Zo maak je de ultieme mediabibliotheek met Plex

Heb je geen overzicht meer in je fotobibliotheek, je muziek -of filmcollectie? Hoog tijd om alles te bundelen en overal beschikbaar te maken via één ultieme mediabibliotheek: Plex.

Hoe meer toestellen je in huis hebt, hoe sneller je het overzicht verliest. Daarnaast is het ook net zo leuk om op al die toestellen je complete collectie beschikbaar te hebben. Na veel testen kwam twee jaar geleden Plex uit als de ideale mediabibliotheek voor mij. Twee jaar later is Plex een mastodont geworden, een pletwals die elke andere mediasoftware verpulvert. Hoog tijd dat jij ook aan de slag gaat met Plex.

Twee installaties

Om de kracht van Plex te begrijpen, moet je snappen hoe Plex werkt. Enerzijds heb je de verschillende Plex-programma’s en apps die je kan installeren op een hele reeks toestellen: iOS, Android, Windows Phone, Windows, Mac OS X, Linux, Samsung Smart TV, LG Smart TV, Apple TV, Android TV, PlayStation 4, Xbox One, Roku, enzovoort. De lijst met compatibele toestellen is eindeloos, wat Plex alleen maar sterker maakt. Haast elk toestel in je bezit ondersteunt Plex, maar dat is maar deel één van de Plex-installatie.

Het belangrijkste is de Plex-server, de software die ervoor zorgt dat alle bovenstaande toestellen jouw mediabibliotheek kunnen raadplegen. Alle media staat op de server, het moederplatform voor al je bestanden. Die server kan twee dingen zijn: een oude computer of een NAS (netwerkopslag). Het belangrijkste van allemaal: die server moet 24 uur per dag blijven draaien, 7 dagen per week. Anders heeft Plex geen zin, want dan moet je telkens de server inschakelen voordat je iets kan kijken. De installatie van de server is het belangrijkste voor Plex. Daarom licht ik de twee installaties toe: NAS en computer.

NAS-installatie

De meest interessante en beste ervaring met Plex heb je in combinatie met een NAS. Waarom? Een NAS is permanent beschikbaar, verbruikt weinig en heeft meestal twee of meer harde schijven. Hiermee ben je zeker dat je bestanden veilig worden bewaard, omdat de ene harde schijf een exacte kopie is van de andere (RAID1-opslag). Perfect voor back-ups, maar ook voor al je belangrijke media die je uiteraard niet graag kwijt wilt.

Plex op je NAS installeren kan op twee manieren. De meest eenvoudige is om naar het IP-adres van je NAS te surfen in je internetbrowser. Log in met je gegevens en ga op zoek naar de functie ‘Toepassingen’, ‘Apps’, ‘Package Center’ of iets in die aard. Daar kan je alle apps terugvinden die je kan installeren. Ga op zoek naar Plex en start de installatie.

Vind je geen plaats met apps? Surf naar plex.tv/downloads, klik links op ‘Download’ en kies bij ‘Download Plex Media Server’ het merk van jouw NAS. Staat het er niet tussen? Dan is je NAS helaas niet compatibel. Staat hij er wel tussen? Goed nieuws! Klik dan op downloaden en installeer het pakket manueel op je NAS.

Transcoderen

Wat Plex krachtig maakt, is dat de serversoftware automatisch elk bestand converteert (transcoderen) naar een afspeelbaar bestand voor elk type toestel. Uiterst handig, maar dat vraagt ook flink wat processorkracht. Wie de Plex serversoftware op een pc draait, kan alles perfect afspelen op elk type toestel aan de hoogste kwaliteit.

Gebruik je een NAS? Dan moet je goed oppassen dat die krachtig genoeg is om te kunnen transcoderen, en tot op welk niveau van beeldkwaliteit. Hoe duurder de NAS, hoe groter de kans dat je één of meerdere streams kan forceren in 1080p-beeldkwaliteit. Informeer goed vooraf bij aankoop van een nieuwe NAS of transcoderen mogelijk is en op welk niveau.

