Achtergrond

Versnel een foutief uitgelijnde SSD

Foutief uitgelijnde partities kunnen ervoor zorgen dat je SSD trager werkt. Gelukkig valt daar makkelijk een mouw aan te passen.

Een harde schijf start zijn eerste partitie na 63 lege blokken. Een SSD doet dat na 64 lege blokken. Dit verschil zorgt ervoor dat de uitlijning van je SSD verkeerd kan zijn wanneer je je Windows-installatie van een harde schijf naar een SSD migreert. Een slechte uitlijning kan leiden tot mindere prestaties en kan je daarom beter aanpakken.

Uitlijning

Om na te kijken of jouw SSD een slechte uitlijning heeft, dien je het venster ‘Systeeminformatie’ van Windows te openen. Typ hiervoor ‘msinfo32’ in het zoekveld van het startmenu en druk op enter. Open in de boomstructuur die zich aan de linkerkant bevindt de onderdelen en kies hierna voor ‘Opslag’. Klik tot slot op ‘Schijven’ om informatie te vergaren over de verschillende schijven die je computer heeft.

Indien je pc meerdere schijven bevat, dien je aan de linkerzijde op de juiste schijf te klikken. Ga hierna in het rechtervak op zoek naar ‘Startoffset van partitie’. Voor iedere partitie op de schijf zal er een verschillende startoffset staan. Wanneer de partitie goed is uitgelijnd, kan je de waarde delen door 4.096. Krijg je een decimaal getal als uitkomst? Dan is je SSD niet correct uitgelijnd.

 

De eerste partitie op mijn SSD heeft een startoffset van 1.048.576. Wanneer je dit getal deelt door 4.096 krijg je 256. De partitie is dus correct uitgelijnd.

 

Partition Wizard

Is jouw SSD niet correct uitgelijnd? Dan kan je Windows opnieuw installeren, waardoor de partities op je computer wederom worden uitgelijnd. Gelukkig kan het ook eenvoudigere en snellere door je SSD uit te lijnen met behulp van de juiste software. MiniTool Partition Wizard is hiervoor uitermate geschikt.

Om de premium versie van Partition Wizard te kunnen gebruiken, dien je te betalen. Gelukkig behoort de uitlijningsfunctie tot de basisversie van Partition Wizard, welke gratis verkrijgbaar is.

 

 

Installeer de tool voor Windows en start de applicatie. Klik hierna met je rechtermuisknop op de partitie die je wilt uitlijnen en je krijgt een menu met verschillende opties te zien. Klik op ‘Align’ en de partitie die je hebt gekozen zal een correcte uitlijning krijgen. Hierna zal je SSD sneller werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business