Achtergrond

Zo reageert de tech-industrie op presidentschap Trump

Donald Trump kon tijdens zijn verkiezingscampagne op weinig steun rekenen van de tech-industrie. Hoe reageert die nu Trump met de overwinning gaat lopen?

 
Voor degene die de laatste 24 uur onder een steen heeft doorgebracht: Donald Trump mag zich sinds gisteren de volgende president van de Verenigde Staten noemen. Sinds bekend werd dat niet Clinton, maar Trump als winnaar uit de bus kwam, staat het internet bol van de meest uiteenlopende reacties. Uitingen op sociale media kenmerken zich vooral door een complete verbijstering of verdoken rebellie. Hieronder een greep uit de reacties.

Satya Nadella – Microsoft

Microsoft reageerde over het algemeen erg diplomatisch over de uitslagen. CEO Satya Nadella houdt zich op de oppervlakte met een reactie op LinkedIn:
 
“We feliciteren de verkozen president en kijken ernaar uit om samen te werken met iedereen die gisteren verkozen is. Onze verbintenis tot onze missie en waarden zijn standvastig, en stimuleren in het bijzonder een diverse en inclusieve cultuur.”
 

 
Hij verwijst naar een blogpost van chief legal officer Brad Smith, waarin Smith onder andere benadrukt hoe belangrijk privacy is in de tech-industrie:
 
“Zoals deze verkiezing aantoonde, speelt technologie nu een universele rol in ons dagelijks leven. Maar mensen zullen geen technologie gebruiken die ze niet vertrouwen.”

Mark Zuckerberg – Facebook

Mark Zuckerberg heeft het in een Facebook-post daarentegen over “samenwerken” en verantwoordelijkheden op lange termijn. Ook hij laat weinig verrassend het achterste van zijn tong niet zien, maar zegt:
 
“We zijn allemaal gezegend met het vermogen de wereld beter te maken, en we hebben de verantwoordelijkheid om het te doen. Laten we nog harder gaan werken.”
 

Tim Cook – Apple

Zuckbergs discours is vergelijkbaar met dat van Apple-CEO Tim Cook, die kort na Trumps overwinning een interne memo verspreidde. In de memo stak hij Apple-werknemers een hart onder de riem en haalde hij volgens
BuzzFeed onder andere een citaat van Martin Luther King, Jr. aan:
 
“Als je niet vliegen, loop dan. Als je niet kan lopen, wandel dan. Als je niet kan wandelen, kruip dan, maar wat je ook doet, je moet vooruit blijven gaan.”
 
Tijdloos advies, meent Cook, en “een aandenken dat dat we alleen goed werk leveren en de wereld verbeteren door vooruit te gaan.”
 

Marc Benioff – Salesforce

Clinton-supporter Marc Benioff hield het kort en feliciteerde de nieuwe president via een tweet, alvorens te zeggen dat het tijd is om zich te verenigen als land:


 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business