Pc-installatie

Wanneer je geen NAS in huis hebt, kan je de Plex-serversoftware perfect op je pc installeren. Dat mag zelfs op een oud toestel zijn, zolang het maar
permanent ingeschakeld is om Plex altijd beschikbaar te hebben op elk toestel. Surf naar plex.tv/downloads, klik links op ‘Download’ en kies bij ‘Download Plex Media Server’ de versie je wilt downloaden: Windows, Mac of Linux. Download en installeer het pakket op je computer en start het op na installatie. Normaal zie je nu het kleine Plex-logo in de taakbalk rechts onderaan.

Rechterklik op het kleine logo en kies ‘Open Plex’… Als alles goed is gegaan, start je internetbrowser automatisch met een lege bibliotheek. Je pc staat nu klaar om media toe te voegen aan de Plex-serversoftware. Het is belangrijk om al je bestanden op deze computer te zetten, want vanaf dit centraal punt wordt al je media voortaan verdeeld. Voorzie eventueel een extra externe harde schijf naast je computer met back-ups, zodat je nooit je mediabibliotheek verliest.

Media toevoegen

Of je nu een NAS of pc gebruikt, vanaf nu is de cursus voor iedereen hetzelfde. Wat je nu hebt is een lege bibliotheek die dringend gevuld moet worden. Om van start te gaan ga je met je muis over ‘Bibliotheken’ en klik je op het ‘+-teken’. Hierna krijg je de keuze wat je graag wil toevoegen: ‘Films’, ‘TV-Series’, ‘Muziek’, ‘Foto’s’ of ‘Home-video’s’. Kies hier een type naar keuze, geef de bibliotheek een naam en klik op ‘Volgende’.

Klik daarna op ‘Blader naar de media map’ om aan Plex te laten weten waar alle media staat. Eens je de juiste map hebt gevonden, klik je op ‘Volgende’ zodat Plex kan starten met zoeken en synchroniseren.

Het is belangrijk dat je op je NAS of pc een duidelijke structuur gebruikt voor al je bestanden. Maak duidelijk een map voor video’s, foto’s, muziek, video’s van de kinderen, muziek van de ouders, etc. Je kan voor alles een aparte bibliotheek maken door telkens de desbetreffende map aan te duiden. Soms krijg je het aanbod om een Plexpass-abonnement te nemen voor meer functies, maar dat mag je negeren.

Apps en software

Eens je klaar bent met de toevoeging van al je mediabestanden, kan je hiervan genieten op al je apparaten binnen je eigen thuisnetwerk. Je kan er zelfs wereldwijd van genieten, maar daar kom ik later op terug.

Om de mediabibliotheek van Plex te kunnen bewonderen, moet je de desbetreffende app of software installeren. Zowel voor de pc als je smartphone kan je terecht op plex.tv/downloads. Klik op ‘Get an app’. Daar kies je het juiste platform, en je bent vertrokken. Weet wel dat de smartphone-apps éénmalig 4,99 euro kosten.

Wereldwijd genieten

Wil je van je Plex-mediabibliotheek genieten overal ter wereld? Ga naar je NAS of pc waarop de serversoftware staat geïnstalleerd, klik op ‘Instellingen’, ‘Server’ en daarna op ‘Remote Access’. Klik daarna op ‘Toegang van buiten je netwerk inschakelen’. Verschijnt er in het groen ‘Volledig toegankelijk van buiten je eigen netwerk’? Goed nieuws! Vanaf nu kan je overal genieten van je Plex-mediabibliotheek.

Krijg je een rode tekst met een foutmelding? Dan zit je vermoedelijk met een extra router achter de modem van Telenet, Proximus of een andere provider. Je moet daar in de modem inloggen en uitzoeken wat het IP-adres is van de router die na de modem staat. Stel dat IP-adres in bij DMZ-adres onder port forwarding en het probleem is opgelost. Mocht je hierover struikelen, neem dan contact op met de hulpdienst van je provider. Zij helpen je graag daarmee verder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business