Radeon RX 480 met 4 GB geheugen heeft stiekem toch 8 GB aan boord

AMD’s nieuwste gpu, de Radeon RX 480, bestaat in een versie met 4 GB en één met 8 GB RAM. Nu blijkt dat de beperking op de 4 GB-modellen puur softwarematig is, en dus te omzeilen valt.

We testten recent AMD’s referentiemodel van de Radeon RX 480 en waren zeer onder de indruk. De hoeveelheid pk’s die je krijgt voor je geld is fenomenaal en wordt door geen enkel stuk hardware geëvenaard, al moet je wel even speuren om de RX 480 aan de door AMD voorgestelde prijs te vinden. De kaart in kwestie telde 8 GB GDDR5 maar niet iedere RX 480 heeft zoveel grafisch ramgeheugen aan boord. De RX 480 die in de winkel ligt bestaat ook in een light-versie met ‘slechts’ 4 GB GDDR5.

Kunstmatige beperking

De afgelopen week doken er steeds meer geruchten op dat die 4 GB-versie wel eens een artificieel beperkte 8 GB-kaart kon zijn. Die geruchten werden inmiddels bevestigd: wie er als de kippen bij was om een 4 GB Radeon RX 480 op te kop te tikken heeft meer dan waarschijnlijk een exemplaar van 8 GB in zijn computerbak zitten.

Cadeautje voor de early adopters

AMD laat ons weten dat het om een bewuste keuze ging. “Om de eerste kaarten zo snel mogelijk uit bij reviewers en distributeurs te krijgen, kozen we er voor om een beperkte oplage van het 8 GB-model softwarematig te beperkten tot 4 GB.” Het gaat dus van een zet van AMD waarbij de 8 GB-productielijn werd ingezet om snel aan de eerste vraag te voldoen. Intussen rollen er wel 4 GB-kaarten van de band. Komt jouw kaart van de eerste lichting RX 480’s, dan heeft ze dus naar alle waarschijnlijkheid 8 GB RAM aan boord. Wie in de toekomst op 4 GB gratis extra GDDR5 hoopt, is er naar alle waarschijnlijkheid wel aan voor de moeite.

[related_article id=”182851″]

Bios flashen

Aangezien de huidige 4 GB-modellen eigenlijk 8 GB-hardware zijn met een softwarebeperking, zijn er mogelijkheden. Dat beseften de mensen van techpowerup maar al te goed. Zij kochten een Saphire RX 480 4GB en stelden zoals verwacht vast dat er 8 GB Samsung GDDR5 aanwezig was. Ze haalden de Bios uit hun 8 GB-reviewkaart en injecteerde die succesvol in het 4 GB-model. Resultaat: de 4GB-kaart ontpopte zich tot 8 GB-model.

Garantie

AMD laat weinig verrassend weten dat een dergelijke aanpassing van de Bios de garantie doet vervallen. Zolang je kaart echter nog ietwat functioneert kan je de originele 4 GB-bios natuurlijk terugplaatsen alvorens ze naar de winkel te brengen. Om zeker te zijn dat je kaart extra geheugen heeft, moet je ze helaas wel openhalen wat natuurlijk ook nefast is voor de garantie. Techpowerup was zo vriendelijk om de 8 GB-bios online te zetten voor de liefhebbers. Om de bios te flashen heb je de ATIflash-tool nodig.

Wie bij de release van de kaart een 4 GB-model kocht heeft waarschijnlijk geluk. Het lijkt ons in dat geval het risico waard om de hoeveelheid geheugen na te gaan en de kaart te flashen als je tenminste enige ervaring hebt met dergelijke praktijken. Dat er een risico aan verbonden is, staat buiten kijf. Anderzijds maakt een succesvolle modificatie je kaart plots 50 euro meer waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business