Achtergrond

Waarom je smartphone vertraagt als hij ouder wordt

Net zoals bij mensen is een oude smartphone niet meer zo kloek als in zijn jonge jaren. Hoe komt dat?

Als we een peperdure telefoon aanschaffen, dan hopen we tevergeefs dat we hem voor eeuwig kunnen blijven gebruiken. Onder het wonderschone harnas van de nieuwe iPhone X en Samsung Galaxy Note 8 zit heel wat paardenkracht verborgen, maar binnen vier à vijf jaar mag je ze ongetwijfeld op de schroothoop gooien. Smartphones sterven altijd een vroege dood. Ze worden snel traag, aan een hoger tempo dan computers, laptops of andere elektronica.

Enkele jaren geleden haalde ik vol trots mijn Samsung Galaxy S6 in huis: het beste toestel dat je op dat moment op de markt kon krijgen. Nu word ik dagelijks geteisterd door haperingen en apps die niet meer compatibel zijn. Hoe komt dat nu eigenlijk? Installeren fabrikanten een interne tijdbom in hun toestellen die na afloop van tijd detoneert, of komt er gewoon slijt op de componenten?

Updates

Er zijn meerdere redenen waarom een smartphone doorheen de jaren trager wordt. De kern van het probleem ligt bij het besturingssysteem. Als een mobiel besturingssysteem een patch krijgt, richt die zich op de nieuwste toestellen met moderne componenten. Na elke grote update regent het klachten. Bovendien krijgt een toestel zelden nog een grote software-update als het meer dan twee jaar oud is.

Ook apps werken niet meer zo vlot op oudere smartphones. Softwareontwikkelaars willen voordeel halen uit de verwerkingssnelheden van moderne telefoons. Ook al blijft een smartphone op papier krachtig, door verouderde architectuur zal een app trager laden op een nieuwere versie van die applicatie. Traag maar gestaag verliezen oudere smartphones hun paardenkracht. Het begint met een feature die niet weer werkt in een app, totdat de hele applicatie het begeeft.

Te veel apps

Over de jaren heen verzamel je bovendien een hele hoop apps op je smartphone. Die eisen evenwel allemaal een beetje van de rekenkracht van je toestel op en zorgen ervoor dat je intern geheugen langzaam volloopt. Te weinig beschikbare opslagruimte vertaalt zich, net zoals op een pc, in tragere prestaties. Je doet er daarom goed aan regelmatig schoon schip te maken door apps en bestanden die je zelden of nooit gebruikt van je telefoon te verwijderen. Controleer ook welke apps op de achtergrond draaien en sluit ze af indien er geen reden is om ze actief te houden. Dat komt niet alleen de snelheid, maar ook het batterijleven van je smartphone ten goede.

[related_article id=”218336″]

Wet van Moore

Bovendien: technologie evolueert. Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, schreef in 1965 dat de dichtheid van het aantal onderdeeltjes op een chip elk jaar zou verdubbelen, met verdubbelde rekenkracht tot gevolg. De motor die nu in je smartphone steekt, is volgens de Wet van Moore binnen enkele jaren de norm voor een budgetexemplaar.


Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business