Microsoft wil terugslaan met revolutionaire smartphone

[Analyse] Het mobiele besturingssysteem van Microsoft ijlt langzaam weg in smartphoneland. Volgens de topman van de Windows-ontwikkelaar komt daar binnenkort verandering in. Mogen we dit jaar de langverwachte smartphone-computerhybride verwachten?

Het aandeel van Windows 10 Mobile onder mobiele besturingssystemen is gezakt onder de drempel van één procent, maar toch gooit het geesteskind van Bill Gates de handdoek nog niet in de ring. CEO Satya Nadella belooft in een podcast dat Microsoft een comeback zal maken met een nieuw revolutionair concept. Daarmee worden de geruchten van de langverwachte Surface Phone opnieuw gevoed.

Laatste strohalm

In 2014 had de reus uit Redmond torenhoge mobiele ambities met de overname van Nokia. Het kon echter nooit zijn verwachtingen inlossen, wel integendeel. Na twee jaar deed de hardware- en softwaregigant al afstand van het iconische robuuste gsm-merk. Sinds de Lumia 650 heeft Microsoft geen smartphone meer op de markt gebracht. Blaast Windows 10 Mobile zijn laatste adem uit? Waarschijnlijk, zo blijkt uit de Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition die op Android draait. Toch is dit niet het einde van Microsofts smartphone-ambities, zo claimt Nadella. Daarmee doelt hij op de Surface Phone, die mogelijk later dit jaar zou worden uitgebracht.

Blaast Windows 10 Mobile zijn laatste adem uit?

“We blijven onze software ondersteunen voor andere mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS. Dit betekent niet dat we geen hardware meer uitbrengen, wel zullen we het over een andere boeg gooien. We willen ons focussen op specifieke gebieden zoals management, beveiliging en Continuum, de feature waarmee je je telefoon in een desktop verandert”, aldus de topman van Microsoft. De Lumia 950 en 950 XL kan je al inzetten als computer dankzij het Continuum Dock, waarop je een beeldscherm, muis en toetsenbord kan aansluiten. “Ons volgende model zal een aardschok veroorzaken in het gsm-landschap, net zoals onze Surface-lijn een nieuwe productcategorie heeft gecreëerd.”

De doodsteek voor de traditionele smartphone?

[related_article id=”214819″]

Het technologieconcern gelooft heilig in zijn potentieel om een goede smartphone uit te brengen, ondanks eerdere tevergeefse pogingen. Vorig jaar beloofde Nadella dat Microsoft de ultieme smartphone zou lanceren. Sinds vorig jaar mei doet het gerucht de ronde dat de Surface Phone een computer op smartphoneformaat zal worden. De Snapdragon 835 moet alvast de weg plaveien voor het populaire OS op de ARM-architectuur. Zo kunnen binnenkort win32-programma’s geëmuleerd worden op mobieltjes.

Binnenkort kunnen win32-programma's geëmuleerd worden op smartphones.

Hopelijk wordt de nieuwe Microsoft-telefoon even innovatief als de Surface Tablet. Sinds zijn lancering zijn tablets overbodig geworden, want deze 2-in-1 apparaten kan je ook als laptop gebruiken. Sindsdien hebben vele fabrikanten het baanbrekende concept overgenomen. Betekent dit de dood van de smartphone? Een vergelijkbare revolutie zou immers kunnen plaatsvinden op de smartphonemarkt als ook de Surface Phone een 2-in-1 toestel wordt. Een smartphone-computerhybride lijkt alvast de nieuwe trend te worden in technologieland, zo blijkt uit Samsungs Galaxy S8 en S8+. Die kunnen met behulp van een DeX dock ook als computer ingezet worden.

[related_article id=”213995″]

Alex Kipman, hoofdontwikkelaar van de Kinect en HoloLens, gelooft niet meer in de smartphone, zo vertelt hij in een interview met Bloomberg. “De smartphone is dood, alleen hebben mensen dat nog niet beseft. Op termijn zal een mixed reality-apparaat zoals de HoloLens de klassieke telefoon vervangen.” Uiteraard moeten we deze uitspraak met een korreltje zout nemen, want het is logisch dat hij zijn eigen headset promoot. Hij gelooft dat niet een 2-in-1 toestel, maar een augmented reality-koptelefoon de klassieke smartphone zal vervangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business