Achtergrond

Barco Escape: cinema op drie schermen, maar waarom?

We trokken naar Kinepolis om de Barco Escape-technologie een kans te geven. Meer immersie dankzij extra schermen beloofde de promotie, maar we waren niet onder de indruk.

Kinepolis wil kijkers in de film stoppen met een nieuwe technologie: Barco Escape. De nieuwe ervaring kadert in een cinema-offensief om kijkers vanachter hun tv weg te lokken. Veelbelovend, dachten wij, dus we gingen op onderzoek.

Betaalbare 55 inch 4K tv’s met 5.1 Dolby Surround dankzij een home cinema-systeem maken het klassieke cinema’s immers niet eenvoudig. Om mensen aan te trekken proberen bioscopen nieuwe technologieën en formaten. De beleving op verplaatsing moet die thuis overstijgen en zodoende de kostprijs van een ticket rechtvaardigen. In navolging van die ambitie zagen we al we 3D-films, laserprojectie, high frame rate-video en Dolby Atmos-geluid. Immersie is het doel, de technieken zijn het middel.

Barco Escape

Het nieuwste wapen waarmee bioscopen hun klanten in de film willen droppen heet Barco Escape. Barco Escape is een uitvinding van de Belgische projectorfabrikant Barco, één van slechts drie bedrijven die professionele cinemaprojectors maken en verkopen. Het opzet van Escape is eenvoudig: als één scherm goed is, dan zijn drie schermen beter.

Het klassieke cinemascherm staat centraal in een Barco Escape-zaal. Voor de film begint verschijnen er langs de zijkant echter twee extra schermen. Die sluiten in een hoek van pakweg 75 graden aan op het hoofdscherm. Het grootste deel van een Barco Escape-compatibele film speelt zich af op het middelste scherm maar van tijd tot tijd schieten ook de twee extra schermen in actie. Dat gebeurt tijden extra epische scènes.

Star Trek: Beyond

Wij testten de nieuwe technologie uit met Star Trek: Beyond, een film waarvan we de teleurstellende matigheid niet meenemen in de bespreking van de Escape-technologie. Op zich leent Beyond zich uitstekend voor Barco Escape. Brede beelden van de Enterprise en het visueel prachtige Yorktown-ruimtestation vragen gewoon om zo groot mogelijk gepresenteerd te worden.

Immersie

We beginnen met het goede nieuws. Dat Escape slechts tijdens specifieke scenes geactiveerd wordt, stoort absoluut niet. Integendeel, de extra schermen geven panoramische beelden meer gewicht. Het doel van Escape is om de kijker in de film te stoppen en wanneer je hele perifere beeld is ingevuld door extra content op de zijschermen lukt dat erg goed. We zagen bovendien een originele toepassing van de technologie waarbij het hoofdscherm een conversatie in de Enterprise toonde terwijl de zijschermen een visuele interpretatie van het ‘warpen’ gaven. Dergelijk gebruik komt de immersie zeker ten goede.

Desoriënterend perspectief

Helaas kunnen de voordelen naar onze mening niet op tegen de nadelen. Omdat de extra schermen haaks staan op het hoofdscherm sluit het perspectief niet helemaal aan bij wat je centraal te zien krijgt. Zeker bij bewegende shots werkt dat afleidend en desoriënterend. Het effect, dat nog het best te vergelijken valt met een panoramische shot doorheen een fisheye-lens,  verslechtert drastisch wanneer je niet netjes in het midden van de zaal zit.

Beeld via HLN

Kleiner scherm

Verder komen de schermen voor een stuk over het hoofdscherm. De zaal in Kinepolis heeft immers een vaste breedte en de zijschermen mogen niet in een hoek van 90° op het hoofdscherm staan. Het resultaat: er gaat aan weerszijde een meter of twee van het cinemascherm verloren. De projectie moet dus kleiner, waardoor je in de 90 procent van de tijd dat Barco Escape niet actief is, een kleinere schermdiagonaal dan gewoonlijk krijgt voorgeschoteld.

Te veel licht

Wanneer ze niet gebruikt worden, zijn de extra schermen natuurlijk wel aanwezig. Er is een reden dat cinemazalen met donkere kleuren zijn ingekleed: een witte omkadering van het scherm leidt af. De extra schermen zijn erg aanwezig in je gezichtsveld wanneer ze niet actief zijn.

Wat het verhaal betreft, draagt Barco Escape niets bij. De extra beelden langs weerszijden zijn fijn, maar we konden ons niet van de indruk ontdoen dat een enkel gigantisch scherm een betere ervaring zou geven dan de twee extra exemplaren.

Kwaliteitsverschil

Bovendien is er in het geval van Beyond een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de voor Escape geoptimaliseerde video en de ‘gewone’ beelden. Met Escape actief zijn de kleuren duidelijk meer uitgewassen. Is de Escape-scene voorbij, dan verandert alles lichtjes van kleur. Het verschil is groot genoeg dat je het zal opmerken, en zodra je het opmerkt leidt het telkens af.

Ons verdict is dan ook niet al te positief. Tijdens specifieke scènes geeft Barco Escape zoals beloofd meer immersie. Zodra de camera beweegt, valt het vreemde perspectief op, waardoor je uit de film wordt gehaald. Tijdens de wissels tussen Escape en gewone beelden veranderen de kleuren lichtjes, waardoor je opnieuw uit de film wordt gehaald. Wanneer Escape niet actief is hangen er twee schermen in je gezichtsveld en kijk je naar een aanzienlijk kleiner cinemascherm dan gewoonlijk.

[related_article id=”178641″]

Geen meerwaarde

Het eindresultaat is het tegenovergestelde van wat Barco Escape wil bereiken: de technologie leidt meer af dan wat anders en biedt weinig meerwaarde. Barco Escape heeft nog het meest weg van een goedkoop in elkaar geknutselde Imax-ervaring. Escape doet weinig tot niets dat een groter scherm niet ook kan doen. Misschien dat een zaal met meer ruimte Barco Escape meer tot zijn recht laat komen, maar we betwijfelen het.

Pretparkgimmick

Escape kost in Kinepolis twee euro extra. Dat supplement betalen we persoonlijk graag voor een 3D-film (geschoten in 3D) of Dolby Atmos, twee technologieën die op een substantiële manier bijdragen aan de filmervaring. Barco ziet er impressionant uit, maar valt uiteindelijk tegen. We denken niet dat de film aan de oorzaak lag. Op zich gebruikt Star Trek: Beyond de technologie goed en op de juiste momenten. Escape biedt gewoon inherent geen meerwaarde, behalve misschien in een pretpark waar het gimmick-gehalte wel een pluspunt is.

We testten Barco Escape in Zaal 3 van Kinepolis Antwerpen tijdens Star Trek: Beyond.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business