Achtergrond

Knip de kabel door: 4 manieren om online video op je tv te toveren

Je favoriete Netflix-serie of YouTube-kanaal hoeft niet gevangen te blijven op je smartphonescherm. Met de juiste hardware tover je ze in een handomdraai tevoorschijn op het grote scherm.

De cijfers in het recentste Digimeter-rapport van imec en UGent liegen er niet om: we kijken steeds minder live televisie en beschouwen video-on-demand steeds meer als een volwaardig alternatief. Die trend is het meest uitgesproken bij de tieners, twintigers en dertigers, maar ook de oudere leeftijdsgroepen kijken steeds meer online.

Staat de settopbox van je provider alleen maar stof te vergaren sinds je dat Netflix-abonnement hebt aangeschaft? Dan is de tijd misschien rijp om de kabel voorgoed door te knippen. We helpen je daarbij graag op weg en bekijken welk internetabonnement je nodig hebt, welke streamingdiensten er zijn en hoe je al die online video op het grote scherm tovert.

Ontdek in ons eerste en tweede deel wat je opties zijn voor een geschikt internetabonnement en hoe het aanbod aan streamingdiensten er uitziet. In dit derde en laatste deel kijken we naar welke hardware er beschikbaar is.


Met het juiste internetabonnement en een selectie aan online content kan je de kabel eindelijk doorknippen. Maar wat met die tv in het midden van de woonkamer? Het zou zonde zijn moest je die nu niet meer kunnen gebruiken. Gelukkig hoeft al die online video niet gevangen blijven op het scherm van je smartphone of laptop, maar kan je ze met de juiste tools op het grote scherm tevoorschijn halen.

Smart tv

Heb je een smart tv, dan kan je apps zoals Netflix, Amazon Prime Video en YouTube rechtstreeks op je televisietoestel installeren en raadplegen. Voor lokale content, zoals VRT NU of Stievie, zal je evenwel nog altijd op één van onderstaande alternatieven beroep moeten doen.

Google Chromecast

Google Chromecast

Eén van de voordeligste oplossingen is de Google Chromecast. Deze dongle kost 39 euro en prik je in een HDMI-poort van je tv waardoor die plots kan worden aangestuurd vanuit een Cast-compatibele app of de Chrome-browser. Alle apps die we hierboven hebben besproken, ondersteunen de Chromecast.

Het volstaat om je favoriete Netflix-programma op te starten in de app op je smartphone, op de Cast-knop te drukken en het beeld verschijnt meteen op het grote scherm. Je smartphone kan je vervolgens gebruiken als afstandsbediening om te pauzeren of een ander programma te kiezen.

Wil je van video in Ultra HD kunnen genieten, dan heb je de duurdere Chromecast Ultra nodig. Die kost je 79 euro.

Apple TV

Apple TV

Hoewel de Chromecast ook met een iPhone kan worden bediend, is de Apple TV wellicht een interessantere optie voor wie in het Apple-ecosysteem zit. Met een prijskaartje van 159 euro is hij een stuk duurder, maar de mogelijkheden zijn ook uitgebreider. Apps draaien op het toestel zelf en je kan onder meer ook films uit de iTunes Store bestellen of spelletjes spelen. Via AirPlay kan je net als bij de Chromecast vanaf je iPhone of iPad content naar de Apple TV toe sturen.

Voor 40 euro meer haal je de Apple TV 4K in huis. Die ondersteunt content in 4K HDR-kwaliteit. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat ook je televisie 4K en HDR ondersteunt.

Nvidia Shield Android TV

Nvidia Shield Android TV

Een derde stuk hardware dat we hier graag belichten is de Nvidia Shield Android TV. Noem dat toestel gerust een Chromecast op steroïden. Hij biedt Cast-functionaliteit, maar kan daarnaast net zoals de Apple TV eigen apps draaien en ondersteunt 4K en HDR.

De Shield Android TV is met name interessant voor gamers. De mediaspeler biedt onder meer toegang tot GeForce Now, waarmee je pc-games in de cloud speelt. Daarnaast kan je spellen van je pc over je thuisnetwerk naar het apparaat streamen via GameStream, op voorwaarde dat er een Nvidia-gpu in je computer zit.

Ten slotte kan de Nvidia Shield Android TV ook dienst doen als krachtige Plex-server voor je persoonlijke mediabibliotheek. Het prijskaartje ligt met 229 euro (inclusief game controller) hoger dan de Apple TV, maar is dat volgens ons wel waard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business