Achtergrond

Retro: 20 jaar geleden kwam Windows 95 uit

De release van Windows 10 is eindelijk gepasseerd. Tijd om terug te blikken op het besturingssysteem waar het allemaal mee begonnen is.

Ondanks mijn jeugdige leeftijd, herinner ik mij nog levendig de dag dat ons vader thuiskwam met Windows 95. ‘The Future Today’. Microsoft was terecht trots op wat het had gepresteerd. Ondanks het feit dat de softwaregigant toen reeds een marktaandeel bezat van 90 procent, was het voor Microsoft het begin van een glorieus tijdperk. Windows 10 kwam deze week eindelijk uit, exact 20 jaar na Windows 95. Niemand zal ontkennen dat de nieuwste telg enorm schatplichtig is aan de versie van weleer. Daarom blikken wij terug op het OS dat ons vandaag nog steeds achtervolgt.

Windows 95 was in zijn tijd een enorme vernieuwing, en een gigantische vooruitgang tegenover Windows 3.1. Apple-fans waren uiteraard niet onder de indruk, want volgens hen kwam het OS elf jaar te laat. Met een ‘recycle bin’, een ‘briefcase’ om bestanden te syncen, ‘plug-and-play’ voor nieuwe hardware (die immens groot was toen), het MSN-netwerk en, jawel, de geboorte van de startknop. Toen al bleek hoezeer Windows zijn toepassingen als een dienst zag; nog een gelijkenis met Windows 10 vandaag!

Volgens kwatongen was Windows 95 en het bijhorende oppeuzelen van Apples marktaandeel de katalysator van Steve Jobs’ terugkeer naar Apple. Nochtans was het diezelfde Jobs die, inderdaad, elf jaar eerder al de desktopachtige interface van Macintosh voorstelde.

Cnet bracht 20 jaar geleden een video uit die de nieuwe features van het besturingssysteem belichtte. En wat waren ze enthousiast. De aankondiging van Microsoft zelf, in de tweede helft van het Cnet-filmpje, was al even enthousiast en relevant. “Start me up” van de Rolling Stones kreeg een gepaste en terechte hoofdrol.

Friends

Terugkijken naar het verleden zorgt altijd voor een leuk/genant moment. Een moment waarop je denkt “mijn god, dat ik daar zo blij mee was”. In deze video zorgen Jennifer Aniston en Matthew Perry voor die leuke herinnering – met hopen flauwe puns (“we wish you a Perry Christmas”?!). In minuut 8:45 heeft Perry het bijvoorbeeld over hoe fantastisch het is om je bestandsnaam langer dan “eight dot three characters” te maken. Volgens de begeleidster, die onze favoriete Friends-personages de uitleg verschaft, is dit alleen al de aankoop waard. Als je vandaag ergens je tijd aan wilt verspillen, moet het dit filmpje zijn.

Winows 10 is er dus, en het is nog altijd geschoeid op dezelfde leest als Windows 95. Elke poging om hier van af te wijken, wordt genadeloos afgestraft door de consument. Kijk maar eens naar Windows 8(.1). In de toekomst lijkt dit dan ook niet snel te zullen veranderen. Windows 95 zal ons dus nog een tijdje achtervolgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business