Achtergrond

MWC geanalyseerd: LG daagt de concurrentie opnieuw uit

Nu de voornaamste aankondigingen op MWC achter de rug zijn, hebben we alle nieuwe toestellen geanalyseerd. De LG G6 gaat alvast met de pluimen lopen.

We moeten eerst een behoorlijk flater van vorig jaar rechtzetten. In 2016 hadden we nog geclaimd dat de LG G5 Mobile World Congres had gewonnen. Na de review ervan moesten we onze mening grondig herzien, maar we hebben het gevoel dat dat bij de G6 niet nodig gaat zijn. LG heeft afgezien in 2016 en de klappen van de zweep ontvangen. Het resultaat is een openbaring binnen de smartphonewereld.

LG G6

Een aantal smartphonemerken hebben hun nieuw toptoestel voor 2017 aangekondigd, maar grote vis Samsung blinkt uit in afwezigheid. Hét moment voor een ander merk om met de aandacht te gaan lopen. De hype rond de Nokia 3310 domineert het nieuws, maar de LG G6 is de absolute topper van Mobile World Congres 2017.

[related_article id=”212440″]

Wie de LG G6 bewondert op foto zal al direct zien dat de schermbezels opvallend dun zijn, de schermverhouding anders is, en de schermranden afgerond zijn. Wat de foto’s niet vertellen, is hoe goed de G6 in de hand ligt en hoe degelijk hij is afgewerkt. We werden direct verliefd vanaf het eerste moment dat we het toestel oppakten.

De dubbele camera van de LG G5 vorig jaar was een topidee, maar niet zo top uitgewerkt. Dit jaar hebben ze wél allebei dezelfde beeldsensor. Je moet het zien om te geloven hoe handig een breedhoeklens kan zijn op een smartphone in sommige situaties. De absolute winnaar van MWC, met voorsprong.

Lenovo Moto G5

Lenovo komt op een mooie tweede plaats met de G5 en G5 Plus. Beide toestellen voelen premium aan ondanks dat hun prijskaartje dat niet aangeeft. De G5 gaat 199 euro kosten, waarmee het in een mijnenveld komt van budgettoestellen. Het staat zijn mannetje op vlak van afwerking, maar voor de rest moeten we meer tijd met het toestel doorbrengen om echt overtuigd te zijn.

De Lenovo Moto G5 Plus is een bijzonder interessante smartphone waarvoor je blindelings 279 euro op tafel mag gooien.

De G5 Plus daarentegen is een bijzonder interessante smartphone waarvoor je blindelings 279 euro op tafel mag gooien. De Qualcomm Snapdragon 625 is een efficiënte, snelle en tegelijk zuinige chip en gecombineerd met de 3.000 mAh-batterij belooft dat veel goeds. De 12 megapixelcamera met f/1.7-lens ziet er op papier even sterk uit als de Samsung Galaxy S7 en het 5,2 inchscherm is compact genoeg om de grote massa aan te spreken. Een potentiële topper van Lenovo in het budgetsegment.

Wiko Wim

Een verrassing op MWC was zonder twijfel Wiko dat met de Wim een gloednieuw high-end toestel op de markt brengt om Samsung & co uit te dagen. Dat is nieuw, want Wiko was tot nu toe eerder het budgetmerk dat zelden toestellen boven de 200 euro uitbracht. De Wiko Wim heeft net als de Huawei P10 een dubbele camera (RGB/monochroom), maar de Wim moet het doen met tweemaal een 13 megapixelsensor en geen optische beeldstabilisatie.

Zijn prijskaartje, 399 euro, is astronomisch hoog voor een Wiko, maar best laag wanneer je naar de specificaties kijkt. Een heel interessante nieuwkomer in het segment van duurdere high-end toestellen, afwachten of Wiko ook zijn mannetje kan staan in dit competitieve segment.

Grijze muizen

De grijze muizen op MWC zijn dit jaar Sony en Huawei. De P10 en P10 Plus bevatten een karrenvracht aan (nieuwe) functies, maar aan de buitenkant zien we weinig verschil. De opvallende groene en blauwe kleur kan ons charmeren, maar in een jaar dat LG, Samsung en vermoedelijk ook Apple grondig aan hun ontwerp sleutelen, voelen we toch een vorm van teleurstelling.

De grijze muizen op Mobile World Congress zijn dit jaar Sony en Huawei.

Sony heeft een aantal nieuwe toestellen gepresenteerd, maar geen enkele kan ons warm maken. De nieuwe Premium-versie met 4K HDR-scherm staat mooi om te promoten, maar in de praktijk is de kans klein dat je er iets van gaat merken (uitgezonderd in virtual reality). Waar LG vorig jaar veel heeft geleerd, blijft Sony in hetzelfde bedje ziek. In een jaar dat de schermbezels flinterdun worden, maakt Sony ze enorm boven- en onderaan. Terug naar de tekentafel, als het al niet te laat is.

Rare Nokia

Tot slot een eervolle vermelding voor Nokia. We zijn niet onder de indruk van de drie smartphones die ze op MWC hebben getoond, maar toch gaan ze met de meeste aandacht lopen omdat er een ‘nieuwe’ 3310 op de markt wordt gedropt. Leuk om op korte termijn het merk opnieuw onder de aandacht te brengen, maar het zorgt er tegelijk ook voor dat niemand nog oog heeft op de andere toestellen van Nokia. Afwachten wat dat gaat worden in 2017, maar wij zijn niet overtuigd.

Ohja, Blackberry heeft ook een nieuwe smartphone aangekondigd. Waarom? Niemand die het weet.

huawei p10lenovo moto g5LG G6mwc2017wiko wim

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN