Achtergrond

Je handpalm als wachtwoord

Biometrie sijpelt steeds meer door in alledaagse gebruiksscenario’s. Helaas zijn de populairste systemen niet altijd de veiligste. Wij gaan aan de slag met PalmSecure, een veiliger maar niet minder gebruiksvriendelijk alternatief.

Momenteel werkt Fujitsu in Europa aan de introductie van PalmSecure, een biometrische technologie die nog veiliger is dan de irisscanner en nog eenvoudiger te gebruiken is dan een gewone vingerafdruk. Zoals de naam al doet vermoeden, kijkt PalmSecure naar je handpalm. De biometrische beveiliging gebruikt net als bij een netvliesscanner infraroodlicht om door je huid naar het aderpatroon in je hand te kijken. Dat patroon is zodanig uniek dat de kans op een vals positief met factor tien verkleint tegenover de reeds veilige irisscantechnologie.

PalmSecure bestraalt je hand met bijna-infraroodstraling. Die weerkaatst voor een stuk, maar wordt geabsorbeerd door de hemoglobine in het bloed dat door de aderen in je hand stroomt. De weerkaatste straling wordt opgevangen door een sensor, die duidelijk donkere lijnpatronen kan onderscheiden waar de straling je bloed tegenkwam. De resulterende scan dient na verificatie als blauwdruk voor toekomstige aanmeldpogingen.

Veilig en hygiënisch

Deze techniek brengt een heleboel bijkomende voordelen met zich mee vergeleken met andere biometrische identificatietechnieken, naast de verhoogde veiligheid. Omdat je de sensor niet hoeft aan te raken, is het systeem erg hygiënisch en kan het bijvoorbeeld in ziekenhuizen gebruikt worden. De infraroodstraling kan bovendien door menig handschoen heen, zodat werknemers in bouwwerven hun werkhandschoenen niet hoeven uit te doen. Vandaag kan PalmSecure nog niet door iedere handschoen heen. Een volgende versie waar momenteel aan gesleuteld wordt, moet dat wel kunnen.

Palmsecure is momenteel onder andere in gebruik bij een vestiging van Solvay in Italië als toegangsbeveiliging en als ‘lidkaart’ voor een grote fitnessketen in de VS. De tweede grootste bank van Brazilië gebruikt de PalmSecure-technologie in combinatie met publieke bankautomaten. De palmafdruk van klanten wordt daar in combinatie met de bankkaart en een pincode ingezet om geld af te halen. De biometrische beveiliging maakt daarmee een einde aan woekerende bankkaartfraude en dat op een hygiënische manier. De handscanner maakt de kaart zelfs overbodig zonder de beveiliging in gedrang te brengen.

Laptop

De sensor in kwestie is groter dan een irisscanner of een vingerafdruksensor, al valt het verschil mee. Fabrikanten kunnen het ding zelfs perfect inbouwen in een dunne laptop, waar PalmSecure twee vierkante centimeter naast het touchpad in beslag neemt.

De sensor werkt momenteel niet met Windows Hello, maar Fujitsu’s eigen software integreert de technologie naadloos in het aanmeldscherm. In professionele omgevingen zoals ziekenhuizen en banken komt de sensor natuurlijk helemaal tot zijn recht. Vooral de flexibiliteit speelt mee: iedereen kan op een betrouwbare manier zijn palmafdruk als toegangscode gebruiken. Een irisscanner komt dicht in de buurt op het vlak van veiligheid, maar wordt minder handig in gebruik wanneer sommige mensen een bril of lenzen dragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business