Achtergrond

De tien beste apps voor leesfanaten

Lezen doe je al lang niet meer uitsluitend op papier. Integendeel, de kans dat je meer op het digitale scherm leest is groot. Ik selecteer tien apps en diensten die iedere liefhebber van het geschreven woord moet kennen.
  1. Amazon Kindle

De Kindle van Amazon is niet alleen een populaire e-reader, het is ook een app. De applicatie vervult dezelfde taak als de fysieke editie: je kan er e-booken mee lezen. Alles wat je koopt voor je Kindle is ook leesbaar via de app, maar het stukje software kan overweg met alle gangbare e-book formaten. Zoals je kan verwachten van een app van dit caliber kan je je bibliotheek mooi ordenen, onthoudt de app op welke bladzijde je een boek opzij legde en kan je lezen op een zwarte achtergrond om je ogen te sparen bij weinig omgevingslicht. De app is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.

  1. Speed Reader

Snel lezen is een kunst, maar het is een kunst die je kan leren. Speed Reader is een app op Android die je daar bij helpt. De app heeft in eerste instantie als doel om teksten die jij kiest in te laden en af te spelen. Door de tekst aan een bepaald tempo te laten voorbij scrollen gaat je leessnelheid er aanzienlijk op vooruit. Verder heb je oefeningen waarmee je je snellees-bekwaamheid kan verhogen. Moet je lange artikels of dossiers verwerken, dan helpt deze app je om meer materiaal te verzetten dan je ooit voor mogelijk hield.

 

 

  1. Stripmunk

Een grote collectie stripverhalen kan snel onoverzichtelijk worden. Stripmunk is de organisatie-app voor iedere stripliefhebber. Via het handige overzicht zie je niet alleen in één oogopslag welke exemplaren je al hebt, maar ook welke er verwacht worden en welke er uit je collectie ontbreken. Bovendien maakt de app het eenvoudig om bijte houden welke strips je aan wie uitleende. Stripmunk is beschikbaar op Android en iOS, maar ook gewoon langs de browser.

  1. Google Play Books

De Play Store van Google heeft niet alleen apps, muziek en films maar ook boeken en magazines. Onder de tab books vind je een berg aan e-books die openen in Googles eigen e-reader. Natuurlijk is het aanbod van Engelstalige boeken het grootst, maar je vindt er eveneens een flinke Nederlandstalige collectie. Van de meeste boeken krijg je een gratis sample ter beschikking zodat je kan beslissen of de lectuur de euro’s waard is.

Naast Books heeft Google ook een Newsstand. Daar schuilen magazines in alle talen. Niet alleen digitale versies van papieren magazines vallen onder de rubriek, ook websites zoals De Redactie hebben er een (gratis) kanaal.

  1. Audible

Audible is de oplossing voor wie wil lezen maar niet wil lezen: het is met andere woorden een dienst die sich specialiseerd in audioboeken. Via www.audible.com kan je je registreren, wat je meteen recht geeft op één gratis audiobook. Zelf raad ik Go The F-ck to Sleep aan, een rustgevend verhaal om voor bedtijd naar te luisteren, ingesproken door Samual L. Jackson. Je kan telkens naar een korte sample van een audioboek luisteren voor je beslist om er één te kopen. Audible-boeken zijn te beluisteren via de pc, maar ook op een Kindle of via een app voro Android, Windows Phone en iOS.

  1. Pocket

“Interessant, maar ik heb nu geen tijd om dat te lezen.” Heb je dat al ooit gedacht, en vergeet je dan meestal het artikel in kwestie later te hernemen, dan is Pocket de dienst voor jou. Pocket is beschikbaar als applicatie voor je mobiele toestel en als plug-in voor de belangrijkste browsers. Het opzet is eenvoudig: kom je iets tegen dat je later wil lezen, dan kan je het pocketten. De dienst synchroniseert tussen verschillende toestellen, zodat je later op je smartphone in de trein kan lezen wat je eerder via je desktop gepocket hebt. Is er geen internet? Niet getreurd. Pocket kan je leesvoer zelfs offline weergeven.

  1. Twilight

Even lezen voor het slapen gaan helpt om tot rust te komen, maar het blauwe licht dat je smartphone of tablet uit stuurt maakt je dan weer wakker. Van die blauwe lichtgolven is bewezen dat ze de melatonineproductie verstoort. Een slechte zaak, want dat hormoon regelt je slap. Twilight filtert het blauwe licht uit het scherm van tablet of smartphone, en laat je bovendien toe de schermhelderheid aanzienlijk lager te zetten dan mogelijk volgens de standaardinstellingen. Of het nu een website of een e-book is, ‘s avonds lezen met de rode schijn komt je slaapkwaliteit ten goede.

  1. Yieha

België heeft een rijke stripcultuur, en met de recent gelanceerde dienst Yieha kan je daar ook digital van genieten. Yieha is een samenwerking van Ballon Media en Standaard Uitgeverij. Samen geven zij lang niet alle strips uit, maar wel een groot merendeel. Je kan met Yieha strips kopen en lezen in je browser of op je iPad. Een Androidversie van de app moet in de toekomst volgen. Echt goedkoop is Yieha niet: de prijzen voor een strip te kopen liggen niet zo veel lager dan in de winkel. Met een beetje geluk introduceert de dienst binnenkort een abonnementsformule, wat het striplezen voordeliger zou maken.

  1. Leesmodus

De nieuwe Edge-browser van Microsoft moet het internet aangenamer maken om te lezen. Een speciale leesmodus tovert iedere webpagina om tot een sobere maar mooie pagina die zo uit een boek gerukt lijkt. Het lettertype wordt groter, de lay-out duidelijker en reclame verdwijnt. Niet alleen Edge heeft een dergelijke functie, ook Mozilla Firefox is er mee uitgerust. Het resultaat is nagenoeg identiek.

 

 

10. Easybib

Ook wie schrijft moet veel lezen. Schrijf je non-fictie, dan weet je best hoe je reglementair citeert naar je bronnen. Die kennis komt ook van pas voor iedere student die aan een eindwerk, paper of thesis bezig is. Easybib, te vinden via www.easybib.com, helpt je daarbij. Easybib kan overweg met websites, boeken, tijdschriften en meer. Al naargelang de eisen van je eindwerk moet je misschien bepaalde citatieregels volgen. In dat geval is het mogelijk dat je de betalende versie van Easybib nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business