Achtergrond

Eerste indruk Android 6.0: hetzelfde maar beter

Google startte de uitrol van Android 6.0 Marshmallow naar compatibele Nexustoestellen. Wij gingen op zoek naar de interessantste nieuwigheden in het OS.

Google is volop bezig met de uitrol van Android 6.0 Marshmallow naar compatibele Nexustoestellen. Wie een Nexus 5, 6, 7 (2013) of 9 heeft kan de update verwachten. Heb je geen geduld en weet je waar je mee bezig bent, dan kan je bovengenoemde toestellen ook flashen met Googles nieuwste Androidversie.

Visueel identiek

Wij draaien Marshmallow momenteel op onze trouwe Nexus 5. Het eerste dat opvalt is hoe weinig er opvalt. Android 5.0 bracht een enorme visuele restyling met zich mee tegenover z’n voorganger maar met de opvolger houdt Google het soberder. Voor het ongeoefende oog is er eigenlijk niets veranderd. Dat is goed nieuws: met Material Design kreeg Android een broodnodige designfilosofie mee, en die is fris genoeg om enkele edities mee te gaan.

Now on Tap

Een eerste leuke vernieuwing is de Now on Tap-functie. Daarmee plaatst Google contextueel zoeken in zowat alle apps. Now on Tap schuilt achter de Home-knop: houd die even ingedrukt en er verschijnen zoekresultaten die relevant zijn met de inhoud van je huidige scherm. Een knop onderaan stuurt je naar Google Now. Helaas lijkt Now on Tap enkel te werken in het Engels, en niet met onze taal. De knop lang indrukken stuurt ons met de Nexus 5 in het Nederlands rechtstreeks naar Google Now.

In het Engels is de functie handig maar niet perfect, al kan dat natuurlijk aan de mengelmoes van gebruikte talen liggen. Een mail waarin de Nexus 5 vermeld staat opent meteen een link naar relevante info, maar een andere e-mail over The Martian en Kinepolis toont enkel info over de Kinepolis-keten, en niets over de film The Martian zelf. Een aanbod van Dropbox stuurt me dan weer wel behulpzaam naar zowel Google als de Play Store. Ook in andere apps werkt de Now on Tap-functie. Denk maar aan Spotify, waar je snel info over de huidige artiest kan vinden.

Voor verbetering vatbaar

Na een korte test toont de functie zich handig maar onvolwassen. In essentie zien we vooral links naar zoekopdrachten, met als occasionele uitschieter een Youtubelink. In theorie moet Now on Tap slim genoeg zijn om aan de hand van een mail bijvoorbeeld voor te stellen op een agenda-afspraak te maken, maar met Nederlandstalige e-mails werkte dat weinig verrassend niet (ook niet wanneer de essentiële informatie in het Engels staat). We vermoeden dat het succes van Now on Tap in een Engelstalige telefoon van een Vlaamse of Nederlandse gebruiker erg wisselvallig zal zijn.

Verbeterde toestemmingen

De grootste nieuwigheid volgens ons is een geüpdatet systeem voor het beheren van toepassingen. Het alles-of-niets-principe, waarbij je bij de installatie van een app een waslijst aan permissies moest goedkeuren, is eindelijk verleden tijd. Via het submenu apps in instellingen kan je nu per applicatie bekijken welke toestemmingen ze eist, en die toestemmingen naar believen in- en uitschakelen. Compatibele apps blijven werken wanneer één of meerdere toestemmingen worden ontnomen. Wil een app voor de eerste keer toegang krijgen tot bijvoorbeeld de camera, dan zal je die specifieke vraag krijgen.

Denk aan Facebook Messenger: die applicatie wil zowat alles kunnen. Toch is het perfect mogelijk Messenger te gebruiken met alle toestemmingen uitgeschakeld. In dat geval kan je geen foto’s nemen vanuit de app, en is het ook niet mogelijk om ontvangen beelden naar je intern geheugen te schrijven. Die opties verdwijnen dan tactisch uit de applicatie, alsof ze nooit bestonden. Dat gemoduleerde systeem, waarbij je een app naar believen toestemmingen kan ontzeggen, is een grote vooruitgang. Apple gebruikt het al sinds mensheugenis voor de iPhone, en het is op alle vlakken beter dan het ietwat waardeloze systeem dat Google tot nu hanteerde.

Kleine upgrades

Onder de motorkap kreeg Android 6.0 de Doze-functie mee. Die moet de stand by-tijd van je telefoon drastisch verbeteren. Met de hulp van de bewegingsdetectoren zal Android je toestel trager laten werken wanneer het duidelijk is dat je het al een hele tijd niet gebruikt.

Verder zien we een aantal kleine verbeteringen. Google zal je niet meer vragen met welk programma je een link wil openen wanneer dat erg duidelijk is. Ontvang je een link naar een Youtube-video, dan opent de Youtube-app automatisch, zonder dat er eerst een dialoogvenster verschijnt.

Ook knippen en plakken wordt eenvoudiger. Voor Marshmallow verscheen er een vage werkbalk bovenaan wanneer je tekst selecteerde om te knippen, kopiëren of plakken. De nieuwste versie van Android tovert veel duidelijkere knoppen tevoorschijn vlak boven de geselecteerde tekst.

Slimme schuif

De applicatieschuif kreeg ook een kleine update. De vier meest populaire apps staan voortaan bovenaan. Welke vier apps dat zijn hangt niet alleen af van de frequentie van je gebruik, maar ook het tijdstip. Zo zijn de voorgestelde favorieten ’s ochtends niet noodzakelijk hetzelfde als ’s avonds. Scrollen doorheen apps doe je niet meer van links naar rechts, maar van boven naar onder. Wie de Google Launcher op z’n eigen toestel gebruikt kreeg die update overigens enkele dagen geleden al.

 

Uiteraard verdient ook de Android easter-egg een vermelding. Wie weet waar te zoeken kan opnieuw een Google-variant van Flappy Bird spelen. Leuk, maar we hadden meer verwacht.

Gestage vooruitgang

Al bij al is Android 6.0 op alle vlakken beter dan zijn voorganger, al is de vooruitgang niet revolutionair te noemen. Now on Tap is een krachtige functie die in eerste instantie vooral Engelstaligen zal entertainen, de nieuwe app-toepassingen zijn een fantastische vooruitgang, maar de functie had twee jaar geleden al mogen bestaan, en verder gaat het om een aantal schoonheidsupdates. Ze zijn allemaal welkom, maar indien jouw toestel de upgrade naar Marshmallow niet meteen krijgt kan je troost putten uit het feit dat je niet zo veel mist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business