keuze uit 128, 256 en 512 GB.

We namen de Flip4 een dagje mee naar de dierentuin om beelden te schieten en de 3.700 mAh-sterke batterij (400 mAh meer dan de Flip3) hield het makkelijk vol gedurende ons bezoek. Na een intensieve werkdag moet hij wel steeds in het stopcontact. De Flip4 laadt ook sneller dan zijn voorganger, tot een vermogen van wel 25 W (15 W draadloos). Een lader krijg je wel niet meegeleverd, dus je zal een compatibel exemplaar van een ander toestel moeten gebruiken, of er eentje apart moeten aanschaffen. Afhankelijk van de sterkte van de lader kan je de Flip4 in ruim een uur opladen, of in maximaal een paar uur, met een tragere lader.

Software

Uit de doos draait de Flip4 Android 12, met daarover Samsungs One UI 4.1.1. Die laatste behoort tot de beste schillen op de markt en combineert handigheid met een mooie vormfactor. Naar goede gewoonte kan je tot vier jaar lang rekenen op Android-updates en de laatste beveiligingsupdates krijg je nog tot vijf jaar na de lancering. Op die manier is de Flip4 nog meer toekomstbestendig dan de meeste andere vlaggenschepen van de concurrentie.

Galaxy Z Flip4 review

Eindoordeel

De Samsung Galaxy Z Flip4 is geen spek naar ieders bek. En dan hebben we het niet alleen over het vanaf-prijskaartje van 1.099 euro. Ben je intensief bezig met foto’s, video en sociale media en wil je graag iets unieks? Dan is deze foldable zeker een logische optie. Als batterijduur geen prioriteit is, dan ben je natuurlijk goedkoper af met de Flip3, die overigens dezelfde cameraset-up heeft. De Flip4 is een speelse foldable, met enkele leuke upgrades.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business