Achtergrond

iPhone 8 (Plus) en iPhone X versus Android: welke is beter?

Wat zijn de verschillen tussen de drie nieuwe iPhones? En hoe vergelijken ze zich met Android-vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S8 en OnePlus 5?

Dinsdag stelde Apple tijdens zijn evenement de iPhone 8 en 8 Plus, en de nieuwe iPhone X voor. In een vacuüm klonken de claims erg veelbelovend: betere prestaties, een snellere camera en een handvol slimme features. Maar hoe concurreren ze met de andere toptoestellen van het moment; stoot Apple Samsung van de troon?

iPhone 8 (Plus) vs iPhone X

[related_article id=”218521″]

Voor we de brug naar andere fabrikanten maken, vergelijken we eerst de drie smartphones die Apple zelf voorstelde. Uit mijn opinie liet ik eerder al mijn ongezouten mening blijken en ging mijn voorkeur uit voor de iPhone X, maar feitelijk zijn er weinig technische verschillen in het nieuwe assortiment van iPhones.

Laten we beginnen met de twee iPhone 8’s. De gewone variant is 4,7 inch groot met een resolutie van 1.334 bij 750 pixels, terwijl zijn duurdere broer een Full HD-scherm van 5,5 inch heeft. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs en hebben een behuizing van duurzaam glas. De iPhones zijn microscopisch gesealed, waardoor ze zowel stof- als waterbestendig zijn. Onder de motorkap steekt een nieuwe chip, de A11 Bionic, die met zijn zes rekenkernen krachtiger moet zijn dan al zijn eerdere SoC’s. De iPhone 8 stelt het met een 7 MP-selfiecamera en een enkele camera achteraan die beelden tot 12 megapixels schiet. De plus-variant krijgt daarentegen een dubbele camera aan de achterkant, met diafragma’s van respectievelijk f/1,8 en f2,8. Beide toestellen ondersteunen draadloos opladen. De iPhone 8 is verkrijgbaar met 64 en 256 GB en heeft een startprijs van 809 euro. De iPhone 8 Plus komt met evenveel opslagruimte en kost minstens 919 euro.

Apple’s smartphone van de toekomst, de iPhone X, kost in zijn instapmodel 350 euro meer, maar onder de motorkap zijn de verschillen schaars. Hetzelfde camera- en chipsetje tref je ook in zijn paradepaardje aan, maar die worden mooi verpakt in een bloedmooi bezelloos ontwerp. Alle verschillen tussen de telefoons zijn van esthetische aard. Het scherm van dienst is, door het wegvallen van de randen, iets groter met 5,8 inch en ondersteunt een resolutie van 2.436 bij 1.125 pixels. In tegenstelling tot de 8 en 8 Plus, die een IPS-LCD scherm hebben, introduceert Apple met de iPhone X voor het eerst de OLED-technologie in zijn smartphones. Apple doet afstand van de homeknop en ook de powerknop aan de zijkant wordt multifunctioneel met touch-ondersteuning. Verder bevat deze telefoon alle snufjes die zijn goedkopere broer ook bevatten, zoals gezichtsherkenning en ondersteuning voor augmented reality. iOS 11 is het softwaresausje die over de telefoons wordt gegoten.

iPhone vs Android

De race naar het toptoestel van 2017 is gestart: welk toestel gaat met de eer lopen en wordt de meest begeerde smartphone onder de kerstboom? Voorlopig is het nog afwachten geblazen: zolang we de iPhones niet in handen hebben gehad, kunnen we hier geen uitsluitsel over geven. Daarom beperken we ons voorlopig tot de specificaties van ieder toestel, om de vergelijking eerlijk te houden. Op papier lijkt de iPhone X alvast prima te concurreren met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8.

In onze tabel hieronder kan je de technische specificaties van de huidige toptelefoons aflezen.

appleiphoneiPhone 8iPhone 8 Plusiphone x

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals